Krzysztof48 Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Opiszę w skrócie zdarzenie, potem zadam pytanie. Otóż podczas kontroli drogowej policjant oznajmił mi, że zatrzymuje dowód rejestracyjny mojego samochodu. Powód, czerwone kierunkowskazy w tylnej lampie. Samochód porusza się po Polsce i Europie od kilku lat. Na tylnych lampach posiada oznaczenie E2. Kupiony był w Szwajcarii. Wielokrotnie był sprawdzany w stancji kontroli pojazdów. Zawsze otrzymałem dopuszczenie do ruchu. I pytanie: Czy Policja ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny mojego samochodu? Jakie są ku temu przesłanki, a jakie przeciw? Będę wdzięczny za wasze rzeczowe wypowiedzi w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Kierunek swieci na czerwono czy ma tylko czerwona barwe a swieci na pomaranczowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Rozporzadzenie ministra infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia pojawia się termin "barwa zółta somochodowa" w stosunku do swiatla jakie jest emitowane przez kierunkowskazy, klosze moga byc nawet niebieskie, maja swiecic na zdefiniowana w ustawie barwe co decyduje o dopuszczenia lub nie pojazdu do ruchu. Nie ma więc możliwości przejścia badań technicznych pojazdem w którym kierunkowskazy będą miały barwę czerwoną jak to jest w autach z usa. Jesli Twoje swiatla nie spelnialy wymagan technicznych policja ma prawo zatrzymac (a nawet obowiazek) dowod rej. jesli auto wczesniej przeszlo przeglad mozesz sie domagac zwrotu kosztow mandatu ale raczej juz tylko prywatnie na drodze sądowej, co moze sie skonczyc cofnieciem pozwolenia na badania. Jesli faktycznie nie wiedziales ze masz zle kierunki, jedz z mandatem do tego co zrobil CI badania i popros grzecznie o zwrot tej kwoty a jak nie to powiedz ze zglosisz to gdzie trzeba ze nie badaja aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 popros grzecznie o zwrot tej kwoty a jak nie to powiedz ze zglosisz to gdzie trzeba ze nie badaja aut. Hehe, już widzę jak oddaje kasę, a na straszenie, że zgłosi sprawę, to ten się wyprze w bardzo prosty sposób: powie , że lampy zostały zamontowane po badaniu, podczas badania było wszystko ok. I nie udowodnisz, że nie ma racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mdzalewscy Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 moja dygresia jest taka i nie chcę aby jakoś źle ją odniósł autor postu, więc pisze ogólnie nie mając nic prywatnie............. użytkownik tego auta Pan X, nie jest durniem i doskonale wiedział, że posiada pojazd z czerwonymi światłami(barwa), teraz to jakieś udawanie głupa, nie wiedziałem,...... to nie moja ręka. Wszędzie się mówi o problemie świateł niepomarańczowych,... itd..., więc i użytkownik się z tym również spotkał...... zwłaszcza, że posiada pojazd kilka lat i pewnie to jeszcze amerykaniec ( ? w Szwajcari ich sporo ), albo "europejczyk" po "tjuningu" Grzechu, jakieś próby zwalenia winy na diagnostę są śmieszne, bo bym się nie zdziwił gdyby to z jakiegoś powodu miał trochę "przymknąć oko" (ale tutaj nic nie insynułuje). przytoczyłeś rozporządzenie i wszystko jasne........... Użytkownik mógł spytać się diagnostę czy taka barwa jest o.k i dostałby odpowiedz szybko........... więc komuś taka sytuacja była na rękę..................