Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Zakadal ktos instalacje LPG do P12 2.0 QG20DE ?

Gość polm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam sie nad zainstalowaniem instalacji gazowej do primery P12 2003r silnik 2.0. Czy ktoś zakładał gaz do takiego silnika, jeśli tak to jaka instalacje i jakie wrażenia. Na co zwrócić uwagę, czy ten silnik dobrze sie gazuje ? Moze jakieś polecane warsztaty we wroclawiu lub okolicach ?

• 4 tygodnie później...

4 lata jeździłem Fordem Fokusem i przejechałem nim 90 000 km na gazie BRC s24(gaz zainstalowany po pierwszym przeglądzie 20 000 km). Bez zastrzeżeń. Obecnie mam P-12 z silnikiem QG18 na gwarancji i noszę się z zamiarem zainstalowania gazu właśnie BRC sek. 24, ale proszę o odpowiedzi, czy nie stracę gwarancji. Chodzi o to, że w jednym serwisie mówią "absolutnie! tracę gwarancję" a w innym, że jeśli instalacja gazowa nie jest przyczyną powstania określonej usterki, gwarancja na tą usterkę jest ważna (?). W książce gwarancyjnej pisze, że Nisan nie udziela gwarancji na zamontowane dodatkowe urządzenia jak hak, alarm itp. (nie pisze o gazie) a więc można teoretycznie zainstalować gaz i mieć przekonanie, że jak z tego powodu powstanie usterka, to trzeba płacić. Piszę o tym z prośbą o odpowiedzi użytkowników P-12,

którzy być może mieli taką przegodę w serwisie mając gaz w samochodzie na gwarancji. Dziękuję

• 1 miesiąc temu...

Musisz mieć świadomość silnika Qg18.

To jednostka, która wcześniej, czy później zacznie żreć Ci olej. Tak czy owak skończy sie to wymianą pierścieni i /lub szlifem. Jeśli wystąpi to po gwaranci współczuję. Jeśli na gwarancji - czy aby ASO nie uzna, że to wina gazu? Jeżdżę na LPG od 80 kkm tym silnikiem i czasem i wiem co to za ból gdy silnik się sypie , a nie jest to wina gazu.

Ale nie róbmy OT. QG20 ma bezpośredni wtrysk? Bo jeśli nie - to nie powinno być problemów.

• 6 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam mam gaz od 24 VI i narazie testuje.Przejechalem jakies 150 km i narazie ok tylko spalanie gazu duze.Mam instalacjie STAG 4 butla w kole 48 litrow,przelancza sie na gaz z benzyny bardzo szybko.Jak wiecej przejade i dotego na trasie to napisze.

Witam przejechałem trase czestochowa-słowacja-wegry-słowacja-czestochowa jakies 1500 km.spalanie na trasie około 10-11 litrow.Obecnie koszty 200 km miasto to 60 zlotych.Autko jezdzi ok nieraz tylko przy przechodzeniu z pb na lpg jest to wyczuwalne.Mysle że w trasy to jest super sprawa z tym gazem miasto wychodzi gorzej.Bylem na pierwszym przegladzie podpieli laptopa i cos patrzeli ale wyszło że jest wsio ok.Mam primere p12 z silnikiem 2.0 ful opcja skóra napedy dvd i cd.xenony.Rok 2002 przebieg 74 tys.

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...