Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Problem z temperaturą...

Gość igorro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Generalnie przejrzałem podobne tematy, ale nie trafiłem na dokładnie taki sam przypadek więc zapytam w nowym temacie.

Sprawa wygląda tak.

Z miesiąc temu jak zaczęły sie te upały podczas jazdy po mieście poleciała mi para spod maski, okazało sie ze brakowało mi z 1,5 litra wody w chłodnicy. Dolałem... Jednak silnik bardzo mocno sie zagrzewa temperatura dochodzi do 80-90% skali wskaźnika. Zauważyłem że jak jeżdżę z włączoną dmuchawą na ciepłe powietrze to problem znika, ale nie jest to przyjemne bo niebawem sie ugotuje w tym samochodzie.

Posprawdzałem wszystko jak pisaliście na forum:

-w chłodnicy zatkanej ręka nie pojawia sie ciśnienie podczas pracy silnika, nie lecą bąbelki

-nie kopci

-w chłodnicy nie ma śladów oleju i innych syfów

-korek wlewu paliwa brudny czarno-brązowym olejem

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że zbiorniczek wyrównawczy mam zrobiony z butelki która wisi pod akumulatorem... Nie wiem, może to jest przyczyną, choć w zeszłe lato było tak samo i nie było problemu z przegrzewaniem...

Co radzicie, co i jak jeszcze mogę sprawdzić???

okazało sie ze brakowało mi z 1,5 litra wody w chłodnicy

wody, czy płynu chłodniczego?...a nie ma żadnych wycieków :027: (sprawdź czy nie leje się z korka spustowego ;)

Zauważyłem że jak jeżdżę z włączoną dmuchawą na ciepłe powietrze to problem znika, ale nie jest to przyjemne bo niebawem sie ugotuje w tym samochodzie.

normalka...ochładzasz dzięki temu temp. płynu chłodniczego ;)

edyne co mi przychodzi do głowy to to że zbiorniczek wyrównawczy mam zrobiony z butelki która wisi pod akumulatorem...

...na pewno to nie jest przyczyną ;)

no tak teraz to wody, bo jakbym miał codziennie borygo lać to bym z torbami poszedł...

wycieków nigdzie nie ma, węże całe spod korka nie cieknie, generalnie suchutko...

miałem coś takiego w jednym poldku :P zmienilismy 3 termostaty a okazało się ze chłodnica była zabrudzona i nie oddawała dobrze tempetaryry do otoczenia :) troche detergentu woda z węża i było po kłopocie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...