Gość Lysy Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Witam. Nabyłem niedawno Terrano II z 2002 roku. Niestety niezbyt się znam na samochodach, dlatego pytam. Czy warto przeprowadzić konserwację pojazdu? Jeśli tak, to czym i w których miejscach? Samemu się za to brać, czy oddać do zakładu? Pozdrawiam Wszystkich Lysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer17 Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2008 Warto na pewno przeprowadzić konserwację ramy No i profili zamkniętych (progi, drzwi) Raz zapłacisz na parę lat i będzie ok, a czy sam się za to będziesz zabierał czy warsztat to raczek kwestia twoich zdolności, samozaparcia i zasobów sprzętowych. Ramę to niebardzo zakonserwujesz środkiem w sprayu :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ARTURROS Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Czym konserwować ramę ?? Co trzeba zdemontować żeby to miało sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer17 Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Wiesz, jak planujesz bardzo długo pojeździć autem i stać cię to możesz fundnąć piaskowanie + porządne malowanie epoksydami. Ale zazwyczaj wystarcza co 3 albo 2 latka porządnie wymyć ramę i zastosować ogólnodostępne środki do konserwacji No i oczywiście co jakiś czas zaglądać czy coś tam się nie rudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanopulus Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Żeby piaskować to trzeba by budę zdejmować, a raczej nie o to biega Lysemu. Lysy: Jak już będziesz dawał furkę do machera to daj do gościa który robi przy terenówkach, ci od osobówek to ekspresowcy 1 dniowi. Poleją woda i zapackają breją, a nie oto chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CoPinG Opublikowano 9 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 witam ja też właśnie konserwowałem podwozie terrano I i byłem jako do pomocy, było co robić zeszedł cały dzień, zostało jeszcze wypłukać ramę w środku , ale to już następny etap konserwacji. a warto też solidnie zrobić, ale jest to dość żmudna robota , bo tego bota do środka przez te otwory na ścianie pionowej weszło sporo, a pewnie nikt sie tym nigdy nie przejmował, do tego potrzeba dość specyficzny sprzęt, mianowicie jakby bistolet -dmuchawkę , ale żeby zamiast powietrza woda pod dobrym ciśnieniem leciała, i jeszcze jest ważne żeby końcówka była zagięta pod kontem bliskim 90 stopni, wtedy będzie można dość precyzyjnie ruszyć tą warstwę błota i powinna się wydostać razem z wodą przez otwory w dolnej części ramy. po takim zabiegu dopiero ma sens wpuścić jakiś fluid konserwujący do wnętrza ramy, oczywiście po wysuszeniu bądź odparowaniu wody. pozdrawiam manualnych , cierpliwych mechaników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Oglądałęm dwa terrano (w tym swój) z 95r. i każdy ma przerdzewiałe łaczenie lewego nadkola z przednią ściana (grodziem). Czy to jakaś typowa przypadłość modelu. U mnie jak postał na deszczy to zauważyłem że było troszkę wody w na tej spoinie od wewnatrz komory silnika na nadkolu, tak jakby spadał ona tam z szyby a nie uchodziła kanałem pod błotnikiem. No i zrobiło sie trochę wilgotno pod wycieraczką mimo iż w czasie deszczu nie jeździłem autem. Stoi u mnie dopiro od niedawna więc nie wiem gdzie to może zaciekać. Napewno nie zacieka po uszczelce drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcin1529_ Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Witam! Też mam tyrana z 1995r. i wszystko byłoby ok gdyby nie blechy, a raczej żyletki-zastanawiam się jak taki samochód i to niby terenowy ma takie słabe blachury? Ojcie ma astre z 96 i tam ni kapki rdzy!! Ale do rzeczy! Robiłem niedawno konserwację i posciągałem przednie "nadkola" i tam tak samo po lewej i prawej dziury jak diabli. Gadałem z kumplem co robi auta terenowe i mówi że to przez te dziadoskie małe plastikowe nadkola w terrano tak przód pod nimi rdzewieje! I mam pytanie do szanownych posiadaczy czy ktoś zakładał nadkola plastikowe zarówno na przód jak ni na tył znacznie większe i lepiej chroniące od innych samochodów do Terrano-nie muszą idealnie pasować- bo tych co mam na przód to na 100% nie założę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rob33rt Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 czy ktos wie gdzie na terenie dolnego slaska dobrze konserwója terenówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loin Opublikowano 15 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2009 wydaje mi się że każdy lepszy blacharz , by był wstanie ci to zrobić szkoda że nie jesteś z śląska bo tu akurat znam b.dobre fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi