Gość pumbaj Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 A więc : zalalem mobil1 5w50 i sie okazalo ze bierze, przy nastepnej wymianie zaleje 10w50 ale czy musze wymieniac cos jeszcze ?? jakies uszczelki czy cos w tym stylu ?? (jasna sparawa ze filtr oleju rowniez). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 A ile oleju spala i czym była wcześniej zalana, bo jak ~2 setki na 1000km to nie ma sie czym przejmować?? 5w50 jest rzadziutki jak woda ale to bardzo dobry olej. Jak mało go pije to lać i cieszyć się, że silnik ma dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mdzalewscy Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 5w50 jest rzadziutki jak woda ale to bardzo dobry olej. Jak mało go pije to lać i cieszyć się, że silnik ma dobrze. a to że silnik na tym oleju ma dobrze to oficjalna opinia nissan ?, czy jakiegoś specjalisty od olejów, który w tym przypadku zaleca 5W50 ? chciałbym po prostu wiedzieć skąd takie doradztwo ? bo ja niedawno na jednym z kanałów motoryzacyjnych słuchałem opnii jakieś specjalisty co odradzał stosowania takich olejów w autach starszych i normalnie używanych, wymienił kilka zagrożeń jakie mogą wystąpić po zalaniu rzadkich olejów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tonek Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 bo ja niedawno na jednym z kanałów motoryzacyjnych słuchałem opnii jakieś specjalisty co odradzał stosowania takich olejów w autach starszych i normalnie używanych, wymienił kilka zagrożeń jakie mogą wystąpić po zalaniu rzadkich olejów mógłbyś rozwinąć? bo w lalce mam zalany 5W50 i taki olej poleca producent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 mdzalewscy, Mobil1 5W50 to nie jest zwykły Mobil. To olej z górnej półki Mobila i jest on bardzo często stosowany na rajdach i wyścigach (lany wprost z beczek do silników na serwisach). Poza tym zapytałem się kolegi jaki przebieg ma jego Almera i ile oleju pije. Odpowiedzi nie dostałem. [ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 12:03 ] A co do Max Life'a to sam go leje i nie narzekam ale gdyby nie wiek i przebieg auta to lał bym Mobil1 5W50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mdzalewscy Opublikowano 6 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2008 bo ja niedawno na jednym z kanałów motoryzacyjnych słuchałem opnii jakieś specjalisty co odradzał stosowania takich olejów w autach starszych i normalnie używanych, wymienił kilka zagrożeń jakie mogą wystąpić po zalaniu rzadkich olejów mógłbyś rozwinąć? bo w lalce mam zalany 5W50 i taki olej poleca producent no bo producent przewidział taki olej............. miałem okazje zapoznania się z ciekawym wykładem jakiegoś speca na temat olejów, i zwracał on na kilka bardzo ważnych aspektów jak : 1) konstrukcja silnika i przewidziana do stosowana w nim klasa oleju. 2) stosowanie innej (nawet teoretycznie lepszej) klasy oleju w silniku do tego nie zaprojektowanym i problemy z tym związane, zwiększone zużycie oleju, zmiejszenie jego ciśnienia, i mimo początkowych lepszych parametrów smarowania z czasem ich pogorszenie (np. po 60tyś km)... itd... w konsekwencji szybsze zużycie silnika 3) przejście na wyższą klasę oleju w silniku o większych przebiegach, wypłukanie nagaru itd.. rozszczelnienie, zmiejszenie się ciśnienia oleju i tego konsekwęcie itd.... było też o silnikach luźnych, np. w Alfach gdzie konstrukcyjnie "spożywają" olej..., o olejach lekkobieżnych, gdzie oszczędzają paliwo a gorzej trzymają ciśnienie, np. 5W30, itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.