Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Poprawa nagłośnienia

Ratino
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy użytkownicy Tino,

czy macie jakieś doświadczenia w modernizowaniu nagłośnienia w Waszych autach.

W moim wibruje folia zamontowana pod atrapkami drzwi i trzeszczy głośnik przy drzwiach kierowcy.

Czy ktoś próbował wyciszania drzwi i montowania mocniejszych głośników, jak z przejściówkami mocowania głośników?

Czekam na cenne uwagi i doświadczenia.

Po cenne uwagi i przekazywanie doświadczeń, zalecam udanie się do działu CAR-AUDIO. Na wszystkie Twoje pytania, znajdziesz satysfakcjonujące i wyczerpujące odpowiedzi.

Czytaj po kolei, albo użyj opcji SZUKAJ

a może ktoś by opisał jak się zabrać za rozbieranie tych plastików z drzwi, bo też mam chęć tam zajrzeć i przy okazji moze coś by się wyciszyło - z góry dzieki.

Chodzi o Tino

Odpowiedź pośrednio masz powyżej - to nie ten dział.

Co do samych plastików, odkręcasz 2-3 śruby z tapicerki drzwi, odczepiasz z wyczuciem plastiki na podłokietniku, dalej odczepiasz kostkę od sterowania szybami, odkręcasz kolejne 1-2 śruby i zdejmujesz energicznymi, ale z wyczuciem ruchami. Boczek trzyma się na plastikowych spinkach i nieumiejętnie zdejmując, można je polamac.

Reszta - DZIAŁ CAR-AUDIO

zdejmowanie tapicerek drzwi mam już za sobą i nie jest to najprzyjaźniej zaprojektwane, jak widać po opisie powyżej zatrzaskiłatwo się wyłamują lub wyrywają.

Wewnątrz znalduje sie folia z częściowo wyschniętą pianką, która powoduje wibracje przy niskich tonach oraz - w moim przypadku trochę zużyte - głośniki.

Ciekawi mnie czy kroś próbował czymś je zastąpić - właśnie w Tino...

• 9 miesięcy temu...

Panowie, sorry, ze odgrzewam kotleta ale moze w weekend bede przerzucal naglosnienie z mojego dotychczasowego auta do Tino i pytanie czy w Tino glosniki z przodu maja srednice 160/165? Nie rozbieralem jeszcze drzwi ale chcialbym wczesniej wiedziec. Czeka mnie wygluszanie i wymiana przetwornikow ...

Thx!

Nie pamiętam jaką dobierałem średnicę z przodu, powiem Ci jedynie, że konieczny jest adapterek, bo fabryczne głośniki są owalne.

Z tyłu jest łatwiej, bo pasują standardowe mambrany. Najlepiej jednak wymontuj sobie po 1 głośniku z przodu i z tyłu, to unikniesz pomyłki.

Co do wygłuszenia wg mnie jest to konieczność w Tinkach, ale z wykonaniem lepiej poczekaj na wyzsze temperatury, bedzie duuzo łatwiej ;)

pozdro

• 1 rok później...

Dzięki za info bo znalezc na necie info o naglosnieniu Tino graniczy z cudem. Tego sie obawialem, owalne z przodu :/ Trzeba bedzie ostro kombinowac.

Ponownie odgrzeję kotleta. Przez dwa lata jeździłem z fabrycznymi głośnikami prócz sub'a ale wzmacniacze dały im radę i ledwo zipią nie mówiąc o jakości dźwięku. Zainwestowałem ostatnio trochę w nowy sprzęt, w przyszłym tygodniu powinien przyjść procesor dźwięku i wreszcie nadszedł czas na zabawę z głośnikami. Pomijam kwestię jakie głośniki, wygłuszenie, itd. bo z tym sobie poradzę ale potrzebuję info na temat montażu głośników w zastępstwie owalnych. W necie nie ma prawie nic nt. Tino albo źle szukałem oprócz tego http://www.youtube.com/watch?v=eDrUNAZY9-0

Czy ktoś zmieniał głośniki z przodu (tył to pikuś) - jakieś pomysły? Dystansów gotowych do tego auta nikt nie robi, trzeba rzeźbić samemu :/ Mile widziane pomysły bez przeróbki boczków ;)

• 3 tygodnie później...

Tak dla wizualizacji znalazłem ofertę sprzedaży oryginałów głośników do Tinki to może dla niezorientowanych przybliżą im kształt.

Zdjęcia zapożyczone od użytkownika robcar 2004 i wb eurocar z alle....

foto 1 i 2 przód 3 tył

Generalnie kiszeczki :( jak ktoś wymieniał/wymieni na coś lepszego to niech da namiary. Mówię o zmianie samych głośników bez reszty zabawek bo tego mi budżet nie przewiduje :angry: Szczególnie przód jest problem: owal no i jakieś dydtanse brrr

post-9455-0-10191400-1302035038_thumb.jpg

post-9455-0-25952300-1302035056_thumb.jpg

post-9455-0-68159900-1302035076_thumb.jpg

Edytowane przez Bodek05

• 1 miesiąc temu...