stefino Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Witajcie!! Zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o pomoc w sprawie radia samochodowego marki Panasonic model RD100LEN jeszcze kaseciak. Radyjko to jeździ w Citroenie Ax mojej żony. Otóż występuje w nim następujący problem- niezależnie czy auto stoi, czy jedzie czy jest odpalony motor czy nie, radio odbiera pięknie praktycznie każdą stację aż tu nagle nie wiadomo skąd traci sygnał i słychać na wszystkich stacjach piękny szum(obojętnie na którym zakresie zarówno na wszystkich FM jak i na AM). Problem ten wystąpił pierwszy raz jakiś tydzień temu i naprawił się sam po ok 2 minutach- myślałem że po prostu nie ma tu akurat dobrego zasięgu. Ale zaczyna się powtarzać coraz częściej- dziś jadąc do kościoła(2 km w jedną stronę) zrobiło mi to aż dwukrotnie. Czy wie ktoś co może być tego przyczyną? Dotychczas było super aż tu nagle takie jaja mi robi... Spróbujcie mnie naprowadzić chociaż co mam posprawdzać- postaram się je jutro wyjąc i sprawdzić kable zwłaszcza od anteny- choć w to wątpię bo po ustąpieniu szumów mam natychmiastowy powrót to czystego i ładnego odbioru każdej stacji włącznie z RDS. Proszę o pomoc Mimo że jestem raczej optymistą to jakoś dziwnie czuje że będzie czekał mnie zakup nowego radia- polećcie coś dobrego jakościowo i w miarę za rozsądne pieniądze- nie jestem melomanem, ale chciałbym żeby miało już wejście usb i aux- tak do 350zł z tolerancją +-10%. I jeszcze jedna ważna rzecz- pokrętło regulacji głośności a nie przyciski. Widziałem np ładnego Pioneerka- DEH 3000 ale on nie ma usb :/ , albo np JVC KD-G442 - co o nich myślicie?? Pozdrawiam i czekam na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefino Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Ok dziś sprawdziłem kable- wszystkie są podpięte dobrze, antenowy też- dla pewności przydusiłem go mocniej. Ale wkładając radio z powrotem do kieszeni (wkładałem mając je włączone) zanikł mi dźwięk i nie było słychać nic- czyli jestem w punkcie wyjściowym bo objaw był taki że był szum na wszystkich stacjach. Ale wyjąłem i włożyłem ponownie do kieszeni teraz jest dobrze... ale jestem ciekaw co będzie jutro... pewnie i tak kiszka... proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 stefino, jeżeli instalacja jest poprawna i sprawna to 80% jest to oznaka zużycia się głowicy - naprawa raczej nie opłacalna Zależy Ci na odbiorze radia przede wszystkim to szukaj radia: BECKER BLAUPUNKT + instalacja antenowa z wątku przyklejonego -> http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=37779 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefino Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 jest to oznaka zużycia się głowicy głowicę to wiem że ma magnetofon ale radio? Rozwiń myśl proszę bo nie do końca wiem o jaką głowicę chodzi. Aha byłem dziś na giełdzie i kupiłem nową przejściówkę do końca anteny- może jeszcze pomoże ale o tym to jak znów będe jechał w aucie i zobaczę czy szum wystąpi czy będzie nadal. DJSzmer a co myślisz o tych radyjkach co to je wymieniłem w pierwszym poście? Warte zainteresowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koko666 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2008 moze to byc wina anteny, i nie tego jak mocno masz wpieta koncowke do radia a kabla, ktory czesto lamie sie gdzies po drodze...pomaga wymiana anteny i kabla. zrob tak: podepnij na jakis czas inne radyjko i zobacz czy problem dalej wystepuje. co do radyjka za 350 z USB to polecam to: http://allegro.pl/item418726473_sony_cdx_g...lka_7zl_gw.html masz USB, pilota, wyjscie na subwoofer i wygodna galke. zdecydowanie lepsze niz JVC, nie kupisz nic taniej z USB... