Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Dziwny zapach we wnetrzu przy cofaniu

Gość WONSKI

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem i dosc uciazliwy gdy auto jest rozgrzane i cofie to w srodku czuc doslownie smród jakby starych jaj albo czegos zgnilego i dochodzi to chyba z tłumika bo jak jade do przodu to jest wszystko ok i czasami na postoju na swiatłach tez to czuc. I naprawde nie mam pojecia o co tu chodzi czy moze to dzieje sie cos z katalizatorem ? Dodam ze ze auto jezdzi na benzynie. Prosze o pomoc z gory dziekuje :)

Przyczyna raczej tkwi w układzie wydechowym,ale najlepiej zdiagnozują to tłumikarze.Za sprawdzenie pewnie nic nie zapłacisz przynajmniej ja tak miałem.W swojej N16 mimo że miałem przejechane zaledwie 75 tys musiałem wymienić tłumik końcowy.

Wielkie dzieki za odpowiedz udam sie do mechanika i sprawdze mam nadzieje ze to tylko cos z tlumikiem a nie kat. A jesli ktos sie orientuje jakie ceny sa kat. i tlumików to tez z gory dziekuje

Ceny tłumików i katalizatorów są różne w zależności od producenta.Oczywiście oryginalne będą dość drogie,ale w przypadku zamienników polecam tłumiki firmy Bosal.(cena niższa od oryginału a jakość porównywalna).W nawiązaniu do mojej poprzedniej odpowiedzi dodam,że naszukałem się trochę tłumika końcowego do Almerki 1.8,sedan z 2003r i nie znalazłem.Całe szczęście trafiłem na fachowca od tłumików,który dobrał mi tłumik od Nissana Primery,który miał takie same parametry (średnica rury i pojemność auta).Dospawał uchwyt popodginał orginalnie zamocowane i było super.Z tymi kombinacjami zapłaciłem ok 200 zł.(tłumik,rura+robocizna).Dodam,że z częściami do Twojego modelu i rocznika nie będzie kłopotu.Ceny tłumików od ok 100 zł,katalizatorów do 300 zł.

Za ten zapach ( związki siarki i wodoru)odpowiedzialny jest katalizator.Nie zawsze jest to objawem awarii kata.Jeżdżę służbowym 2 miesięcznym Renault Clio i czasami daje jak z kanału.Przyczyną może być bardzo zasiarczone paliwo,zbyt mało wydajny katalizator lub uszkodzenie kata.Jeśli czujesz ten zapach w samochodzie to możesz mięć dodatkowo i nieszczelny wydech lub dostaje się do wnętrza przez nieuszczelnioną karoserie np.tylna klapa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...