Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Klakson

Gość fiurkow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marecki_1966

Klakson jest praktycznie wszędzie taki sam, śrubka z masą do przykręcenia do budy, z drugiej strony podłączenie 12V przez włącznik i to cała filozofia. Problem może stworzyć jedynie mechaniczne podłączenie (może nie pasować uchwyt, bądź coś sie nie mieścić i.t.p.).

• 3 tygodnie później...
Gość Marecki_1966

A'propos. Ja swojego Suniacza kupiłem z dwoma sygnałami - czy to jest norma i każdy tak ma, czy ktoś to "usprawnił"?

I jeszcze jedna ciekawostka z mojego autka: klakson działa tylko przy włączonych światłach :029:

Marecki_1966 napisał:
A'propos. Ja swojego Suniacza kupiłem z dwoma sygnałami - czy to jest norma i każdy tak ma, czy ktoś to "usprawnił"?

I jeszcze jedna ciekawostka z mojego autka: klakson działa tylko przy włączonych światłach :029:

A to ciekawostka :)

:zdziw:

Zapewniam Cie, że nie ma 2-och klaksonów i nie trzeba mieć włączonych świateł :D

• 3 miesiące temu...
  rafalski napisał:
  Marecki_1966 napisał:

A to ciekawostka :)

:zdziw:

Zapewniam Cie, że nie ma 2-och klaksonów i nie trzeba mieć włączonych świateł :D

ja ci mowie ze sa 2 bo sam mam, ale zaden z nich nie dziala !

Poprosze o pomoc !

Mianowicie, nie ma sygnalu klaksonu przy wduszeniu kierownicy. Bezpiecznik ok, przekaznik ok, jak z akusa podlacze plus do klaksonu to trabi jak smok. gdzie moge szukac przyczyny?? POMOCY

Bombel napisał:
  mimier napisał:
rockybor może przewód się gdzieś przetarł

Albo odpial. Sciagnij nakladke kierownicy i sprawdz :)

zdejmowalem kiere, nic podajrzanego nie widze, tam jest czarny przewod, to jest masa? zadnych sladow przetarc.

Bombel napisał:
  mimier napisał:
rockybor może przewód się gdzieś przetarł

Albo odpial. Sciagnij nakladke kierownicy i sprawdz :)

czy jakos moge sprawdzic czy w podstawce przekaznika wszystko jest ok, tzn jak nacisne klakson w kabinie to w tej podstawce przekaznika gdzies mi musi sie sygnal pojawiac. a moze gdzies jest jakas masa doczepiona do ukladu kierowniczego, ktora idzie od kierownicy? kurcze nie mam pojecia

sergiej napisał:
apropos tego ze klaskon gra przy wlaczonych swiatlach to pewnie ktos podpial zasilanie pod swiatla i jak ich nie wlaczysz to nie zagra ;-) bo bedzie mial przerwe

dobre...taki automatyczny włącznik świateł...Chcesz sobie potrąbić?-włącz światła hihi

A przewody idące od klaksonu sprawdzałeś? (nie te przy włączniku)

troll88 napisał:
a mam pytanie, do klaksona idzie jeden kabelek?

Jak tak to może ten klakson ma kiepską mase:P

w moim przypadku do klaksonu wogole nie dochodzi + z przekaznika, poniewaz jak nadusze kierownice to do przekaznika dochodzi 11,5V i sie nie otwiera. jak sprawdzam na sucho przekaznik to otwiera sie dopiero przy 12,5V.

troll88 napisał:
to może cos z cewką w przekaźniku, czyli najprościej może zmien przekaźnik

juz byla zmieniana :) i nic z tego

[ Dodano: Nie 05 Paź, 2008 18:04 ]

Witam

Mam problem z klaksonem, mianowicie:

Wszystkie przewody, przekaźnik oraz sam klakson jest w porządku.

Załączam schemat podstawki przekaźnika i tłumacze. Na styk 2 przychodzi stale napięcie z akumulatora około 12,5V. Na 1 musi wyjść od przekaźnika 12V zeby zasilić klakson. Jak nacisnę w kabinie środek kierownicy to na trojce powinna pojawiać się masa, która w efekcie zamknie obieg 2-3 i załączy przekaźnik, który da sygnał 12V na 1 styk.

Pojawia sie masa, ale jakas za slaba, poniewaz ja miernikiem zmierza podczas wciskania kierownicy napiecie to wynosi 6V co efekcie przekaznik nawet nie drgnie! Gdzies musze tracic na masie lub + styku w kierownicy te 6V. Czy moze jest jakis inny przekaznik co potrzebuje mniejszy sygnal i bez problemu wystarczy mu 6V aby się załączył i dal 12V? moge z tym zrobic oprocz zalozenia sobie nowej instalacji na klakson lub kupienia klaksonu pod 6V- dla motocykli? dzieki za odp

15_1223206354.jpg

JUZ NAPRAWILEM

Dzisiaj zdjalem ramke z tworzywa sztucznego, w ktorej sa podstawki przekaznikow. Okazalo sie, iz masa sie poluzowala i pokruszyla stad te moje problemy. Teraz 2 sztuki klaksonu rzadza :)). Dzieki za porady