Gość wojteczekm16 Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam wszystkich, od jakiegoś czasu mam pewien problem z moim nissankiem. Objawia się to nienaturalnym siadaniem tyłu, mianowicie jak dajmy na to z tyłu jadą 3 osoby (szczupłe) to tył siedzi mi tak nisko, że szoruję po progach zwalniających. Byłem na stacji diagnostycznej, bo myślałem, że może amortyzatory siadły, ale pokazało mi po 82% na każdej stronie (na przodzie też po 80). Zastanawiam się nad sprężynami, ale mechanik zaproponował mi najpierw zmianę opon (w tej chwili mam fabrycznie zalecane 155) na 175. Problem w tym, że mam nowe, niedawno kupione opony i nie pali mi się do zakupu następnych. Ktoś miał podobny problem jak jeździł na 155? Byłbym naprawdę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z2maciek Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Był już taki temat ale powtarzam raz jeszcze: "siedzenie" tyłu nie ma nic wspólnego z amortyzatorami ! Jest to wyłącznie wina zbyt słabych sprężyn. Co do opon: oczywiście, możesz założyć opony o wyższym profilu, ale w ten sposób możesz uzyskać bardzo niewiele, jeden, dwa centymetry ? Szkoda na to pieniędzy. Załóż porządne sprężyny i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojteczekm16 Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 a orientujesz się może ile mogą kosztować nowe sprężynki? Dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kristobal Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Jeżeli masz opony 155/80R13 to są OK. Sprężyna kosztuje od 100 zł wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tonek Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Jeżeli masz opony 155/80R13 to są OK chyba wąskie nieco, ja mam o ile się nie mylę 175/70 R13, i chyba takie zaleca producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Jeżeli masz opony 155/80R13 to są OK chyba wąskie nieco, ja mam o ile się nie mylę 175/70 R13, i chyba takie zaleca producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jam Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 Jeżeli masz opony 155/80R13 to są OK chyba wąskie nieco, ja mam o ile się nie mylę 175/70 R13, i chyba takie zaleca producent Obrazek 155? lol takie to ma ojciec w tico 175? juz lepiej ale u mnie predzej czy pozniej napewno wjada 185-195 (zmieszcza sie prawda?) ogolnie to zawsze polecam szersze opony auto jest wtedy bezpieczniejsze bo lepiej sie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojteczekm16 Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 ale na mniejszych mniej pali i zauważalnie wzrasta dynamika, niestety kosztem przyczepności (do zniesienia jeszcze) i drogi hamowania, słabiej hamuje zwłaszcza tył (sprawdzone na stacji diagnostycznej). Na razie kupiłem sprężyny, pod koniec tygodnia założy mi mechanik, napiszę jaki efekt... Jak nie pomoże, to nie wiem co dalej, najwyżej zmienię opony na większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimier Opublikowano 8 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2008 niestety kosztem przyczepności (do zniesienia jeszcze) i drogi hamowania no tak...ostatnio jak po jednej stronie z przodu miałem 195/65/14 a z drugiej 155/70/13 to to małe często mieliło przy ruszaniu...jak bym miał tak na co dzień to bym się delikatnie mówiąc zdenerwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojteczekm16 Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 ojciec jeździł tym autem 11 lat - i nie potrafi sobie przypomnieć kiedy zmieniał amortyzatory i sprężyny... ale nie wcześniej niż 4 lata ten nissan mnie z każdym dniem zaskakuje - na plus oczywiście i szczerze mówić pomimo tego, że jest całkowicie goły (brak centralnego zamka, ele. szyb, klimy, abs) mam tylko szyberdach i wspomaganie to nawet nie myślę o zamianie, zwłaszcza, że 350 km. przejeżdżam na 17 litrach benzyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krol Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Mi pasowaly sprezyny zakupione na szrocie od mazdy 323 przednie (nie wiem, czy F czy nie F, F nie bylo na "metce"). pare dyszek za jedna. Jest moze cm wyzsza, ale przeciez to nic. Twardoscia podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myrek Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Mam okazje kupić opony 2 letnie całoroczne goodyear o rozmiarze 155/70/13. Obecie mam 155/80/13. Czy te nowe będą się nadawały? Mają trochę mniejszą średnicę. Czy może warto dopłacić do 175/70/13? Jakie macie doświadczenia z takimi "małymi" oponami? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dariush Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 ja u siebie po kupnie jeździłem na 155/80 r13 - wg. mnie ten kto wymyślił takie koła w takim aucie to idiota, one się nadają do CC, Matiza itp po założeniu 175/70 r13 prowadzenie o 100% na + auto trzyma się w zakrętach i dużo lepiej hamuje. Uważam że 155 przy takiej masie to troche mało do hamowania Pozdroo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi