Gość krzysiu74 Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Urwała...a dokładniej..przerdzewiały mocowania osłony katalizatora i odpadł.W związku z tym mam pytanie czy można dostac takie mocowania? Katalizator jest dośc wysoko od podłoża wiec mam nadzieje ze nic mu nie grozi..i może bez osłony.Mam almere N15 sedan benzyna 1,4. z 1997r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krosa66 Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Osłona jest po to iż temp. katalizatora sięga 300stopni mozesz ja zwyczajnie przyspawać a narazie nie wjezdzaj na sucha trawe pozdro!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 a narazie nie wjezdzaj na sucha trawe pozdro!!! Tak jak kolega pisze. Mi też odpadła i jeżdżę bez. To jest tylko osłona termiczna, bez niej auto tak samo jeździ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiu74 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Tak jak kolega pisze. Mi też odpadła i jeżdżę bez. To jest tylko osłona termiczna, bez niej auto tak samo jeździ To ja wiem tylko ...zawsze to jakas osłona przed kamieniami itp.a tak to katalizator jest bezpośrednio narażony..a to już troche kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Szczerze, to ja się przymierzam właśnie do wywalenia katalizatora Z tym, że ta osłona jest jak sama nazwa mówi termiczna, a więc głównie ma chronić np. mechanika jak auto wjedzie na kanał, żeby ręką nie poparzył się, czy np jak już wyżej napisano, przed sucha trawą. P.S dzięki za pkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafiK Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Ostatnio zastanawiałem się, czy warto wyrzucić katalizator i w miejsce jego wstawić zamiennik - sprzedają takie na allegro nawet po 65zł - zakłądam, że wątpliwej jakości (ale nie widziałem więc nie chce się wypowiadać). Pytam dlatego gdyż moje nissmo miało w Niemczech kapitalną wymianę wydechu - od początku do końca - został się tylko katalizator, który przy przebiegu 215tys (faktyczny) pewnie już dożywa swoich dni (wg. literatury motoryzacyjnej) więc pewne jest, że nie spełnia już swojej roli tak jak 10 lat temu. Czy warto zastosować taką wymianę, jakie będą skutki itp - jesli ktoś testował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam1980 Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Ostatnio zastanawiałem się, czy warto wyrzucić katalizator i w miejsce jego wstawić zamiennik - sprzedają takie na allegro nawet po 65zł - zakładam, że wątpliwej jakości (ale nie widziałem więc nie chce się wypowiadać) :zdziw: Też nie za bardzo się znam ale to co znalazłeś na allegro za 65zł to na pewno nie zamiennik katalizatora. Z tego co wiem to nowe mogą kosztować po kilka tyś. zł (nie wiem ile konkretnie do nissanów) W intercarsie widziałem zdaje się jakiś zamiennik BOSAL w cenie koło 1500zł (do almery 1.4). Za te 65zł to była pewnie jakaś strumiennica, które wspawuje się zamiast katalizatora - ponoć nieznacznie wzrasta moc auta ale kosztem większej emisji szkodliwych składników w spalinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafiK Opublikowano 23 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2008 Tak, zdaję sobie sprawę. Wygląd ma taki sam jak ori katalizator - żeby pewnie nie było problemu na przeglądzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sauron9 Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Ostatnio wymieniałem katalizator. Zapłaciłem 250zł za niego plus 60zł za robociznę. To był zamiennik, nie oryginał, więc trzeba było go wspawać z powodu braku pasującego mocowania. A na allegro pewnie była strumiennica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.