Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144/W11.144] Coś gwiżdze podczas jazdy

Gość MefKM
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, podczas jazdy autem słysze jakies dziwne dzwieki - gwizdy - od strony pasazera (ale nie dosłownie wydobywajace sie z pasażera, heh) - a mianowicie cos jakby hylal sobie wiatr - cos jakby powietrze przechodzilo przez jakis otwor - np. podobny dziwek jest jak dmucha sie pod odpowiednim katem w otwor butelki z piwa - co to moze byc, gdzie szukac przyczyny

jest to dosc irytujace i wzmaga sie przy silniejszym wietrze przy predkosciach od 40 do 100, pozniej juz tylko słychac szumy wiatru opływajace auto.

jeszcze jedna sprawa - zbiera mi sie ziemia za blotnikami z przodu - nadkola wygladaja ok - nie mam pojecia jak sie ta ziemia tam mogla dostac - ostatnio mialem nawet jakies roslinki, bo juz zaczelo cos rosnac

jeszcze jedna sprawa - co moze byc przyczyna ze moje radio oryginalne z nissana - gubi fale, czy to wina radia - czy moze trzeba jakis wzmacniacz zastosowac, albo nowa antene, moze cos nielaczy na stykach - jak juz zlapie np RMF FM na postoju to jest ok - ale pozniej jadac co chwila cos przerywa, gubi sie - ogolnie radio padaka - nie jestem melomanem, ale w corsie mam stare radyjko pionka i odbiera rewelacyjnie w kazdych warunkach.

jeszcze jedna sprawa - co moze byc przyczyna ze moje radio oryginalne z nissana - gubi fale, czy to wina radia - czy moze trzeba jakis wzmacniacz zastosowac, albo nowa antene, moze cos nielaczy na stykach - jak juz zlapie np RMF FM na postoju to jest ok - ale pozniej jadac co chwila cos przerywa, gubi sie - ogolnie radio padaka - nie jestem melomanem, ale w corsie mam stare radyjko pionka i odbiera rewelacyjnie w kazdych warunkach.

nie powinno, sprawdź antenę. Weź śrubokręt i odchacz zaślepkę obok górnego oświetlenia przed lusterkim i zobacz czy kabel się nie przerwał - mógł zardzewieć - lubi się tam woda zbierać :)

robi sie coraz coieplej i mam coraz glosniej w aucie, cholera mnie bierze bo odrazu przypomina mi sie ostatni moj samochod kia shuma - ciagle u mechaniora, ciagle kasa i kasa istna skarbonka a nie samochod, najpierw czujnik polozenia wału korbowego - o malo co nie laweta i z A4 zjezdzalem z trojkatem i na awaryjnych bo gasl mi co 2-5 minut, pozniej walka z zawieszeniem (amorki tyl, poduszki pod amorki tyl, wahacz lewy i teraz czeka na wymiane wahacz prawy), pozbylem sie tez tego gumowego tłumika z poloski - zeby i ona mi nie poszla, a teraz jeszcze wzmaga sie ten gwizd.

jesli chodzi o uszczelki drzwi to nie moze byc to - bo po 1 czul bym powietrze, a po 2 przy opuszczonych drzwiach tez słuchac te dzwieki - juz chyba zlokalizowalem miejsce skad ten gwizd dochodzi, a mianowicie z kratek nawiewu - moze cos mam zle zalozony filtr kabinowy - albo i lepwij mechanior mnie skasowal a mi go nie zalozyl. Czyli gwizd wyraznie dobiega spod silnika - czyli gdzies tam musi sie tak felernie dostawac powietrze ze gwizdze.

Mam pytanie czy to normalne bo mam moj przedni spojlej pod zderzakiem - luzny, tzn. powinien chyba byc jakos od spodu polaczony z BUDą auta, a u mnie jest luzny - od spodu nic go nie trzyma??

antena radiowa przy dachu sprawdzona, oczyszone i dokrecone - niestety daje gubi fale.

MefKM !!!

