Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1,5 PB Auto przerywa i szarpie

Gość seba81
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Od 3 lat mam almerę n 16 1.5 16V +LPG (2 lataa)

Mam problem z poprawną pracą silnika i co dość dziwne na benzynie.

Auto odpala normalnie, ale gdy dodaję gazu to silnik zaczyna się dławić (ale nie gaśnie).

Na wolnych obrotach chodzi normalnie, gdy dodam gazu to silnik sie dławi,ale po chwilowym (4-5 sek) przytrzymaniu pedału gazu silnik nabiera obrotów ,ale tylko do max 4000 obrotów i też przerywa i szarpie.Generalnie tona benzynie nie idzie jechać bo nie ma mocy, a silnik przerywa i szarpie jak się załączy LPG (2000 obr i 10 stopni C w obwodzie chłodzeniato na LPG jest ok , auto .( dobrze ,że jest LPG bo bym wcale nie jeździł)

Wymieniłem świece i pompę paliwa . nie wiem co dalej

Proszę o pomoc

Seba

Piszesz ze wymieniles pompe paliwa - sprawdz jakie jest cisnienie na listwie wtryskiwaczy. Jesli jest slabe to moze nowa pompa jest popsuta lub co bardziej prawdopodobne filtr paliwa zapchany - filtr proponuje wymienic profilaktycznie. Jesli cisnienie paliwa na listwie bedzie dobre to moze same wtryskiwacze zapieczone ? Moze warto jakis specyfik do czyszczenia ukladu paliwowego wlac. A czy zapala sie kontrolka Check engine ?

Jak LPG II giej generacji - to wymień jeszcze przepływomierz. Tu jest OBD2 więc jakby wtrysk przerywał miałby błąd checka i błedy wypadania zapłonów,chociaż cholera może gaziarze "checka" wycięli przekaźnikiem. Wszystko możliwe - napisz jaka generacja LPG i co za instalacja.

A sonda Lambda, sprawdzałeś? Wskazania tego czujnika nie są potzrebne do poprawnej pracy sekwencyjnej instalacji LPG. Ale do pracy na PB jak najbardziej, być może złe wskazania skutkują złą mieszanką i stąd może szarpać i nie mieć mocy

A sonda Lambda, sprawdzałeś? Wskazania tego czujnika nie są potzrebne do poprawnej pracy sekwencyjnej instalacji LPG. Ale do pracy na PB jak najbardziej, być może złe wskazania skutkują złą mieszanką i stąd może szarpać i nie mieć mocy

nie zgadzam się...

sonda lambda to podstawowy czujnik pracy komputera benzynowego - to właśnie sygnały z komputera benzynowego są przetwarzane przez gazowy. Poprawna praca sondy jest niezbędna dla prawidłowej benzyny, jak i pracy sekwencjiLPG

Hmmm a mój gazownik i mechanik mówi co innego. Sekwencyjna instalacja LPG posiada emulator sondy Lambda (nie wiem czy tylko czy jednej czy obu) przez co sam sygnał ze sondy nie jest podawany fizycznie do komputera a jednynie sygnał emulowany przez sterownik LPG

instalacja LPG nie jest sekwencja.

uważam ,że sonda lambda jest potrzebna do instalacji gazowej ponieważ ona odczytuje zawartość paliwa w spalinach i od tego odczytu uzaleznia mieszankę paliwową. sondy lambda nie sprawdzalem ale uważam ,że jeśli ni LPG jest w pożądku to ona jest dobra bo jeśli by byla uszkodzona to w palil by więcej paliwa

Przychodzi mi taka myśl ,że jeśli wymienilem filtr powietrza z orginalu na FILTRON

to czy to moglo mieć wplyw na przeplywomież? ( cos takiego przeczytalem na forum)

czyścilem jeszcze przeplywomież preparatem do czyszczenia gażników i nic nie pomoglo .

Czy warto wymienić przeplywomież na używany???

• 5 lat później...

Witam forumowicze.Nie zakładam nowego tematu bo tytuł tego oddaje w pełni to co mnie gryzie.Dzisiaj w czasie jazdy moim 2.2 Di delikatnie zaczęło szarpać .Myśle dziwne ale jadę dalej.Jadę jadę a tu coraz bardziej.Co jakiś czas parę szarpnięc i znowu normalnia jazda.Zatrzymałem się i nie gasząc silnika czekam co się stanie.W efekcie widzę że szarpanie wzięło się z przerywania pracy tak jakby paliwa nie dostawał na ułamek sekundy.Jednocześnie zauważyłem że lewarkiem zmiany biegów szarpie w rytm przerywania pracy silnika.Pora wracać pod  dom .Pod domem stanąłem i znowu czekam,sprawdzam na róznych obrotach i ciągle to samo.Do kompletu doszło jakby metaliczne tłuczenie sie  pod maską ale to jeszcze dokładniej posłucham czy to na pewno bo nie za każdym razem to słyszałem.Nie zmieniło się natomiast to przerywanie i szarpanie lewarkiem.Zwłaszcza na niskich obrotach wrażeniejakby miał zgasnąć przy tym przerywaniu.Zadnych innych objawów.Ktoś miał podobne objawy?Zanim pojade do mechanika dobrze by było wiedzieć plus minus o co kaman.Z góry dzięki za sugestie.

Jeszcze jedno.Podjezdzałem do swiateł w korku i jak dodawałem gazu to był moment pustki a potem jak załapał ze dodałem gazu to szarpnięcie samochodem.Odpuszczając gaz to samo w drugą stronę.

Edytowane przez anderman

@anderman - temat nie całkiem taki sam, gdyż kolega ma benzynkę a Ty dieselka. Na temat diesli było bardzo dużo, tzn. raczej o przerywaniu pracy i mocy. Musisz szukać. A lewarkiem będzie szarpało gdyż skrzynia zespolona jest z silnikiem. Jak telepie silnikiem to i skrzynią.

Edytowane przez mirekg9

Tak tak widziałem że ma benzynke ,szukałem odpowiedniego tematu i nic mi nie pasowało.Tak czy owak nie ma tematu bo byłem teraz odpalić i lipa.Nie pogada.

Szukaj również w dziale P12,QQ. Wierz mi, dużo tego jest. No i wyszukiwarka również.

Edytowane przez mirekg9