Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

xenony X-trail

aktena777

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób załączają się xenony w X-Trail model Luxury 2004 dCi ?????

Oczywiście działają ślicznie światła mijania i drogowe w głównym reflektorze (na żarówkach H7), no i bajerek - dalekosiężne reflektory w relignach, załączane w mało wygodny sposób ale jest to zrozumiałe bo ostro dają po oczach...

Są jeszcze piękne niebieskie światełka w środkowej części ale nie mogę ich w żaden sposób włączyć. Więc pewnie jest to kwestia podłączenia elektryki i sterowania świałami.

Niunia jest z Włoch, więc może ich homologacja nie pozwalała wtedy (jesień 2004) na użycie, ale czy polska homologacja pozwala stosowanie xenonów??

Jeśli tak, to czy ktoś wie jak to przełączyć albo zna mechanika w Krakowie (poza dealerami oczywiście), który to zrobi należycie a nie na zasadzie eksperymentów ???

Z góry dziękuję

W X-trail nie ma specjalnego przełącznika do świateł ksenonowych.

Reflektor składa się z trzech żarówek. Światła mijana wykorzystują zarniki ksenonowe. Światła drogowe i pozycyjne natomiast zwyczajne żarówki.

W przypadku posiadania świateł ksenonowych na zderzaku tuż pod reflektorami znajdują się spryskiwacze.

Nie ma znaczanie czy w samochodzie sa zamontowane zwyczajne reflektory czy ksenonowe, włącza je się w podobny sposób- pokrętłem przy kieronicy ;)

• 6 miesięcy temu...

Cześć.

Jeśli jesteśmy już przy xenonach to mam pytanie odnośnie cyklów pracy spryskiwaczy do tych lamp. Posiadam X'a w wersji T30 z 2006 roku z tymi xenonami i zauważyłem, że przy każdorazowym spryskiwaniu szyby uruchamiają się ich spryskiwacze. Prawdopodobnie z tego powodu strasznie dużo zużywanego jest płynu do szyb.

W ASO próbowałem się dowiedzieć, czy te cykle można jakoś przeprogramować, tak aby działały rzadziej, niż przy każdym uruchomieniu spryskiwaczy szyb. Przez pół godziny ASO próbowało mi udowodnić, że spryskiwacze xenonów działają jednocześnie ze spryskiwaczami szyb przy pierwszym spryskaniu po uruchomieniu silnika, a potem co trzeci cykl spryskiwaczy szyb (czy jakoś podobnie). Jednak w moim przypadku okazało się, że każde spryskanie szyby inicjuje spryskiwacze reflektorów. Więc w końcu panowie przyznali się, że ich wypowiedź była taka, bo tak to działa w Primerze i myśleli, że taka sama jest zasada w X-trailu. W końcu trafiłem do elektryka, który popatrzył w schematy X'a i potwierdził, że włącznik spryskiwacza szyb jest bezpośrednio podpięty do spryskiwaczy reflektorów i inaczej się nie da.

Ja natomiast mam wątpliwości co do ich odpowiedzi, bo w takim razie po cholerę jest oddzielny włącznik do spryskiwaczy xenonów na wysokości lewego kolana, którego w trakcie jazdy trudno użyć w sposób bezpieczny, bez zaglądania pod kierownicę. I tak sobie myślę jakie musiałbym mieć specyficzne warunki na trasie, aby mieć czyste szyby i mieć potrzebę użycia tylko spryskiwacza xenonów. Może można na stałe odpiąć spryskiwacze reflektorów od włącznika spryskiwaczy szyb i posługiwać się tylko tym włącznikiem pod kierownicą.

Proszę o odpowiedź te osoby, które mają T30 z xenonami w innej konfiguracji, niż ta wymieniona powyżej.

Pozdrawiam

Spryskiwacz reflektorów wykonuje jeden ruch na 15 ruchów wycieraczek przedniej szyby.

Pojemnik zbiornika do spryskiwaczy ma około 5 ltr.

Tak to wygląda w T-31.

Vratko

W T-30 chyba nie ma sprzężenia z liczbą ruchów wycieraczek, bo nie zauważyłem aby mi się samoczynnie włączały spryskiwacze xenonów. Jednak obejście jest takie, że jak się wyłączy lampy to wtedy nie działają spryskiwacze.

Natomiast co do zużycia płynu to na trasie z Cieszyna do Warszawy w ciągu jednego dnia w warunkach opadu śniegu zużyłem pół zbiornika :diabel2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...