Mam pytanie czy to normalne bo mam moj przedni spojlej pod zderzakiem - luzny, tzn. powinien chyba byc jakos od spodu polaczony z zawieszeniem, a u mnie jest luzny - od spodu nic go nie trzyma??

o qrde pierwszy raz słyszę żeby spojler był łączony we jakikolwiek sposób z zawieszeniem ale może jeszcze nie wszystko wiem na temat zawieszenia i mocowania do niego spojlerów, do zderzaka powinny się trzymać śrubami lub specjalnymi zatrzaskami.

:diabel2:

nio dobra rypłem sie w sformułowaniu pytania, ale to nie zmiania faktu, ze mi strasznie to przeszkadza - i nie potrafie tego zlokalizowac - jestem prawie pewiem, ze to jednak przod auta - ale ja sadze ze to od strony pasazera - a pasazer ze to z mojej strony

czy nikt z was nie mial takich problemow - co jest grane

MefKM Przeglądam to forum od ponad dwóch lat i muszę stwierdzić, że takich problemów jak Ty ( biorąc pod uwagę wszystkie, zgłaszane przez Ciebie w różnych tematach), to chyba nie miał nikt! Patrząc na rocznik i przebieg, trudno uwierzyć, że to możliwe, by auto było tak zjechane. Albo więc kupiłeś zajechanego rzęcha z "tuningowanym" licznikiem, albo masz Chłopie pecha!

MefKM, jak otworzyłem maskę to dolny spojler (ta czarna część zderzaka) jest połączona z dolną belką poprzeczną znajdującą się pod chłodnicą klimy. Trzymają ją dwa spore plastikowe uchwyty i coś a'la miska - kiedyś nie miałem tego ale po ostatnim dzwonku jak robiłem auto w ASO to wszystko mam jak należy i tak powinno być :)

[ Dodano: Pią 13 Cze, 2008 07:44 ]

MefKM Przeglądam to forum od ponad dwóch lat i muszę stwierdzić, że takich problemów jak Ty ( biorąc pod uwagę wszystkie, zgłaszane przez Ciebie w różnych tematach), to chyba nie miał nikt! Patrząc na rocznik i przebieg, trudno uwierzyć, że to możliwe, by auto było tak zjechane. Albo więc kupiłeś zajechanego rzęcha z "tuningowanym" licznikiem, albo masz Chłopie pecha!

przebieg niby udokumentowany - ks - dodatkowo, co moze swidczyc o takim przebiegu, to stan auta, wszystkie czesci oryginalne nawet fele i kołpaki sa w idealnym stanie (tzn. były, bo ja wymienilem: poduchy i amorki tył, oraz narazie 1 górny wahacz i czujnik polozenia wału korbowego), nie bity, podobno tez po ok 200kkm zaczynaja pekac półośki pod tymi gumowymi tłumikami, ja po ostatniej wizycie u mechaniora zlikwidowalem ta gume i nie ma zadnego przewezenia.

a to i faktycznie mam strasznie pecha do aut, co nie kupie to zawsze skarbonka, moj w sumie 4 samochod i tylko do corsy nic praktycznie nie dokładałem - ale to jest auto kupione dla zonki - a moze to wina mechaniora, w przypadku nissana to caly czas siedze u niego, bo on nie robi nic kompleksowo, wychodzi z zalozenia, ze jeszcze jezdzic az sie rozleci - ale pozniej trzeba 2 x płacic za robote.

niby mam standordowe problemy z autem opisywane na forum - czyli problemy z zawieszeniem, ale to bym jeszcze przebolal, bo to tylko trzeba włozyc kase na czesci - a dokładnie na wahacze i amorki, zrobie teraz 2 wahacz i bedzie cisza 0 stuków myślę, tylko co z tym pieprzonym gwizdem powietrza, jak wiaterek zawieje to mam wrazenie, ze na jakims strychu siedze, tak gwizdze i dodatkowo czemu ja musialem trafic na 2 skolei samochod z walnietym radiem i czemu jakis bencwał musiał mi zapchac zamek w drzwiach jakims goownem.

wczoraj robilem probu nasłuchu gwizdów i wydaje mi sie ze to moze byc od drzwi pasazera - lusterka pozasłanialem folia i one nie daja takich swistow, a drzwi pasazera mialem kekko opadniete i moj mechanior chwycil za dol drzwi i kilka razy szarpnol do gory i teraz sie dobrze zamykaja, ale tak sobie to pokojarzylem, ze chyba wtedy zaczelo sie wzmagac to gwizdania, bo bylo od poczatku - tylko ze wtedy mialem inne zmartwienie, a mianowicie stuki w zawieszeniu - wahacze - i tylko na to zwracalem uwage.