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 20 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2008 Grzechu, jakieś próby zwalenia winy na diagnostę są śmieszne, bo bym się nie zdziwił gdyby to z jakiegoś powodu miał trochę "przymknąć oko" (ale tutaj nic nie insynułuje). przytoczyłeś rozporządzenie i wszystko jasne........... Użytkownik mógł spytać się diagnostę czy taka barwa jest o.k i dostałby odpowiedz szybko........... więc komuś taka sytuacja była na rękę..................... Jesli ktos nie wiedzial o tym przepisie a diagnosta nawet nie wspomnial o lampach? Przymknac oko mozna ale powinien chociaz zwrocic uwage, znam osobe co o tym nie wiedziala ze lampy ma symetryczne (auto z usa) a co dopiero mowic kierunkowskazy za czerwone... Jesli powaznie bym nie wiedzial o tym, mialbym pretensje do diagnosty, przynajmniej pojechalbym zwrocic mu uwage w koncu zaplaciles zeby ktos to sprawdzil a koles nie wykonal nalezycie tej czynnosci za co wzial zaplate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof48 Opublikowano 21 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2008 Prawda jest taka: W chwili zakupu nawet nie zwróciłem uwagi na ten fakt. Samochód jest trochę ztunnigowany, więc uznałem, że klosze zostały wstawione z czerwonym kierunkiem dla utrzymania stylu zmian. Samochód nie pochodzi z USA, był sprowadzony ze Szwajcarii. Zresztą oznaczenie na lampie literą E2 - wskazuje, że jest dopuszczony homologacją do ruchu po terenie Europy. Znam przepis wskazujący na konieczność używania pomarańczowego światła. Daleki jestem od szukania tzw. kozła ofiarnego. Zadałem to pytanie w nadziei, że znajdę potwierdzenie tezy kogoś, kto jest rzeczoznawcą motoryzacyjnym i na podstawie swej wiedzy, jak również swych kontaktów z przedstawicielami Stacji Kontroli Pojazdów, twierdzi: że jeśli lampa nie jest zintegrowana to w zasadzie w SKP powinni przymknąć oko na ten fakt, podobnie policjanci. Zintegrowanie, o którym piszę, mam miejsce w autach z USA, gdzie kierunkowskaz zapala się równocześnie ze światłem stop. Liczyłem na wypodzieć kogoś, kto zawodowo dopuszcza pojazdy do ruchu lub może nawet policjanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof48 Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Bombel - wiem, znam kodeks. Ale życie jest życiem. Czy zawsze utrzymujesz zaleconą prędkość? Myślę, że nie. Ja również jadę czasami szybciej niż 50 na godzinę . Dlatego właśnie pytam, bo stoję przed koniecznością kupna nowych lamp, a tych starych przecież nikomu nawet nie będę oferował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mdzalewscy Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Ja również jadę czasami szybciej niż 50 na godzinę . ale chyba nie będzie zdziwiony jak dostaniesz mandat ? i nie będziesz winił producenta że Cię nie pojnformował, że auto może jechać ponad 100, albo winił diagnostę że Ci blokady nie założył a tych starych przecież nikomu nawet nie będę oferował. a dlaczego nie, allegro i może jakiś młody adept tjuningu łyknie, wstawi żarówki zielone (chyba ten kolor) i będzie miał barwę pomarańczową światłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof48 Opublikowano 23 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 ale chyba nie będzie zdziwiony jak dostaniesz mandat ? i nie będziesz winił producenta że Cię nie pojnformował, że auto może jechać ponad 100, albo winił diagnostę że Ci blokady nie założył Nie, nie będę winił nikogo, za moje błędy, bo nigdy tego nie robię. Szukam odpowiedzi na normalnie postawione pytanie, a w zamian otrzymuję informację nic nie wnoszącą. a dlaczego nie, allegro i może jakiś młody adept tjuningu łyknie, wstawi żarówki zielone (chyba ten kolor) i będzie miał barwę pomarańczową światłą to nie jest uczciwe <- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Jeśli masz oznaczenie lampy E - zgodne z homologacją UE - to dobierz żarówkę taką, by świeciła na pomarańczowo, czy żółto. Jedź grzecznie do owego diagnosty i pokaż mu mandat (na jakiej podstawie dostałeś mandat? bo raczej nie z powodu zatrzymania dowodu - albo rybki, albo akwarium). Jeśli twoje lampy świecą na pomarańczowo i mają oznaczenie E - każda próba zakwestionowania przez Policję - jest przekroczeniem uprawnień i w sądzie wygrywasz. Jesli jednak świecą na czerwono niebiesko czy jakoś "niepomarańczowo" - słusznie straciłeś