dinodino Opublikowano 26 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 Witam wszystkich. Niestety weekend nie zaczął się fajnie. Wczoraj po pracy pojechałem na zakupy no bo pogoda grill i ten tego. Nakupiłem. Ruszam z parkingu, dodaję gazu , naciskam sprzęgło żeby zmienić bieg i silnik zgasł. Co jest nigdy tak nie było! I już nie odpalił. Zrobiłem autodignostykę, wyszły kody 22, 18. Wg róznych żródeł dla tego silnika 2.0TD : 18 – Wheel speed sensor ring 22 – Wheel speed sensor, RH front – short circuit inne 18, 22, 25 Electric Governor Autko zaholowałem do warsztatu, czeka do poniedziałku. Proszę o pomoc. Pozdrawiam :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 26 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 18 – Wheel speed sensor ring Title: Wheel bearing with self-aligning wheel speed sensor ring Document Type and Number: United States Patent 6036370 Abstract: A wheel bearing includes a spindle having a center axis of rotation and an annular formed bead on an axial end of the spindle. The wheel bearing also includes a self-aligning sensor ring disposed concentric with the center axis of rotation of the spindle and positioned on the spindle and retained adjacent the bead on the spindle. [ Dodano: Sob 26 Lip, 2008 11:47 ] 18, 22, 25 Electric Governor Title: Electric governor Document Type and Number: United States Patent 4495914 Abstract: An electric governor of the type, in which the fuel injection regulating member of a fuel injection pump is driven by means of a solenoid type electromagnetic actuator. The governor includes a link mechanism being rotatably attached to the casing of the governor. In the link mechanism, the electromagnetic actuator is connected to its first point, the fuel injection regulating member is connected to its second point, and the force of a spring for acting against the attraction of the electromagnetic actuator is exerted upon its third point. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dinodino Opublikowano 26 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2008 18 – Wheel speed sensor ring Title: Wheel bearing with self-aligning wheel speed sensor ring Document Type and Number: United States Patent 6036370 Abstract: A wheel bearing includes a spindle having a center axis of rotation and an annular formed bead on an axial end of the spindle. The wheel bearing also includes a self-aligning sensor ring disposed concentric with the center axis of rotation of the spindle and positioned on the spindle and retained adjacent the bead on the spindle. [ Dodano: Sob 26 Lip, 2008 11:47 ] 18, 22, 25 Electric Governor Title: Electric governor Document Type and Number: United States Patent 4495914 Abstract: An electric governor of the type, in which the fuel injection regulating member of a fuel injection pump is driven by means of a solenoid type electromagnetic actuator. The governor includes a link mechanism being rotatably attached to the casing of the governor. In the link mechanism, the electromagnetic actuator is connected to its first point, the fuel injection regulating member is connected to its second point, and the force of a spring for acting against the attraction of the electromagnetic actuator is exerted upon its third point. Niestety kolego mój angielski nie jest na tyle mocny :/ . Dalej nie wiem co i jak. Jak byś mógł mi to wytłumaczyć w skrócie po polsku byłbym ogromnie wdzięczny. [ Dodano: Pon 28 Lip, 2008 08:33 ] Witam. Niestety usterki w warsztacie nie zdiagnozaowano. Dalej proszę o pomoc. Nie wiem czy się brać za wymianę pompy wtryskowej (mam zexela) używano 800-1000 zł, a może to czujnik położenia wału korbowego(trochę taniej) 200zł. Metoda prób może być kosztowna. pomocy :/ [ Dodano: Czw 31 Lip, 2008 08:48 ] Wymieniony czujnik połozenia wału, wtryskiwacz sterujący, NIE PALI DALEJ! Pompa sprawna po podpięciu na krótko podaje paliwo i silnik pali. Pompa wtryskowa nie dostaje sterowania z komputera. Elektryk mówi że trzeba pruć wiązkę od pompy do komputera i szukać uszkodzenia przewodu. K.......wa. Dalej nie jestem przekonany co do kompetencji mechaników. czekam na jakieś sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loopezik Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Szczerze mówiąc nie bardzo mam pojęcie o tych komunikatach (kodach błędów), ale może potencjometr w pedale gazu?? U mnie właśnie to (najprawdopodobniej) padło i szukam po Allegro i nie tylko i nigdzie nie mają!! Mam primerkę z 99 przed liftem 2.0 TD i okazuje się że w p11 '98 i p11.144 z '99 są takie same potencjometry, ale (!) inne niż mój! HELP! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieshaq Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2008 dinodino udało się rozwiązać problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 11 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2008 to dostałem od dinodino na priv, a jest rozwiązaniem problemu naprawione auto odpaliło sprawa się rozwiązała, we wiązce od komputera do pompy wtryskowej upaliły się kable przy silniku przetarła sie izolacja na kilku kablach, po deszczu poszła woda do peszla i zwarcie gotowe, spaliło czujnik połozenia wału, odcięło pompę od kompa. po czterech dniach prucia wiązek przerwy znalezione i polutowane. całe szczęście że nie wywaliło kompa. czujnik 405 zł oryginał . robota 400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dinodino Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 tak problem rozwiązany, sprawa wyglądała dokładnie tak jak napisał and_pec , tylko czujnik niepotrzebnie wymienili (ale prawdę powiedziawszy wszystko na niego wskazywało) mogli przynajmniej pomierzyć opory. Zabrałem z warsztatu stary podobno spalony czujnik, miernik w dłoń, a tam książkowe wartości :< . 1,375 mΏ (nominalnie powinno być 1,25 do 1,5mΏ w temp 25stC więc sprawny, ale już go opchnąłem za 2 stówki i dalej się pomyka. pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.