[ Dodano: Pią 13 Cze, 2008 07:48 ]

MefKM, jak otworzyłem maskę to dolny spojler (ta czarna część zderzaka) jest połączona z dolną belką poprzeczną znajdującą się pod chłodnicą klimy. Trzymają ją dwa spore plastikowe uchwyty i coś a'la miska - kiedyś nie miałem tego ale po ostatnim dzwonku jak robiłem auto w ASO to wszystko mam jak należy i tak powinno być :)

nio ja wlasnie sprawdzilem sobie wczoraj i nie mam tych plastikow, tzn pourywane sa, cholera moj mechanior jak juz mu czegos nie wskaze palcem to sam sie nie domysli, a przegladal auto w poszukiwaniu najpierw zrodla stukow (twierdzil ze to maglownica - naszczescie posłuchalem rad forumowiczow i postawilem na swoim i kazalem wymienic wahacz i okazal sie strzal w 10, teraz czeka lewa strona) pozniej tych gwizdow, jak bedde wymienila teraz 2 wahacz to odrazu pozakladam te plasticzane bolce - ale czegos ala miska to ja tam nie widzialem??

sie tak jeszcze zastanawiam - czy jest to mozliwe, ze mam zle zalozony albo wcale nie zalozony - filtr przeciwpyłkowy i moze stad przy predkosciach ok 150km/h wydaje mi sie ze powietrze razem z gwizdem wali dodatkowo z kokpitu??

MefKM, zdjątka jak to wygląda

lewa strona stojąc przed autem: czarna belka pod chłodnicą, uchwyt z lewej strony i ta "miska"

dsc00480iv0.th.jpg

środek

dsc00484je4.th.jpg

prawa strona

dsc00484je4.th.jpg

dzieki za zdjecia, srodek cos wygladem przypomina prawa strone, heh - ale faktycznie mi brakuje tych plastikow - jak myslisz, czy moze jednak autko bylo bite (i mechaniorzy i diagnosci stwierdzili jednoglosnie, ze auto nie ma sladow bicia i poprawek lakierniczych - ale moze ktos tak piknie poskładał - z 2 aut zrobił jedno) i poprostu ktos juz nie dbal o to zeby zalozyc te plastiki - czy moze sie same jakos rozleciały - ja zagladajac pod spod mialem wrazenie, ze w jednym z otworow jeszcze jakis kawalem tego plastika pozostał

MefKM, mógł nie bić bity i np. zahaczyć gdzieś zderzakiem i się pourywało :)

ja zagladajac pod spod mialem wrazenie, ze w jednym z otworow jeszcze jakis kawalem tego plastika pozostał

sam sobie odpowiedziałeś :)

Zrób zdjęcia otwartej maski, przodu, chłodnic i zderzaka - tak od środka - pokukamy na ile się da :)

dodatkowo dzisiaj usłyszalem, ze jak lekko przygazuje to cos sobie drga na silniku, tzn taki dzwiek jak rezonans blaszki - czyz nissany nie sa niezawodne

[ Dodano: Pon 27 Paź, 2008 13:18 ]

KONIEC gwizdów - okazało sie, że to antenka na dachu za bardzo było postawiona i gwizdała, zeby sie jeszcze upewnic sciagnolem antenke i w czasie jazdy wystawilem ja za okno - odrazu usłyszalem znajomy gwizd. Teraz antenka bardziej lezy na dachu, ale słaby przez to mam sygnal radiowy - wiec trzeba ja wuymienic, ale wreszczie spokoj w aucie - tzn dalej szumi, ale to juz tylko powietrze.

to cale drzenie to sie okazalo ze to oslonka tlumika, juz sciagnieta i jest ok.

• 5 miesięcy temu...

