Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] chyba mam problem...

Gość LUKI
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam kupilem almerke N15 1.4 wiersja 75koni z niemiec 190 tys przebiegu - udokumentowany, Mój problem to olej w komorze filtra powietrza i na swiecach oraz koncówkach kabli zaplonowych idacych do swiec...czy mam duzy problem? dodam ze ciczy chlodzacej nie ubywa nie miesza sie tez ona z olejem wiec chyba uszczelka pod glowica jest ok ale koncowka rury wydechowej jest czarna od sadzy mimo ze auto nie kopci - z tego co zauwazylem od wczoraj spaliny sa ok. Almerka ma polsyntetyk 10w40 i jest z 96 roku prosze o pomoc

pozdrawiam

A jaki masz poziom oleju?

Z opisu problemu mogę się domyślać, że możesz mieć problem z uszczelką pod deklem zaworów - obadaj ją czy sie tam nie poci.

dziekuje za odpowiedzi mam troche oleju wokol korka wlewu wokol uszczelki nie widze wiec moze troche za duzo nalali i wycieklo tylko korkiem i do swiec i filtra poobserwuje na dluzsza mete bo auto mam od wczoraj i przejechalem moze 20km;) pozdrawiam nissanowców;)

Czyli pewnie jacku miał rację - miałeś za dużo oleju. A wogóle to jak go kupiłeś to wymień zapobiegawczo olej i filtry...

w ksiasce serwisowej naskrobali ze wymiana oleju za 8000km z filtrami chyba im wierze bo olej ma ladny kolor nie jest czarny a ksiazka mysle ze jest autentyczna.

Jak tak to można zostawić.

witam ponownie...dzis na przegladzie wyszlo iz moje spaliny maja 4 razy wiecej dwutlenku wegla niz powinny...mam nadzieje ze to wina oleju na swiecach i jak wyczyszcze to bedzie ok...

a mam pytanie co do waszych aut czy w kazdej N15 sprzeglo bierze wysoko czy moje jest zuzyte?

pozdrawiam

witam ponownie...dzis na przegladzie wyszlo iz moje spaliny maja 4 razy wiecej dwutlenku wegla niz powinny...mam nadzieje ze to wina oleju na swiecach i jak wyczyszcze to bedzie ok...

a mam pytanie co do waszych aut czy w kazdej N15 sprzeglo bierze wysoko czy moje jest zuzyte?

pozdrawiam

Kata może już nie masz - a raczej na pewno, ale to nie powinien być aż taki wzrost CO2. Możliwe że sprzęgło właśnie Ci się kończy.

LUKI na moje silnik zajechany i pierscienie na wykonczeniu

Albo właśnie tak - olej żłopie i stąd CO2, a sprzedawca chcąc żeby klient po zakupie dojechał do domu nalał z górką i stąd olej pod maską wycieka.

LUKI

A nie kopci Ci jakoś po dodaniu gazu?

no wlasnie sprawa jest troszeczke dziwna bo spaliny sa czyste...tylko ten CO2 wzrosl koles od przegladu sugeruje lambde ale auto obroty trzyma super - zimny 800obr/min rozgrzany 500obr/min poczyszcze swiece i zobacze czy olej za pare dni wroci na nie.

A z innej beczki w oponach macie 2 bary? jakos nie moge znalesc zalecen producenta w moim manualu moze dlatego ze po niemiecku...

hehe na dwiach nie mam tabliczki odnosnie cisnienia w gumach moze bylo jakies lakierowanie i potem nie nalepili. co do spalania ciezko jeszcze powiedziec bo zrobilem jakies 20km od zakupu ale zatankowana do pelna i wskazowka nie drgnela jeszcze wiec raczej nie pali powyzej 20 na sto;P bardziej miarodajne ilosci podam jutro wieczorem bo jade w trase . Ale jest swiatelko w tunelu...dzis sprawdzalem filtr pow. i pod nim suchutki a i swiece mokre byly juz tylko do ok konca gwinta ( wczesniej ponad) mam wielka nadzieje ze jakis artysta nalal omylkowo za duzo oleju i po wypaleniu wszystko wroci do normy ale wiecie co mowia o nadziei...;)

pozdrawiam

Nie sugeruj się wskazówką poziomu paliwa, bo w tych Nisanach ona trochę źle pokazuje tzn. jak jest pełny bak to leci powoli w dół, a tak od połowy to łeb na szyje. Jakby skala logarytmiczna była :)

dzis po ponad 100km sprawa wyglada tak: olej do filtra pow. nie powrocil z rury nie kopci osiagi w normie spalanie takze tylko świece sa ciagle mokre od oleju...jak uporam sie z rejestracja auta to chyba czas namechanika i diagnoze...ale gdyby pierscienie nie domagaly to raczej by kopcil...