Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Podświetlenie tablicy zegarów - czy pasuje ?

maniek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy te diody będą pasować do zegarów w N15 z 97` roku. Słyszałem kilka wersji nt. różnych żarówek/diod pasujących do tego modelu. Wchodzi ich tam łącznie 6 sztuk, tak ?

r5_cok_all6_wid_mini.jpg

No więc, które będą ok do Nissana N15 , bo nigdzie na forum nie moge znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, proszę o pomoc :)

A wie ktoś jaka jest konkretnie potrzebna żarówka/dioda do podświetlenia prędkościomierza/obrotomierza . Bo chcę jednocześnie wyjąć i wsadzić nowe :D

W5W to takie same jak masz w postojówkach i np w oświetleniu bagażnika. Sam się zdziwiłem że w zegarach siedzą takie wielkie. Oryginalnie oczywiście w niebieskich kondomach.

ok, dzięki za info

Rozumiem, że do obrotomierza i prędkościomierza potrzebuję tych (w5w) w ilości 4 sztuk:

361148675

A do podświetlenia zegarka i poziomu paliwa tych (r5) w ilości 2 sztuk:

361283632

Czy coś pokręciłem ? Czy mogę już zamawiać ? :P

Gość sauron9

Nie pokręciłeś. Z tym, że od reszty odseparowane jest tylko podświetlenie zegarka i tutaj tylko jest możliwe użycie innego koloru. Pozostałe "zachodzą" na siebie i raczej kombinacje z różnymi kolorami nie będą wyglądać dobrze.

CZyli czerwone pole w obrotomierzu muszę też na niebiesko podświetlić , tak jak całą resztę ? Jak to będzie wygladało (czerwone pole na niebiesko).

Oraz na jaki kolor podswietlić zegarek i poziom paliwa - reszta zegarów na niebiesko j/w

dzięki za pomoc :)

tak wiec lampek jest z tego co ja pamietam 5 i one tez paliwo , temp podswietlaja, lacznie z czerwonymi elementami, nie wyglada to tragicznie. Jedynie do zegarka mozesz dziabnac inny kolor. Widzialem na ebay indiglo do n15...ale niestety do wersji ang i nie pasowal uklad zamienione obr z predkosc. Mam nadzieje ze z duzym naplywem n15 moman zrobi indiglo i dla nas :)

Gość sauron9

Poziom paliwa musisz podświetlić tak jak prędkościomierz, bo jedno nie jest odseparowane od drugiego. Z kolei prędk. nie jest odseparowana od obrotów, a obroty od temperatury. Czyli cała deska oprócz zegarka jest tak jakby połączona, światło jednej żarówki "zachodzi" na światło drugiej.

Z podświetleniem na niebiesko jest taki szkopuł, że czerwone elementy (wskazówki i czerwone pola) wychodzą ciemne. Są co prawda widoczne, ale takie brunatnawe trochę. Jak dla mnie nie wygląda to rewelacyjnie. Jak poszukasz na forum to znajdziesz gdzieś zdjęcie jak to ktoś zrobił.

Ja mam u siebie wsadzone czerwone żarówki kupione na allegro. Nie jest źle, ale świecą trochę bladym światłem.

No właśnie, z diodami będzie inaczej, ale spróbuję, zakupię czerwoną pod czerwone pole obrotomierza i zobaczymy jak będzie wyglądało.

No właśnie, z diodami będzie inaczej, ale spróbuję, zakupię czerwoną pod czerwone pole obrotomierza i zobaczymy jak będzie wyglądało.

jejku przeciez ci juz pisali ze tak sie nei da bo jedna zarowka czy dioda rozswietla calosc!!!!

No znalazłem diody o kącie świecenia 40 stopni oraz 100 stopni. Zastanawiam się nad tą o kącie świecenia 40 stopni, wtedy spróbowałbym właśnie z czerwoną pod czerwone pole obrotomierza, tylko zastanawiam się czy 40 stopni to nie za mało aby oświetlić całe pole tarcz wszystkimi żarówkami...

wymontowałem dziś zegary i faktycznieZiutek maił rację są tam postojowki (W5W, tyle że ja ich naliczyłem się 3 do oświetlenia prędkościomierza i obrotomierza + 2 żarówki (R5) czyli te mniejsze. Jutro zamówię na Allegro diody, znalazłem ze światłem rozpraszającym 180°. ciekaw jestem efektu :)