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefino Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Dobra pojeździłem dziś trochę z włączonym radiem na nowej końcówce od anteny i radio nie szumiało więc chyba jest ok. Zobaczymy na jak długo... Zdarza się teraz że na ułamek sekundy zgaśnie na wyświetlaczu ikonka ST (Stereo) i powoduje to wystąpienie małego szumu ale jest ok bo nie jest to aż takie częste. DJSzmer dlaczego potraktowałeś kolegę koko666 warnem? I wyjaśnij mi jeśli możesz o jaką głowicę chodzi. Zapomniałem się spytać: Będąc na giełdzie przy jednym ze stoisk były cb-radia- gość oferował coś takiego jak rozdzielnik sygnału- tłumaczył to w taki sposób że kupujesz odpowiednią antenę - wywalasz tą co masz na aucie od standardowego radia i jedną antenę(tą długą od cb) używasz zarówno do radia samochodowego jak i cb- ot takie jedno z dwóch- Jak wygląda kwestia odbioru na każdym z tych radii (bo o ile wiem to normalne radio pracuje na innej częstotliwości niż cb) i czy jest to warte zainteresowania, bo tak ostatnio zachorowałem na cb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 stefino, poczęstowany został za to, co wypisywał w tym dziale. doradzanie na szkodę klubowiczów = warn bez ostrzeżeń (jeżeli zrobiłem źle dostanie mi się od moich zwierzchników - porządek musi być, dbać należy o dobre imię NKP) Głowicę radiową, kolego. Popatrz sobie na sprzęty RTV, telewizorek tez ma głowicę to ta część w którą wpinasz antenę. Nie praktykowałem tego separatora (używam dwóch długaśnych anten) Podeśle zaraz tu speca od CB to sie mam nadzieje wypowie. [ Dodano: Wto 19 Sie, 2008 19:34 ] a radioodtwarzacze SONY są do D... było na forum dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefino Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 poczęstowany został hehe fajne określenie dbać należy o dobre imię NKP) Aaa tu się zgadzam w 100%. Tak jak należy dbać o dobre imię ulubionego klubu piłkarskiego odpowiedniego dla każdego regionu Polski (używam dwóch długaśnych anten) właśnie to mi nie bardzo leży, stąd pytanie o ten "separator"- czekam na odpowiedź czy warto a radioodtwarzacze SONY są do D... było na forum dlaczego Znów się z Tobą zgadzam- Lubię japońskie marki i aut, i sprzętu RTV ale właśnie nie mam zaufania do Sony, zwłaszcza po tym jak sąsiad częściej woził po serwisach swojego tv 28" niż go oglądał;to raz; a dwa- nie jest warty swojej ceny- stwierdzam to bo bawiłem się kilkoma radyjkami tej marki w Norauto i nie zapewniają one ani łatwości obsługi, ani specjalnie dobrych parametrów technicznych. To tyle w temacie firmy SONY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 stefino, z tego co sie orietuje to są takie antenki 2 w 1 i 3 w 1 triflex - bodajże ta 3w1 sie nazywała i to podobno zdaje egzamin, ale antena CB powinna mieć co najmniej 1m - moim skromnym zdaniem Radiowa - w przyklejonym wątku też napisałem jaka ona powinna być (mi udało sie kupić leżaka magazynowego Unitry - jestem bardzo zadowolony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefino Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Dobra dziś znów trochę pojeździłem tym Citroenkiem - jest lepiej niż było, ale nie jest tak jakbym sobie tego życzył- elegancko odbiera ale często występują chwilowe szumy- gubi sygnał stereo, najczęściej na rmf, ale na pozostałych stacjach także :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 stefino, a może masz włączoną funkcje PA? Jezeli tuner jest cyfrowy to chyba jest taka funkcja, to jest podtrzymywanie sygnału chyba (nie używam tego), jeżeli masz to wyłącz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefino Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nie mam czegoś takiego jak PA - aczkolwiek nie bardzo wiem do czego jest funkcja AF i TA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DJSzmer Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 stefino, możliwe ze jest to TA po prostu sie mi skojarzyło z moim CB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koko666 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 no dokladnie, masz racje, nie po to posta pisales zebysmy sobie tu urzadzali igrzyska co do radia to chyba ustalilismy zgodnie ze naprawa raczej nieoplacalna... jesli chcesz kupic radio do 350 zl z USB i nie chcesz Sony to: 1. http://allegro.pl/item417201580_clarion_db...dgoszcz_fv.html 2. http://allegro.pl/item415055558_jvc_kd_g44..._gwarancji.html 3. http://allegro.pl/item418726981_kenwood_kd...lka_7zl_gw.html 4. http://allegro.pl/item416847837_gliwice_sa..._cq_rx_300.html 5. http://allegro.pl/item418058767_pioneer_de...ep_gliwice.html blaupunkt odpada bo radia nie maja wejscia na plyte (sporo ludzi sie nacielo bo nie czytali dokladnie opisow aukcji i pokupowali a okazalo sie ze tylko karte pamieci mozna wsadzic ), alpine odpada cenowo, zostaje to co wyzej, wybieralbym pomiedzy Clarionem i Pioneerem, ale ja osobiscie (podkreslam: osobiscie) wybralbym Clariona, bo choc nie porywa wygladem to jakos zawsze podobalo mi sie jak graja Clariony, co absolutnie nie znaczy ze Pioneer to kaszana. Nie podoba mi sie tez ta nowa, cienka ramka w pioneerach i nie wiem czemu zmienili genialny system zakladania panela na taki jak obecnie. plusem Pioneera jest niewatpliwie predkosc odczytu plyty, wystarczy ze wrzucisz do napedu i gra (choc mam wrazenie ze starsze modele robily to jeszcze szybciej), inne radyjka musza jednak juz mniej lub wiecej pomyslec...Clariony zawsze niezle radzily sobie z odbiorem radia FM (choc chyba krolem w tej kategorii jest Blaupunkt, szkoda tylko ze jest tyle reklamacji na Blaupunkty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szpara Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 często występują chwilowe szumy- gubi sygnał stereo Może połączenie nowej końcówki od anteny nie kontaktuje dobrze. ewentualnie trzeba sprawdzić czy podłączenie gniazda antenowego we wnątrz radia gdzieś nie zostało naruszone. rozdzielnik sygnału- tłumaczył to w taki sposób że kupujesz odpowiednią antenę - wywalasz tą co masz na aucie od standardowego radia i jedną antenę(tą długą od cb) używasz zarówno do radia samochodowego jak i cb Dokładnie duplexer(zwrotnica) antenowy zwany splitterem. Za jego pomocą można użwać anteny cb także do radia FM z tym, że jakość odbioru ukf może nie być zbyt zadowalająca(to jest tylko rozdzielacz sygnału z separatorem bez układu dopasowania - takie były kiedyś i teraz pewnie też). Natomiast przy cb jest ok. Należy pamiętaj jeszcze o tym aby stosować anteny cb bez dopasowania transformatorowego czyli takie, które mocowane są za pomocą główki DV tzw motylka. I jeszce jedno, kiedyś te duplexery podobno nie wytrzymywały mocy 4W uszkadzjąc tym samym oba urządzenia. Osobiście nie montowałem nigdy takich zwrotnić jednakże miałem przyjemnoś sprawdzenia jak to działa. Cb ok i Fm także ale było to w Wawie gdzie nawet na kawałku przewodu Ukf odbierało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koko666 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2008 sam nie mialem wiekszych doswiadczen z tymi antenami "wszystko w jednym" ale znajomi instalatorzy nie polecaja. nie wiem ile w tym prawdy ale jest powiedzenie ze jak cos jest do wszystkiego, to jest do... dla pewnosci zalozylbym nowa antenke i nowy kabel, z moich doswiadczen wynika ze tak jest czasami szybciej i latwiej, dwa ze koszt nieduzy (antena+kabel 4m = 20-30zl), tylko roboty sporo. sa tez antenki wewnetrzne ze wzmacniaczem, ktore tez calkiem niezle zbieraja, a montaz duzo prostszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefino Opublikowano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 No jak na razie temat można uznać za zamknięty bo radyjko gra elegancko czyli winna była załamana końcówka od anteny którą wymieniłem za całe 7zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szpara Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 A co z cb radiem? Polecam bardzo fajna i przydatna na drodze sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi