Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Moment obrotowy/moc 2,0D

Gość eNcoM
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi jakie są obroty przy prędkości 90 i 100 km/h na piątym biegu w Y10 CD20? Przy 90 km/h dzwięk silnika jest równy i miarowy natomiast przy 100 km/h dzwięk wpada w takie falowanie, nie jest równomierny, co mnie troszkę irytuje. Czy ten silnik tak ma? Czy to jakas usterka?

Na V obroty przy 90 ok. 2100/2200rpm przy 100 ok.2500rpm. Może to nie od silnika mi przy ok.100 bardziej hałasowały opony i pęd powietrza i wtedy dźwięk był taki nie równomierny i falujący.(założyłem inne opony i ustąpiło)

Najlepiej na 3 utrzymaj prędkość ok 70/75 lub na 4 ok. 80/85 a potem na 4 przyśpiesz do 100 i zobacz czy sytuacja się powtarza tak jak na 5.

Wersja 2.0D SLX miała obrotek bo miałem takową.

A ja mam już drugiego Sunnego 2.0D SLX i nie miałem w żadnym :)

Co do tematu to jak bym miał patrzeć cały czas na prędkościomierz i zmieniać biegi według jakiś schematów to bym nie pojeździł. Zmieniam biegi według wyczucia rzecz jasna i nie narzekam na spalanie ok. 6l zawsze mam. Raz wrzucę II przy 15 a czasem przy 30 i tak z innymi biegami. Wszystko zależy od warunków i sytuacji na drodze.

Pozdrawiam.

wieshaq napisał/a:

Wersja 2.0D SLX miała obrotek bo miałem takową.

A ja mam już drugiego Sunnego 2.0D SLX i nie miałem w żadnym :)

Możliwe że kwestia rocznikowa mój był '97

Co do tematu to jak bym miał patrzeć cały czas na prędkościomierz i zmieniać biegi według jakiś schematów to bym nie pojeździł. Zmieniam biegi według wyczucia rzecz jasna i nie narzekam na spalanie ok. 6l zawsze mam. Raz wrzucę II przy 15 a czasem przy 30 i tak z innymi biegami. Wszystko zależy od warunków i sytuacji na drodze.

To przecież normalne że wszystko to kwestia wprawy ale można wyuczyć nawyk "na słuch" zmiany biegu przy prędkości wskazanej jako najbardziej ekonomicznej.

Dobrze by było gdyby ktoś miał silnik CD20 z obrotomierzem i pojechał na hamownię i zrobił wykresik, i zaznaczył najlepszy moment obrotowy i miejsce do zmiany biegu, przeliczył i zaznaczył by to na prędkościach na poszczególnych biegach (dla tych co nie mają obrotomierza). I byśmy pięknie i ładnie widzieli i wiedzieli gdzie mamy zmienić bieg, przy jakiej prędkości :)

Jastrząb gdzieś był do pobrania manual do Sunny i w owym manualu było rozpisane jakie biegi przy jakich prędkościach a jeżeli dobrze pamiętam to były bardzo podobne wartości o których pisałem kilka postów wyżej.

• 3 miesiące temu...