Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klocki hamulcowe

Gość jokris
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem tu nawy i na początku pozdrawiam wszystkich forumowiczów.Mam takie male pytanko: jaka jest grubosc minimalna klockow ktora obliguje do wymiany ich? Pytam bo mam problem z piszczeniem w prawym kole.Dlaczego klocki bo po zdjecu kola i rozchyleniu zacisku hamulca przestalo piszczec,a drugie pytanie jak te klocji wymienic? Chodzi mi o sposob demontazu bo na forum nic nie znzlazlem na ten temat.pozdrawiam i czekam na Wasze opinie :)

Gość krzysiek_g

Jesli chodzi o grubosc klockow to nie ma okreslonej grubodci, nie mozesz tylko dopuscic zeby do konca sie starly bo wtedy zacznie trzec metal o tarcze a tego nie polecam :) Piszczenie moze wynikac z materialu z jakiego sa wykonane klocki. A wymieniasz je bardzo prosto. Odkrecasz zacisk - 2 sruby na klucz 12 albo 13 (nie pamietam dokladnie), wciskasz tloczek i zakladasz nowe :) rozumiem ze miales na mysli przednie :)

nie jestem przekonany ze to wina materialu z jakiego sa wykonane bo wczesniej nie piszczaly :/

A może mocno hamowałeś i się zeszkliły - to też powoduje piszczenie. A co do wykonania to różnie to bywa - początek klocków jes porządny a im bliżej metalu tym gorzej. U mnie raz piszczą a raz nie.

Jeśli mówisz, że prowadnice (te z gumkami) chodzą luźno, to sprawdź jeszcze prowadnice w dolnej i górnej części zacisku (to takie wyprofilowane blaszki po których przesuwa się klocek).

U mnie tak było, że nazbierało się tam pyłu z klocków i innego syfu i klocek nie cofał się do końca i przycierał.

Wyczyściłem i nie mam problemu.

• 1 miesiąc temu...

Muszę wymienic klocki tył w N16-czy trzeba tłoczki wciskac i jednoczesnie wkręcać? Czy ma ktos ciekawe rozwiazanie jak to robic bezboleśnie?

Muszę wymienic klocki tył w N16-czy trzeba tłoczki wciskac i jednoczesnie wkręcać? Czy ma ktos ciekawe rozwiazanie jak to robic bezboleśnie?

Z tyłu wkręcasz, z przodu wciskasz - wiem z autopsji i bolesnego doświadczenia wciskania tylnich.... ;)

Oczywiście że trzeba wkręcać i wciskać jednocześnie. Ja robie dwa obroty kleszczami i wciskam breszką, i tak na zmianę dwa obroty i wcisk, aż wkręcę do końca. Na czas operacji wciskania tłoka odkręcam nakrętkę zbiorniczka płynu hamulcowego, dodatkowo pod gumki tłoka wstrzykuję odrobinę płynu hamulcowego, co w pewnym stopniu zapobiega też ewentualnemu blokowaniu.

min gr klocka ok 2mm potem dochodzi do zjawiska przegrzewania wymien szybko aby tarcze nie dostały wysokiej temp potem dochodzi do bicia kierowniey , pamietaj po wymianie klockow ok 300 km bez gwałtownego hamowania aby idealnie sie (dotarły)do starej tarczy ja polecam wymiane z tarczami tylko dobrymi np textar klocki tez textar jest to producent tzw.fabryczny np saab, renault,vw ,audi ,seat ,