Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

bierze olej :(

Gość pumbaj

Rekomendowane odpowiedzi

A więc :

zalalem mobil1 5w50 i sie okazalo ze bierze, przy nastepnej wymianie zaleje 10w50 ale czy musze wymieniac cos jeszcze ?? jakies uszczelki czy cos w tym stylu ?? (jasna sparawa ze filtr oleju rowniez).

A ile oleju spala i czym była wcześniej zalana, bo jak ~2 setki na 1000km to nie ma sie czym przejmować?? 5w50 jest rzadziutki jak woda ale to bardzo dobry olej. Jak mało go pije to lać i cieszyć się, że silnik ma dobrze.

Gość mdzalewscy
5w50 jest rzadziutki jak woda ale to bardzo dobry olej. Jak mało go pije to lać i cieszyć się, że silnik ma dobrze.

a to że silnik na tym oleju ma dobrze to oficjalna opinia nissan ?, czy jakiegoś specjalisty od olejów, który w tym przypadku zaleca 5W50 ?

chciałbym po prostu wiedzieć skąd takie doradztwo ?

bo ja niedawno na jednym z kanałów motoryzacyjnych słuchałem opnii jakieś specjalisty co odradzał stosowania takich olejów w autach starszych i normalnie używanych, wymienił kilka zagrożeń jakie mogą wystąpić po zalaniu rzadkich olejów

bo ja niedawno na jednym z kanałów motoryzacyjnych słuchałem opnii jakieś specjalisty co odradzał stosowania takich olejów w autach starszych i normalnie używanych, wymienił kilka zagrożeń jakie mogą wystąpić po zalaniu rzadkich olejów

mógłbyś rozwinąć? bo w lalce mam zalany 5W50 i taki olej poleca producent

mdzalewscy, Mobil1 5W50 to nie jest zwykły Mobil. To olej z górnej półki Mobila i jest on bardzo często stosowany na rajdach i wyścigach (lany wprost z beczek do silników na serwisach).

Poza tym zapytałem się kolegi jaki przebieg ma jego Almera i ile oleju pije. Odpowiedzi nie dostałem.

[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 12:03 ]

A co do Max Life'a to sam go leje i nie narzekam ale gdyby nie wiek i przebieg auta to lał bym Mobil1 5W50.

Gość mdzalewscy

mógłbyś rozwinąć? bo w lalce mam zalany 5W50 i taki olej poleca producent

no bo producent przewidział taki olej.............

miałem okazje zapoznania się z ciekawym wykładem jakiegoś speca na temat olejów, i zwracał on na kilka bardzo ważnych aspektów jak :

1) konstrukcja silnika i przewidziana do stosowana w nim klasa oleju.

2) stosowanie innej (nawet teoretycznie lepszej) klasy oleju w silniku do tego nie zaprojektowanym i problemy z tym związane, zwiększone zużycie oleju, zmiejszenie jego ciśnienia, i mimo początkowych lepszych parametrów smarowania z czasem ich pogorszenie (np. po 60tyś km)... itd... w konsekwencji szybsze zużycie silnika

3) przejście na wyższą klasę oleju w silniku o większych przebiegach, wypłukanie nagaru itd.. rozszczelnienie, zmiejszenie się ciśnienia oleju i tego konsekwęcie

itd....

było też o silnikach luźnych, np. w Alfach gdzie konstrukcyjnie "spożywają" olej..., o olejach lekkobieżnych, gdzie oszczędzają paliwo a gorzej trzymają ciśnienie, np. 5W30, itd...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...