Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z centralnym zamkiem

Gość RafałW
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem szczęśliwym posiadaczem Nissana N15, ale wiek robi swoje (13lat) i zaczynają pojawiać sie problemy. Problem mam z centralnym zamkiem (zamykanym z kluczyka). Wszystkie siłowniki działają, ale po przekręceniu kluczyka zamykają sie i po chwili wracają na pozycję otwartą. Co może wpływać na to że siłowniki nie utrzymują pozycji zamkniętej? Czy wystarczy wymienić centralkę? Z góry dziękuję za pomoc.

Zacząłbym od sprawdzenia i przeczyszczenia styków w samym zamku.

Spróbuj zamknąć się z przycisku od środka jeżeli też się otworzy to wtedy centralka do sprawdzenia i ewentualnej do wymiany.

P.S. Jakie nadwozie i czy z centrala otwiera sie też bagażnik?

Jak najbardziej przeczyścić styki i sprawdziłbym też stan przewodów przy drzwiach.

• 4 miesiące temu...

Ja zauważyłem nieco inny problem z moim centralnym zamkiem. Samochód otwieram i zamykam nie kluczykiem lecz z pilota jednocześnie załączając/wyłączając alarm.

Pewnego razu stwierdziłem że po zamknięciu samochodu jedne drzwi-pasażera pozostają otwarte. Kluczykiem nie dało się ich zamknąć ponieważ nie chciał się przekręcić. Po potraktowaniu zamka środkiem smarującym i rozruszaniu go kluczykiem, drzwi zaczęły się blokować choć zwróciłem uwagę że ten bolec na drzwiach od wewnątrz, po zamknięciu auta, nie "chowa się" jak powinien tylko lekko odstaje.

Od jakiegoś czasu pojawił się inny feler a mianowicie po użyciu pilota celem otwarcia samochodu, odzywa się alarm natomiast auto się nie otwiera....jest wyraźny odgłos jakby zamki się odblokowywały ale drzwi są zamknięte. Dzieje się tak głównie po dłuższym postoju np. przez noc. Radzę sobie z tym w ten sposób że pociągam klamkę niemal natychmiast po naciśnięciu przycisku na pilocie i wówczas drzwi otwierają się.

a ja z kolei nie mogę zamknąć mojej baracudy z kluczyka, nie wchodzi on porostu w zamek, kluczyk wchodzi do połowy i dalej nie można go włożyć :/ aż strach pomyśleć jak kiedyś bateria mi siadzie w pilocie :/

co o tym sadzicie ?? czy możliwe jest żeby zamki nie były używane kluczykiem nigdy tylko za wsze z pilota i zaśniedziały albo coś ?? a jak je wyczyścić lub naprawić ?? wd40 nie działa :(

Puchacz czy tylko w jeden zamek Ci nie wchodzi ten kluczyk czy w oba? Myślę że możliwe jest aby zamki nigdy nie były otwierane kluczykiem. W moim przypadku, z książki serwisowej wynika że alarm był instalowany jako opcja przy zakupie auta tak więc wydaje mi się że samochód od samego początku otwierany i zamykany był z pilota...a to już 8 lat. Jak wspominałem w poprzedniej wypowiedzi u mnie nasmarowanie pomogło.Może spróbuj innym środkiem niż WD40....ten jest dość uniwersalny i być może zbyt uniwersalny poza tym słyszałem że nie działa zbyt długo. Ja użyłem sonaxa przeznaczonego właśnie do takich celów i zadziałał natychmiast.

adam1980, dolegliwość dotyczy wszystkich zamków :> i bagażnika też. jutro zobaczę ten preparat co polecasz :D a tak a propo, u ciebie było to samo ??

[ Dodano: Nie 14 Gru, 2008 14:21 ]

a i do czego ten preparat był , chodzi mi o pełna nazwę :>

Chodzi prawdopodobnie o to http://www.sonax.pl/xtreme.htm :)

Preparaty tej firmy są podobno dobre. Ja używałem tylko preparatu do czyszczenia felg. Jest rewelacyjny. Polecam.

adam1980, dolegliwość dotyczy wszystkich zamków :> i bagażnika też. jutro zobaczę ten preparat co polecasz :D a tak a propo, u ciebie było to samo ??

