Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Wymiana wahacza.

Gość PiotrKe
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

może ktoś się orientuje, ile kosztuje wymiana przedniego lewego całego wahacza (almera 96r., mam tu na myśli wahacz + robocizna)?

Pytam, bo jeden mi zaśpiewał 300pln za robocizne + koszt wahacza, czy taki koszt Waszym zdaniem nie jest wygórowany?

Może ktoś poleci mechanika z Wawy lub okolic (najlepiej na obrzeżach Wawy w okolicy Marek, Ząbek), który zrobi to nieco taniej, o ile ktokolwiek robi to taniej?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

P.S. Czy po wymianie wahacza trzeba ustawić zbieżność?

Trzeba mieć tupet - 300zł rbh???? Chyba Pana troszkę wybujało. Godzina roboty + koszt elementu - w 300 to powinno się zamknąć łącznie. Wszystko zależy jaki kupisz wahacz.

Nie... 300zł to zdecydowanie za dużo :D ale brawa dla mechanika ktory tyle sobie zazyczyl :one: okolice łodzi wymiana wachacza 40 zł :) i trzeba niestety zbiezsnosc tez zrobic (koszt ok 50 zł to standart za zbieznosc)

Za trzysta to z wahaczem w cenie chyba :D i jeszcze zbieżność trzeba ustawić

jeżeli pojedziesz do ASO to pewnie z 500 zaśpiewają :D albo więcej.

małe OT

kiedyś myślałem że mam do wymiany łożysko w tylnym kole na szczęście okazało się że to opona do kitu..... wracając do myśli zapytałem w ASO na ul. Męczenników Majdanka w Lublinie o cenę łożyska ponad tysiąc złotych bez wymiany :D

Wahacz do N15 w Polcarze kosztuje ok 110 zł. Wymiana w Warszawie to koszt 70 zł za stronę plus koszt zbierzności. 300 zł to lekka przesada...

Polecam mechanika na ul. Ordona (tuż przy salonie Hondy). Warsztat mieści się w takiej jakby budzie ale gość zna się na rzeczy i jest godny polecenia.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 7 lat później...

Witam. Wczoraj zakonczylem operacje. Wygladalo to tak:

1. Podlewarowac auto i sciagnac kolo

2. Odkrecic lacznik stabilizatora ktory jest mocowany do wahacza. Lacznik trzeba skontrowac kluczem 12mm. Dolna narkretka ma rozmiar 14mm.

lacznik_stabilizatora.jpg

3.Odkrecic srube mocujaca tuleje metalowa/gumowa do ramy rozmiaru 22mm. Ja odkrecilem ja za pomoca klucza udaro-elektrycznego bo niechciala sie ruszyc.

Sruba_mocowania_tulej.jpg

4. Odkrecic blaszke trzymajaca tylna tuleje gumowa kluczem 17mm.

Tuleja_gumowa.jpg

5. Poluzowac sruby mocujace stabilizatora rozmiar 17mm, zeby miec potem troche luzu jak bedziemy wyciagac wahacz.  

Stabilizator.jpg

6.  Nakretka_sworznia.jpg

Odkrecic nakretke mocujaca sworzen do zwrotnicy rozmiaru 22mm. (Umnie byly nakretki tak zapieczone ze z jednej strony poszlo przecinakiem a z drugiej strony musialem srube naciac reczna pilka do metalu bo nie tam jak podjesc gumowka. )

Za pomoca breszki wyheblowac sworzen w dol. 

Przy wyciagnietym wahaczu warto sprawdzic stan lacznika stabilizatora lub go odrazu wymienic.