Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] kontrolka diagnostyki silnika (check engine)

Gość scichy

Rekomendowane odpowiedzi

jestem pierwszy raz na tym forum więc proszę o wybaczenie jakiś potknięć lub niewiedzy. Mam problem z kontrolką diagnostyki silnika mojej Micry z 2001 r sil. 1,4 16V. Dopóki jeździłem na niemieckim paliwie było wszystko ok. , jak zatankowałem paliwo u nas (bo Mikrę dopiero co sprowadziłem z Niemiec) zapaliła się kontrolka diagnostyki silnika. Po podłączeniu do komputera pokazał on błąd "zbyt ubogiej mieszanki paliwa" jak to określił diagnosta, a poza tym wszystko jest ok. W serwisie gdzie podłączałem do kompa powiedzieli, że to nic nie przeszkadza, nie ma żadnej awarii tylko błąd odczytu, wykasowali więc ten błąd i kontrolka zgasłą. Jak ponownie dolałem innego - "lepszego" paliwa, tj. V-Powera 95 oktan na Schelu to po przejechaniu paru kilometrów ta kontrolka się ponownie zapaliła. I ponownie komputer wykazał ten sam błąd. Krótko mówiąc kontrolka ta zapala się (jeżeli ją wykasuję uprzednio na kompie) po każdym dolaniu paliwa i nie mam cierpliwości ani pieniędzy aby ją bez przerwy kasować na kompie. Autko sprawuje się tak poza tym znakomicie bez uwag. Co dalej robić z tym "fantem", czy po prostu zlekceważyć tą kontrolkę i jeżdzić autem nie przejmując się tym , czy jest to jakaś awaria, którą należy niezwłocznie usunąć , choć autko w rzeczywsistości z tą palącą się ciągle kontrolką spisuje się znakomicie, proszę o pomoc i jakieś wieści na ten temat

na pocztek wymien filtr paliwa :) jesli bedzie przypchany bledy moga sie pojawiac :) dobrze tez by bylo sprawdzic wydajnosc pompki paliwa ale malo ktory warsztat to robi :)

Rozłącz jeszcze minusowa kleme akumulatora na jakies 10 minut czasami to wystarczy by skasować błędy w ECU

zbyt ubogiej mieszanki paliwa

Witaj w klubie check enginowców mam to samo narazie jeszcze nic mu nie będzie ale powoli zacznie tracić moc jest to najprawdopodobniej sonda lambda z resztą zobacz sam

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...=lampka+silnika

Dodam tylko do diaska...... :028:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...