[ Dodano: Nie 14 Gru, 2008 14:21 ]

a i do czego ten preparat był , chodzi mi o pełna nazwę :>

Ja próbowałem użyć kluczyka jedynie w zamku od drzwi pasażera, bo tych jak pisałem nie blokował centralny zamek odpalany razem z alarmem z pilota. Kluczyk wchodził ale o przekręceniu zapomnij....nie chciałem mocniej naciskać bo jeszcze bym złamał kluczyk.

Preparat Sonaxa bardzo pomógł, a ten o którym konkretnie piszę masz tutaj. Jeśli chodzi o zamek w bagażniku to niekiedy otwieram go z kluczyka i działa bez problemu.

P.S. Zgadzam się z Andrzejem...Sonax ma naprawdę świetne środki tyle tylko że do najtańszych nie należą.

okazało się ze w mojej wiosce nawet nie maja czegoś takiego :/ i będę musiał zamówić z neta :D maja tylko wd 40 :/

dam znać jak kupie i sprawdzę czy działa :>

witam,

podłącze się pod temat bo tez dotyczy on centarlnego zamka.

1. mam problem z zamykaniem auta z pilota otóż czasem się zamyka a czasem nie z otwieraniem nie zauważyłem problemu chyba zawsze sięotwiera ale nie zawsze chce się zamknąć, pierwsze co przyszło mi na myśl to słaba beteria więc ją wymieniłem ale problem niestety nie zniknął jak otwieram i zamykam centralny to kierunkowskazy migają a w tym wypadku gdy nie chce się zamknąć nie migają (centralnego tez nie słychać zeby coś robił) czyli tak jak by sygnał z pilota nie dochodził,

ma ktoś jakieś porady gdzie może być problem?

2. i druga sprawa dotyczy rowniez pierwszej otóz gdy nie moge zamknąć z pilota to zamykam z kluczyka ale tu tez jest mały problem bo jak zamykam drzwi kluczykiem od strony kierowcy to tylko one się zamykają a od strony pasażera się nie zamykają, natomiast jak zamykam od strony pasażera z kluczyka to te od strony kierowcy się też zamykają, otwieranie drzwi z kluczyka od strony kierowcy otwiera równiez dzrwi od strony pasazera, otwieranie od strony pasazera nie sprawdzałem ale pewnie otwozy tez od kierowcy skoro i zamyka też.

troche to wnerwia jak nie chce sie zamknąc z pilota i trzeba leciec do prawych drzwi zeby zamknąć :(

jak by ktoś posiadał jakieś informacjie gdzie może byc problem, czy to coś z elektryką czy z mechaniką to bede bardzo wdzięczny za pomoc.

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2008 12:36 ]

nikt nie pomoże?

• 1 miesiąc temu...

Posiadam P11 z 98r, i jakoś przed świętami od niczego włączył alarm, poszedłem i chciałem go wyłączyć i załączyć od nowa bo sobie pomyślałem, że może coś cięższego przez parking przejechało, albo ktoś go tyknął. Podczas tej operacji alarm mi się dziwacznie wyłączył, a podczas załączenie nie było sygnału dźwiękowego, tylko świetlne i nie zadziałał centralny zamek, w sumie od tej pory straciłem centralny zamek, sterowanie szybami , i światłem podsufitowym. Poczytałem trochę i popytałem, każdy mi polecał by kupić nowy sterownik zamka, ten który znajduje się pod nogami kierowcy. Wymieniłem i dalej to samo, co jeszcze zauważyłem, że jak przełączę kluczyk w stacyjce to jakiś przekaźnik próbuje się załączyć i tak z 5 lub 6 razy tyknie kotwica na nim i cisza, ale to nie zawsze. Posprawdzałem bezpieczniki, wszystkie są OK, chyba że zapomniałem bądź nie wiem jeszcze o jakimś współdziałającym module, lub jakiejś puszcze z bezpiecznikami bądź przekaźnikami. Nie mogę zamknąć samochodu ani go otworzyć zarówno ręcznie (od środka) jak i z pilota. Jak możecie proszę o pomoc. Z góry dziękuję

• 3 tygodnie później...