Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Rozrząd

Panther

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem (jakiś czas temu ;) ) k10 - tkę. Nie wiem kiedy był wymieniany rozrząd. Zatem wymieniać? I jeżeli tak to na jaki? tzn. wziąć elementy zaproponowane przez mechanika, czy lepiej zakupić markowe? I ewentualnie jakie i gdzie?

pozdrawiam

P.

Panther, Coś Tobie powiem.Ja dla pewności wymienił bym pasek i napinacz.Nie jest to aż taki duży koszt w porównaniu do tego co może się stać jak Ci pęknie.

Z własnego doświadczenia poleciłbym paski "GATES",z tym że musisz dopasować do rocznika bo w litrówkach była zmiana modułu zęba paska z kwadratowego na okrągły w 89' i mają one inną ilość zębów.Nie jestem pewien jak było w silniku 1,2 ale wydaje mi się że też była zmiana,z tym że nie wiem w którym roku.

geniula1, ma oczywiście rację,ale wiesz jak to jest,nie zawsze wszystko widać gołym okiem ;)

Wymień lepiej pasek z napinaczem ;) Na prawdę to nie jest duży koszt...a ile problemów Ci zaoszczędzi ;) Jeszcze pytanko...jaki masz przebieg? Fabryczne paski wytrzymywały 100000 km (ja swój wymieniłem przy 107000 km i to już był ostatni dzwonek)

Panther, rozejzyj sie po sklepach/hurtowniach z czesciami, czasami maja takie roznice w cenie ze szok, mozesz tez popytac w warsztatach czy nie bedzie taniej bo np maja gdzies znizki na czesci. Szukaj firmowego

Dzięki bardzo za odpowiedzi :)

Niestety nie miałem jak (i czym) ;( sprawdzić stanu paska. Dzisiaj mechanik wymienił pasek i napinacz. Niestety na jakiś no name (jakiś włoski zamiennik na C). Choć jak porównałem stan oryginalnego paska nissanowskiego z tym włoskim to skłonny byłbym pozostać przy starym. Był w świetnym stanie. W/g naklejki, wymiana paska była przy 6751 (tego 51 nie jestem pewien ;) ) A w/g licznika autko zrobiło dzisiaj 155555 :)

Przy okazji mechanik założył nowy pasek klinowy.

Doczytałem, że dobre paski są: "Gates" i "Contitech" a rolki firm "INA" i "SKF". To tak gdyby ktoś potrzebował lub gdybym zapomniał marek do następnej wymiany ;)

Panther nawet jak pasek no name to i tak zrobisz spokojnie na nim jakieś 60000 km ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...