Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Almera 1.5 dci - brak mocy... świateł !

Gość tomdci
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Od pewnego czasu mam spory problem. Moje światła świecą ale tak słabo, że praktycznie nie oświetlają drogi. Do tej pory tego nie ruszałem bo jeżdżę głównie po mieście ale planuję wakacyjny wyjazd i chciałbym mieć światła.

Około rok temu wymieniałem żarówkę i odkryłem, że zaczep w reflektorze jest ułamany. Udało mi się to jakoś posklejać i nie sądzę żeby w tym był problem - tym bardziej, że słabo świecą oba światła. Żarówki założyłem takie jak zaleca instrukcja. Ma ktoś pomysł w czym tkwi problem :?:

trzeba zacząć od sprawdzenia napiecia na koncowkach zarowki, powinno byc takie jak na akumulatorze, a potem to juz zalezy od tego co wyjdzie, jezeli napiecie spada to moze spadac na stykach przy żarówce, na przewodzie masowym, na przewodzie zasilającym, na przełączniku, (jezeli są przekaźniki to na przekaźnikach) na stykach bezpiecznika i chyba tyle. W N16 bywaja problemy z samymi lampami (tak piszą inni uzytkownicy) matowieją soczewki, lustra czy costam (było juz na forum kilka razy). W serenie czesto padały przekazniki od swiateł, jezeli u Ciebie są przekaźniki to może byc ten problem.

W N-16 topią się odbłyśniki w lampach, przez co nie odbijają światła żarówki i nie kierują go spowrotem na drogę. Sprawdź, czy Twoje odbłyśniki są całe. Jeśli nie to czeka ciebie wymiana lamp.

Czeka Cię wymiana reflektorów w ASO (na koszt nissana jeśli jeszcze w Twoim

aucie nie było to wymieniane) lub zakup poprawionych reflektorów od gościa, który

zapewni Cię że towar jest OK.

Klejenie uchwytów mija się z celem.

Co do ASO to nie daj się zbyć - niech po numerze VIN sprawdzą przy Tobie czy

alemera sie kwalifikuje do darmowej wymiany reflektorów. Robią to niechętnie,

więc telefonicznie próbują zbyć klienta.

Czeka Cię wymiana reflektorów w ASO (na koszt nissana jeśli jeszcze w Twoim

aucie nie było to wymieniane)

hmm. To bardzo ciekawe co piszesz. Wiesz może w jakim okresie Almery miały tą wadę ? Moja jest z 2004 r.

to się załapiesz, nie mniej jednak możesz mieć już wymienione, a żadnej gwarancji nie ma, że nowe poświecą długo. Taki to już badziew... teraz robią.

Gość porcupine

Mi w serwisie mówili, że ta wada występowała w egzemplarzach do 2005. Więc łapiesz się na wymianę. Dzwoń, umów się, niech wymienią. Jak powiedzą że Twoja almerka nie podlega wymianie zadzwoń do innego serwisu, żeby się upewnić ;) Zdarzają się serwisy, w których po prostu kłamią.

ten temat byl juz baaardzo czesto opisywany.

jezdz do aso pokaz lampy, ja sie niby nie kwalifikowalem, a wymienili!

na nowe jest znowu gwarancja, i chyba nawet 5 lat

• 4 miesiące temu...

Skoro są nowe to nie powinno być z nimi żadnego problemu. Gdyby były używane to można by było się obawiać, że są już przepalone soczewki. Zapytaj tylko czy są razem z silniczkiem do regulacji wysokości. Ale skoro koleś pisze: "PRZYSTOSOWANE DO REGULACJI ELEKTRYCZNEJ" to myślę, że tak :)