Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

A32 uszczelka pod głowicą kogo polecacie z mechaników.

zibiboa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Nissanomaniaków!!!

Jestem nowym na forum mam Maximę A32 3.0 97' oraz Sunny 1.4 92' i należę do nissanomaniaków (nic tylko nissan).

Do rzeczy mam walniętą uszczelkę pod głowicą (brak wycieków płynu chłodzącego a znika w zastraszającym tempie) i szukam mechanika (dobrego i najlepiej niedrogiego) który by się podjął wymiany. Kogo polecacie. Nadmienię że jestem z Warszawy.

Dzieki z góry za porady.

Pozdrawiam,

Zbyszek

Do rzeczy mam walniętą uszczelkę pod głowicą

Jesteś taki pewien? Pod którą? Tak bez powodu? Tylko z eksploatacji? Silnik swego czasu był przegrzany? W tym motorze jeszcze się z tym nie spotkałem ani nawet nie słyszałem.

Weź może się dokładnie przyjrzyj okolic pompy wody za alternatorem.

Witaj, jesteś z Warszawy więc proponuje Ci ten warsztat

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2756

podjedź i pogadaj z Radkiem, facet naprawde sie zna i powie co jest grane, na takie obejrzenie umawiać sie nie musisz, jeżeli cena nie będzie Ci odpowiadać to przynajmniej będziesz wiedział o co kaman.

Dlatego pytam o przebieg i historie autka. Te silniki normalnie nie da sie popsuć. A jeśli ktoś go usmażył kąkretnie i poszła uszczelka albo głowica to moim zdaniem to już nic z silnika nie będzie. Takiego silnika po naprawie juz nie można być pewnym.

Witam Panowie i Panie

Maximę kupiłem rok temu z przebiegiem 255 kkm. Teraz ma 270 kkm. Też jestem zdziwiony bo silniki z maximy sa w pierwszej dziesiątce silników na świecie pod względem niezawodności a tu lipa :( . Po zakupie od razu sekwencja Stag 300 i jazda. Podczas instalacji gazu goście stwierdzili że trochę mało płynu ale pomyslałem że w reduktor i rurki troche poszło więc się nie zmartwiłem ale postanowiłem trzymac rękę na pulsie i kontrolowac stan częściej. Tak więc od roku płynu ubywa a ja się łudziłem że może jakiś mały wyciek i tyle a tu masz babo placek. Z Radkiem rozmawiałem ale terminy ma na koniec sierpnia bo sezon urlopowy. A i do innych dzwoniłem ale sie mechanicy trochę boją V6. Ostatecznie mam jeszcze trochę nadzieji że coś się uda z naprawą (ostatecznie kupię silnik na allegro). Prawdopodobnie głowica druga ta przy podszybiu (na pierwszej odkręciłem swiece i ich stan jest git lekko popielate).

Pozdrawiam i dzięki za rady.

Dodam że w zbiorniku wyrównawczym wydobywają się bąbelki powietrza a jak zrobię przygazówkę to mam z tyłu białą chmurę dymu więc diagnoza jest jednoznaczna.

Dodam że w zbiorniku wyrównawczym wydobywają się bąbelki powietrza a jak zrobię przygazówkę to mam z tyłu białą chmurę dymu więc diagnoza jest jednoznaczna.

Teraz sprawa jaśniejsza. I jakieś przejścia z układem chłodzenia musiały być wcześniej.

• 3 tygodnie później...

Mam jeszcze jedno pytanie do kolegów fachowców czy silnik z maximy 3.0 98' wersja europejska z automatyczną skrzynią będzie pasowac do mojej maximy z manualną skrzynią? Szukałem na forum ale większośc tematów dotyczy przekładki skrzyń manual/auto.

Mam jeszcze jedno pytanie do kolegów fachowców czy silnik z maximy 3.0 98' wersja europejska z automatyczną skrzynią będzie pasowac do mojej maximy z manualną skrzynią? Szukałem na forum ale większośc tematów dotyczy przekładki skrzyń manual/auto.

a masz wersje maximy euro czy us??

