Gość scichy Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 jestem pierwszy raz na tym forum więc proszę o wybaczenie jakiś potknięć lub niewiedzy. Mam problem z kontrolką diagnostyki silnika mojej Micry z 2001 r sil. 1,4 16V. Dopóki jeździłem na niemieckim paliwie było wszystko ok. , jak zatankowałem paliwo u nas (bo Mikrę dopiero co sprowadziłem z Niemiec) zapaliła się kontrolka diagnostyki silnika. Po podłączeniu do komputera pokazał on błąd "zbyt ubogiej mieszanki paliwa" jak to określił diagnosta, a poza tym wszystko jest ok. W serwisie gdzie podłączałem do kompa powiedzieli, że to nic nie przeszkadza, nie ma żadnej awarii tylko błąd odczytu, wykasowali więc ten błąd i kontrolka zgasłą. Jak ponownie dolałem innego - "lepszego" paliwa, tj. V-Powera 95 oktan na Schelu to po przejechaniu paru kilometrów ta kontrolka się ponownie zapaliła. I ponownie komputer wykazał ten sam błąd. Krótko mówiąc kontrolka ta zapala się (jeżeli ją wykasuję uprzednio na kompie) po każdym dolaniu paliwa i nie mam cierpliwości ani pieniędzy aby ją bez przerwy kasować na kompie. Autko sprawuje się tak poza tym znakomicie bez uwag. Co dalej robić z tym "fantem", czy po prostu zlekceważyć tą kontrolkę i jeżdzić autem nie przejmując się tym , czy jest to jakaś awaria, którą należy niezwłocznie usunąć , choć autko w rzeczywsistości z tą palącą się ciągle kontrolką spisuje się znakomicie, proszę o pomoc i jakieś wieści na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 1 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2008 na pocztek wymien filtr paliwa jesli bedzie przypchany bledy moga sie pojawiac dobrze tez by bylo sprawdzic wydajnosc pompki paliwa ale malo ktory warsztat to robi Rozłącz jeszcze minusowa kleme akumulatora na jakies 10 minut czasami to wystarczy by skasować błędy w ECU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brachu_ Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Scichy, skoro kasujesz kontrolkę z poziomu czytnika ECU (EOBD), jaki dokładnie błąd pokazuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Witek Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 zbyt ubogiej mieszanki paliwa Witaj w klubie check enginowców mam to samo narazie jeszcze nic mu nie będzie ale powoli zacznie tracić moc jest to najprawdopodobniej sonda lambda z resztą zobacz sam http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...=lampka+silnika Dodam tylko do diaska...... :028: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.