Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

niedzialajaca dmuchawa w N14

Gość rossi20
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rossi20

Witam serdecznie. W niedawno kupionym sunnym niedziala mi dmuchawa na zadnym biegu, jedynie jest wymuszony obieg podczas jazdy. co moze byc przyczyna i gdzie w Warszawie mozna to naprawić? Pozdrawiam

Gość rossi20

ni, bezpiecznikoów nie sprawdzałem bo nie podejrzewam chyba tego :-) za proste byloby :-) moze to byc silniczek dmuchawy lub cos z panelem sterującym ?? gdzie takie rzeczy naprawiaja w wawie - moze juz ktos mial taka sytuacje w swoim samochodzie?

ni, bezpiecznikoów nie sprawdzałem bo nie podejrzewam chyba tego :-) za proste byloby :-) moze to byc silniczek dmuchawy lub cos z panelem sterującym ?? gdzie takie rzeczy naprawiaja w wawie - moze juz ktos mial taka sytuacje w swoim samochodzie?

Cześć,

Ja postąpiłbym tak:

- sprwdź bezpieczniki

- zanurkuj pod schowek i wyciągnij kostkę idącą do dmuchawy - ma chyba cztery przewody, sprawdź, czy do dmuchawy dochodzi napięcie (multimetrem) - niebieski to +, czarny masa - na każdym z biegów odpowiedni przewód powinien dać 12V (lub więcej - napięcie z akumulatora) - jak nie ma napięcia i bezpieczniki są ok, to musisz sprawdzić panel sterujący

- panel sterujący - rozebranie środkowego panelu z plastików i dojście do kostek idących do przełącznika - sprawdź czy napięcie dochodzi do przełączników, zobacz czy przełącznik styka (omomierz)

- jeżeli napięcie dochodzi do dmuchawy, a nadal nie działa, to sprawdź, czy do dmuchawy dochodzi druga kostka i czy na niej jest napięcie (kostka jest z boku - trzeba zdjąć schowek [2 śruby, 5 min])

Jeżeli napięcie wszędzie dochodzi, a dmuchawa nadal nie działa (zwłaszcza na 4tym biegu, który omija płytkę oporową) to wszystko wskazuje na zepsuty silnik dmuchawy.

pozdrawiam - powodzenia,

M

Gość rossi20

dzieki za rady tylko najgorszy jest problem ze jestem beztalenciem elektrycznym :-) i potrzebuje jakiejs osoby lub warsztatu w Warszawie ktory poprostu to sprawdzi i naprawi - ma ktos moze jakeis namiary lub moze ktos jest chetny to zrobic oczywsice nie za darmo :-)

Gość Marecki_1966

A poza tym zaoszczędzisz kupę kasy, bo elektryk (tym bardziej w Wawce) na pewno sobie słono policzy za luknięcie, a sprawa jest na prawdę banalna - nawet jak nie masz miernika to wystarczy żaróweczka z kawałkami przewodów: jeden podpinasz pod masę, a drugi pod przewód napięciowy i jak świeci to udajesz się do fachowca, a jak nie to szukasz wstecz jakiejkolwiek przerwy w obwodzie: "złamany" przewód, słaby styk na kostce lub na bezpieczniku.

rossi20 w msnm jest do mnie nr po weekendzie przekręć do mnie to zobaczymy co da się zrobić.

Trzeba się wspólnie u mnie pod garage umówić i każdy będzie mieć jakiś podział na robotę :D

Ja mam do poprawienia w jego wozie prędkościomierz i parę innych pierdół, więc panel z deski rozdzielczej OUT...

• 10 miesięcy temu...

witam

nie chce zakładać nowego tematu, a mam problem z dmuchawą, wszystko pięknie dobrze daje i ciepło i zimno ale odgłos działającej doprowadza mnie do szału jest taki jakby jakby gotowała się woda w czajniku z gwizdkiem :( co to może być ?? z góry dziękuje za pomoc

schowek sie bardzo latwo wyjmuje

otwierasz i po bokach masz wystajace bolce ktore opierajac sie o plastik przy drzwiach keirowcy i srodkowa czesc kokpitu nie pozwalaja otworzyc sie za mocno schowkowi

ja nagiolem schowek i wysunalem go

mozesz tez odkrecic plasti krpzy drzwiach to bedzie latwiej ale ciezko go odkrecic bez wyjmowania schowka :P

na dole schowka w zawiasach sa 2 plastikowe bolce ktore sie wysuwa

i masz schowek w rekach :D