dowód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mdzalewscy Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 a dlaczego nie, allegro i może jakiś młody adept tjuningu łyknie, wstawi żarówki zielone (chyba ten kolor) i będzie miał barwę pomarańczową światłą to nie jest uczciwe <- chyba jednak uczciwe, tak jak napisał flori, dobierz żarówkę taką aby barwa była pomarańczową, tak robią tuningowcy, tak się często robi w amerykańcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof48 Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 I tak właśnie zrobiłem. Problem w tym, że jasność świcenia pozostawia dużo do życzenia. Myślę o zamienniku diodowym, aby wzmocnić jasność, tylko nie wiem, jak będzie tego efekt. Dzięki wielkie, za wszelkie mądre rady, szczególnie te dotyczące zmiany kolory żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomK Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 wrócę do tematu gdzie można dostać zielone żarówki do kierunkowskazów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek104 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 żart? poco ci to? poszukaj na allegro albo w sklepach gdzie sprzedają kołpaki ze spinerami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomK Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 żart? poco ci to? po to że jak masz czerwony kierunek i wstawisz zieloną żarówkę będzie świeciło na żółto (mieszanie barw światła). A czerwone kierunki dużo ładniej wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goto11 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 I żeby później nie było że nie wiedziałem: JAKAKOLWIEK ingerencja w konstrukcję lampy, czyli instalowanie diod, soczewek itp. tudzież montowania innych źródeł światła niż dedykowane do konkretnej lampy powoduje naruszenie warunków homologacji. Jeśli nawet do czerwonej lampy włożysz zielone żarówki i barwa światła będzie pomarańczowa to te warunki będą naruszone. I to, że auto przeszło przegląd i kilka kontroli drogowych niczego nie zmienia. W każdej chwili problem może wystąpić gdy kontrolujący to wychwyci. Oczywiście nie każdy diagnosta czy policjant jest kumaty lub upierdliwy, jednak w świetle obowiązujących przepisów racja stoi po ich stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TomK Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 I żeby później nie było że nie wiedziałem Zdaję sobie z tego sprawę. Oklejałem już kierunki folią tzw czerwony-pomarańcz i niby świeciły na pomarańczowo, ale jak to policjant stwierdził różnica w barwie między kierunkiem a pozycjami/stopem jest zbyt mała i dlatego musiałem przy nim zrywać folię (bo inaczej utrata dowodu). Jeśli barwa jest żółta/jasno pomarańczowa to się nie czepiają ani diagności ani policja.... wiadomo, że może się czepić ale raczej tego nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EnDrIu WAWA Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 I żeby później nie było że nie wiedziałem Zdaję sobie z tego sprawę. Oklejałem już kierunki folią tzw czerwony-pomarańcz i niby świeciły na pomarańczowo, ale jak to policjant stwierdził różnica w barwie między kierunkiem a pozycjami/stopem jest zbyt mała i dlatego musiałem przy nim zrywać folię (bo inaczej utrata dowodu). Jeśli barwa jest żółta/jasno pomarańczowa to się nie czepiają ani diagności ani policja.... wiadomo, że może się czepić ale raczej tego nie robią. jesli zauwazy ze jest folia to i tak moze sie doczepic ze wzgledu na to, ze folia w jakims procencie bedzie zmniejszac jasnosc swiecenia swiatla. BTW myslalem, ze moda na takie gadzety minela z 5 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaca V6 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 BTW myslalem, ze moda na takie gadzety minela z 5 lat temu Moda minęła ale tacy tjunerzy ciągle są, jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi