Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Almera N15 1,4 16 v skrzynia biegów

Gość vito555
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ALMEROWCÓW

Panowie czy jest możliwość wymiany łożyska , co wchodzi przegub wewnętrzny( półośka) do skrzyni biegów bez jej rozbierania, czy ono wychodzi od środka?

czy jest możliwość wymiany łożyska , co wchodzi przegub wewnętrzny( półośka) do skrzyni biegów bez jej rozbierania

Nie ma. Trzeba skrzynię rozebrać dość dokładnie, żeby te łożyska wyjąć.

Jaki jest powód tego pytania?

Jest luz na tym łożysku

Jeśli tak jest to analogowo z racji konstrukcji i na prawym musi być. Luz jest po prostu na obudowie mechanizmu różnicowego, który jest ułożyskowany właśnie na tych dwóch łożyskach. Jest jeszcze jedna opcja - luz jest pomiędzy przegubem a obudową mechanizmu. Spotkałem się, że właśnie obudowa się wytarła od współpracy z przegubem.

• 2 tygodnie później...

prawdopodobnie też mam problem z tym łożyskiem,strasznie mi hałasuje z lewej strony,wymieniłem już łózyska kół,a hałas dalej słychać.(na pewno to nie opony)Jak by sprawdzić że to właśnie to łożysko hałasuje???

wciśniecie sprzegła nic nie zmienia,hałasuje cały czas jednostajnie tylko przy przechyleniu auta na lewa(skręt w prawo) strone hałasuje bardziej.Nie mam już pomysłu co to może być ?

Nie sprawdzałem tarcz hamulcowych ale to nie wydawałoby takiego dżwięku.

Jeśli macie jakieś pomysły napiszcie.

zgadza się,niezależnie czy na sprzęgle,luzie czy na biego,ciagle tak samo.

Łożyska na wałku napędowym lub mechanizmie różnicowym. Albo jedno i drugie. Oba elementy obracają się tylko w czasie jazdy. Poza tym jak zaczyna się sypać tylko jedno łożysko to wióry z niego dość szybko niszczą pozostałe.

strasznie mi hałasuje z lewej strony

Skrzynia jest z lewej.

Dobrze by było się przejechać na podnośniku z kołami w powietrzu. Nie trzeba szybko, ale hałas już można zlokalizować.

BO szumi niezaleznie od wcisnietego sprzegla. Jakby bylo oporowe sprzegla to by halasowalo po wcisnieciu. Jak hamulce to by go sciagalo

ale łożyska na mechanizmie różnicowym "kręcą się" niezależnie czy nasz sprzęgło wciśnięte czy nie (gdy auto jedzie), ja tez robiłem łożyska w skrzyni i odpuściłem sobie właśnie łożyska na mechanizmie różnicowym, wielu mówiło ze one nie siadają i owszem skrzynia jest o wiele cichsza ale słychać delikatnie właśnie te łożyska na mechanizmie różnicowym, wiec jak już ktoś ma skrzynie rozebraną to doradzam wymianę od razu wszystkich łożysk.

BO szumi niezaleznie od wcisnietego sprzegla. Jakby bylo oporowe sprzegla to by halasowalo po wcisnieciu. Jak hamulce to by go sciagalo

No, a łożyskom w samej skrzyni dajemy spokój?

ale łożyska na mechanizmie różnicowym "kręcą się" niezależnie czy nasz sprzęgło wciśnięte czy nie (gdy auto jedzie)

I jeszcze te na wałku napędowym, czyli tym co napędza kosz mechanizmu.