Gość mmacin Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 Witam mam problemy z podświetlaniem zegarów oraz środkowej półki w niessanie almera z 2000 r (N16), z postów juz wiem jak wymienić żarówki, mam tylko pytanie, a mianowicie, czy moge wymienić żarówki na diody LED?? wszyscy wiedzą ze diody sa trwalsze niz zarowki, no i dodatkowo mozna kombinowac z kolorami pozdrawaim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mas Opublikowano 26 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2008 możesz założyć diody: - zestaw dioda + odpowiedni rezystor - dioda z wbudowanym rezystorem (i to bym polecał) Wybieraj te z szerokim kątem świecenia (100 stopni). Problemem może być ich nadmierna jasność - ale wystarczy dodatkowy rezystor, albo lepiej potencjometr i gotowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mmacin Opublikowano 27 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2008 a czy te rezystory sa konieczne? bo troche zabawy z tym by bylo zapewne, moze sa jakies diody do mniejszego napiecia. tak na marginesie jakie parametry tych zarowek sa w liczniku i na konsoli, ile V, A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.