I u mnie wystepuje ten "maly" problem z szumem wiatru podczas jazdy ale tylko po przekroczeniu 70km/h. Cos w stylu lekko uchylonej szyby tylniej... z uszczelkami na pewno wszystko jest wporzadku wiec skad moze sie brac ten szum? dosyc to niemile podczas jazdy kiedy radio nie gra... caly czas ma sie wrazenie ze albo okno jest niedomnkiete albo drzwi :/

Ja mam to samo co koleżanka powyżej. Podczas jazdy głośno słychać szum powietrza i odgłosy z zewnątrz. Im większa prędkość tym bardziej. Nie jest to hałas silnika - ten pracuje bez zarzutu. Szum dochodzi raczej z przodu ,nie z tyłu. Macie jakieś sugestie? Co z tym zrobić? To przeszkadza... :/

a widzisz u mnie znowu ten szum jest z prawej strony z tylu... jutro bede musiala przewrocic siedzenie spojrzec na nadkole bo wiem ze cos tam bylo nadgnite ale podobno bylo dobrze zrobione... Kurcze teraz bede wymyslac przez co ten szum :D ale to jest naprawde wkurzajace :kosci:

Witam,

mam bardzo podobne objawy, podczas jazdy słyszę jakby niedomknięte drzwi od strony pasażera jak i z tyłu, dodatkowo wiatr podwiewa mi uszczelkę w drzwiach na wysokości głowy, po ręcznym dociągnięciu drzwi, hałas ustaje. Czy jest możliwość regulacji zamków w Primerze? Tzn czy można wyregulować jak bardzo przylegają drzwi do karoserii gdyż wiem iż uszczelki w drzwiach kierowcy jedynie się lekko stykają zamiast mocno przylegać :|

tez mialem wrazenie, ze te gwizdy pochodza od drzwi, ale okazalo sie ze to jednak antenka i jak czasami mocno hula wiatr to tez cos zagwizdze

co do samych szumow, niestety te auta sa bardzo slabiutko wyciszone, jak na A4 jade sobie tak ok 130km/h i cos mijam, albo cos mnie wyprzedza, to wrecz slysze silnik tego 2 auta.

tez trzeba wziac pod uwage opony, ja zarowno letnie jak i teraz kupilem zimowe, mam klebery - dobra wlasnosci jezdne i srednia polka cenowa = dosc głośne oponki, ale i tak szum wiatru jest wiekszy

czasami jak popedze troche to slysze uszczelke przedniej szyby jak sobie drzy, bardzo nieprzyjemne - naszczescie to sie dzieje tylko podczas szybkiego nabierania predkosci

mialem autko kia shuma, to dobiero szumialo, ale nie powietrzem tylko wył silnik juz przy predkosci od 80km/h - w primerze silnik chodzi dosc cicho, ale hula powietrze, cos za cos, heh

[ Dodano: Pią 21 Lis, 2008 12:48 ]

MefKM, mógł nie bić bity i np. zahaczyć gdzieś zderzakiem i się pourywało :)
ja zagladajac pod spod mialem wrazenie, ze w jednym z otworow jeszcze jakis kawalem tego plastika pozostał

sam sobie odpowiedziałeś :)

Zrób zdjęcia otwartej maski, przodu, chłodnic i zderzaka - tak od środka - pokukamy na ile się da :)

po dokladnym myciu auta, starla sie warstwa jakiegos swinstwa z lewego blotnika, ktory okazuje sie byc wymieniany i dodatkowo, ktos polozyl sam podklad bez błysku, masacra juz sie pojawiaja pecherze - trza do lakiernika, czyli autko dostalo w kolo - bo i felge musialem wymienic, jajo bylo i strasznie drzal podczas jazdy w okolicy ok 80, 100 i 120 km/h

• 1 miesiąc temu...

Ja mam podobny problem z tym zewnętrznym hałasem normalnie jakbym miał otwarta szybę od pasażera strasznie mnie to denerwuje, a z tyłu od prawej strony mam wrażenie jakbym miał dziurę w nadkolu i wszystko słychać, ta samochody tak mają ? Mam co prawda troszkę naderwana uszczelkę od strony pasażera tu od wewnątrz szyby ale skoro jest szyba zamknięta to nie powinno mieć to takiego znaczenia. Czekam na jakąś podpowiedź co to może być. ;)

ja miałem ten sam problem z jak to piszecie gwizdaniem,winny był bat antenowy na dachu,wymieniłem i cisza,a też kombinowałem :)