Rozumiem że różnice są tylko w nadwoziu, a silniki takie same (czyli A32 - 1995-1999)

Witam

W końcu jestem po wymianie silnika i rzeczywiście dolot jest inny (z jedną wtyczką elektryczną). Po wymianie silnik pracuje równo brak bąbli w zbiorniku wyrównawczym wszysto super tylko wtedy gdy uda się odpalić silnik :029: . Na starym silniku wszystko było dobrze z odpalaniem wszystkie graty zostały przełożone do nowego (rozrusznik i wiązki przewodów) mechanicy sprawdzili poprawność podłączenia wtyczek a tu lipa. Poprostu zmora myślałem że maxima to bezawaryjne auto (przecież nowe kosztuje grubo ponad 100 000 PLN). WielkiWacu jak mógłbyś mi przesłać serwisówkę do mojej maximy (A32 97' 3.0) byłbym wdzięczny zibiboa@op.pl poszukałem na forum na temat braku iskry (generalnie czujniki położenia wału ewentualnie rozrusznik + nowa masa). Dziwi mnie tylko to że na starym silniku wszystko działało bez problemu. Jak macie jakieś pomysły to proszę o pomoc.

Kolego u mnie po wymianie sprzegła(demontaż skrzyni i rozrusznika) też pojawił się problem z uruchomieniem silnika, który wcześniej palił na dotyk. Jest to problem pojawiający sie dosyć często w maximach po ingerencji w te elementy. Męczyłem się ponad rok(!!!) bo nikt nie potrafił tego naprawić. Mi pomogła dodatkowa masa ale przewód musiał być praktycznie grubości kciuka. Wczesniejsza na cieńszych przewodach nic nie pomogła. Napisz do mnie najlepiej na GG, jak powiesz mi jakie masz objawy to ja powiem Tobie czy to ta sama przyczyna. Pzdr.

• 4 miesiące temu...

Witam

Po przeczytaniu postów nt nie odpalania maxim zabrałem sie po kolei do sprawdzenia rozrusznika (chociaż kręcił bardzo dobrze) zostawiłem u elektryka do sprawdzenia i oczywiście potwierdził rozrusznik jest dobry. Niestety nie dowierzając mu postanowiłem że kupię drugi i po założeniu problem z odpalaniem niestety pozostał. Postanowiłem zabrać się za masę i kupiłem 2m przewodu 50mm2 i podłączyłem do nadwozia próba odpalenia i nic dalej to samo dodatkowo pociągnełem przewód pod śrubę rozrusznika i nic. Oczywiście walka trwała doś długo w końcu zdecydowałem sie na oddanie samochodu elektrykom z ul. Szpacza 13 Warszawa (bardzo dobra firma mam do niej duże zaufanie) i tam po ok 10 dniach walki diagnoza była jednoznaczna - przyczyną nieodpalania maximy jest komputer bo jak do cewek idzie słaby sygnał to i iskra jest słaba a samochód się zachowywał tak jaby w pewnym momencie wał chciał sie obracać w drugą stronę - odbijał. Polecili mi Pana Jacka Grabowskiego z Piaseczna ul. Puławska 31 http://www.elektronika.com.pl/ (dzieki Bogu!!!) który zajmuje się naprawą komputerów samochodowych. Oddałem samochód jednego dnia o 16 a na drugi dzień o 16 był do odbioru. Dopiero po odbiorze samochodu sprawdziłem na własnej skórze co to znaczy odpalający samochód na dotyk. Poprostu rewelacja. Okazało się że instalacja elektryczna sie zestarzała i generalnie w calym układzie sieje zakłócenia które powoduja rozstrojenie układu elektroniki czyli ECU. Po regulacji u Pana Jacka Grabowskiego jeżdzę już prawie 3 tygodnie i zero problemów z odpalaniem. W między czasie dostałem maila od Szalony że On także ostatecznie ze swoją maximą wylądował w Piasecznie u Pana Jacka Grabowskiego z tym samym problemem, a od trzech lat smiga maximką bez żadnych problemów z odpalaniem.

Trochę się rozpisałem ale myślę że ten post pomoże wielu użytkownikom maxim które mają problemy z odpalaniem i że w końcu nie będą marnować (tak jak ja) kolejnych weekendów na grzebanie w maximie ale będą się cieszyć mocą tego dość dobrego samochodu.

Pozdrawiam,

Zbyszek zibiboa

• 2 tygodnie później...