Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jaki akumulator do CD20??

Gość nomac
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar (tzn. musze:/) kupic aku do mojego sunny i nie mam pojecia jaki. Tzn wiem ze musi byc mocny 74/680 ale niewiem czy inwestowac w cos typu bosch silver czy centra futura za 450 zł czy tez kupic zwykłego np banner'a za <300 zł? jakie macie aku w swoich "kloekotkach" i jakie opinie?:>

czy tez kupic zwykłego np banner'a za <300 zł?

Banner to Austriacka firma akumulatorów z bardzo wysokiej półki- mało tego facet w sklepie jak zobaczył że przyjechałem japończykiem to powiedział "O bardzo dobrze że japończyk" Według niego te akumulatory są wręcz stworzone do nich. Najlepiej się w nich spisują i długo wytrzymują. Mój to Banner Uni Bull 80Ah i 700A prądu rozruchowego- oczywiście w technologii Ca. Mało tego ma 2 pary klem- takie które podłączysz do Forda i zwykłe, okrągłe

czy tez kupic zwykłego np banner'a za <300 zł?

Banner to Austriacka firma akumulatorów z bardzo wysokiej półki- mało tego facet w sklepie jak zobaczył że przyjechałem japończykiem to powiedział "O bardzo dobrze że japończyk" Według niego te akumulatory są wręcz stworzone do nich. Najlepiej się w nich spisują i długo wytrzymują. Mój to Banner Uni Bull 80Ah i 700A prądu rozruchowego- oczywiście w technologii Ca. Mało tego ma 2 pary klem- takie które podłączysz do Forda i zwykłe, okrągłe

własnie Banner "umiera"teraz w aucie - auto było z austri przywiezione ;)

jeśli chodzi o firmę - nie pojemność XX Ah, to naprawde cięzko doradzić. Kiedyś facet mi opowiadał o niektórych modelach Kager-a, która wg mnie nie jest nawet średnią firmą, że sa rewelacyjne. tylko które, to nie pamiętam.

70, 74 i 77 Ah, jest zalecane do tego silnika. wybrałbym 70 jeśli nie masz jakich instalacji car audio, bo łatwiej doładujesz alternatorem aku i dłużej pożyje.

66Ah i w zupełności daje sobie radę
ale warto spojrzec na prad rozruchowy - nie z nalepki, ale rzeczywisty. przy 70Ah jest na pewno jest ponad 450A rozruchowego

odnosnie nalepek. na centra futurze miałem 55Ah/600A :diabel: (dokładnie 395 A wg rzeczywistej wartosci)

własnie mam dosc mocen radio i odseparowany zestaw głosnikowy z przodu, a w przyszłosci planuje jakiegos wzmaka i suba ale to przyszłosc i to chyba dosc odległa

a co myslicie o centrze standard?

własnie mam dosc mocen radio i odseparowany zestaw głosnikowy z przodu, a w przyszłosci planuje jakiegos wzmaka i suba ale to przyszłosc i to chyba dosc odległa
i to wszystko teoria powala :diabel:

w czasie jazdy alternator to wszystko uciągnie, na krótkich przejazdach wiekszej pojemności aku nie doładujesz altkiem. wtedy lepszy mały aku lub duży aku doładowywany prostownikiem.

do instalacji car audio z mocnym wzmakiem i subem, potrzebujesz: aku żelowych lub wstawiają chłopaki mocniejsze alternatory z innych modeli/samochodów.

co myslicie o centrze standard
dla mnie obleci, ale futura ma o niebo lepsze notowania

ogólnie centra jak na polskie warunki ma dobre warunki gwarancji, przy nich takie AKUMA czy inne wynalazki wymiekają (pytałem wielu sprzedawców)

Ja mam Kraft 66Ah i w zupełności daje sobie radę.

Firma akumulatorów z Rumianka- 3 km ode mnie. Szczerze mówiąc mam ich akumulator w Citroenku(Ax 1.5D) żony już minimum 7 lat i jak dotąd spisywał się dobrze... ale więcej od nich nie kupię bo sama jakość wykonania jest mało zadowalająca i zawsze od nowości łatwo można było go rozładować... także ogólnie mam mieszane uczucia co do tej firmy.

Należy jeszcze wziąć pod uwagę to że najczęściej w autach japońskich są rozruszniku z przekładnią i to dlatego w nich akumulatory trzymają zwykle dłużej