Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[B12/N13] problem z układem chłodzenia

Gość laser

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam nissana sunny b12 silnik 1,6 12v, 1990 r.

mam problem z układem chłodzenia, mianowicie pojawia sie ciśnienie w układzie i nie mam pojecia dlaczego tak se dzieje. jakiś czas temu rozwaliło mi chłodnicę (stara jakaś kiepska była na zgrzewie puściło) - kupiłem drugą, zmontowałem, sprawdzając "przelot" w układzie przez silnik napotkałem opór, jakby był zapchany - odkamieniłem, choć nie było zbyt wiele tego, woda ledwo czerwona, pomyślałem że to może termostat, wymieniłem na nowy - bez zmian układ jakby zapchany, wywaliłem termostat - przelot przez silnik bez problemu. zmontowałem wszystko na cacy zalałem wodą i jazda. po wskaźniku temperatury zauważyłem że jest coś nietak, zaglądam pod maskę okazało się że układ jest napompowany jakby jakaś sprężarka dawała powietrze w układ, zbiorniczek wyrównawczy chłodnicy pełniusieńki. nie wiem co jest.

w oleju wody niema, moc silnika bez zarzutu, z pracą czasem trochę gorzej, czasem gaśnie, czasem kiepsko pali ale przypuszczam że to ze względu na temperaturę. woda się gotuje. ale ciśnienie nie pojawia sie z powodu wrzenia wody, ponieważ nawet kiedy jest zimny wystarczy przekręcić kilka sekund rozrusznikiem i ciśnienie w układzie takie jakby razem z rozrusznikiem jakaś sprężarka pompowała powietrze w układ.

czy ktoś wie o co chodzi?

będę wdzięczny za wskazówki gdzie szukać przyczyny. ;)

nawet kiedy jest zimny wystarczy przekręcić kilka sekund rozrusznikiem i ciśnienie w układzie takie jakby razem z rozrusznikiem jakaś sprężarka pompowała powietrze w układ.

czy ktoś wie o co chodzi?

No niestety, złe wieści. Jeśli nawet już przy kręceniu rozrusznikiem pojawia się ciśnienie w układzie to na sto procent jest przebicie między przestrzenią komory spalania i układem chłodzenia - najprawdopodobniej uszczelka pod głowicą albo, oby nie, pęknięcie gdzieś w głowicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...