Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] pytanie do posiadaczy K 11

Gość bartek__dg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

ze względu na łańcuchy olej nawet w nowszych modelach, czyli np 1998 tylko mineralny, nie dać się namówić fachowcom na "droższy - lepszy" i wg nich "wskazany" np półsyntetyczny, może być nawet niemarkowy, ale MINERALNY !, równo 3 litry to idealna ilość

ze względu na łańcuchy olej nawet w nowszych modelach, czyli np 1998 tylko mineralny, nie dać się namówić fachowcom na "droższy - lepszy" i wg nich "wskazany" np półsyntetyczny, może być nawet niemarkowy, ale MINERALNY !, równo 3 litry to idealna ilość

no ciekawe, mógłbyś to uzasadnić ? ;)

no ciekawe, mógłbyś to uzasadnić ?

OK! uzasadnienie: mój kolega przyprowadził sobie micre '99 ze Szwajcarii - dobrze zna język, w tamtejszym ASO nissan, gdzie była serwisowana uzasadniono mu to tak jak napisałem wyżej, czyli hydrauliczny rozrząd na dwóch łańcuszkach powszechny w K11 (też taki mam i niedawno wymieniałem) nie powinien pracować na rzadszym oleju, a mineralny jako gęstszy jest poprostu zalecany przez producenta, dla mnie to też było dziwne, bo w polskim ASO o tym nie słyszeli, a ja sam lałem 10W40 w dodatku w polskich instrukcjach o tym nie piszą :?: ABT może Ty masz pasek rozrządu? Wybacz, nie wiem wszyskiego, a narazie spotkałem się tylko z takimi micrami. Dlatego powołuję się na pewne źródło + swoje doświadczenie :/ . Pozdrawiam!

Rozumiem, że lepiej jest uwierzyć jednemu ASO ze Szwajcarii (ciekawe, czy są jeszcze lepsi od niektórych naszych ASO), niż wszystkim ASO w Polsce oraz oryginalnej instrukcji nissana? :P. Oczywiście jeśli koledze wcześniej wlali do silnika olej 15W40, to lepiej żeby nie zmieniał na 10W40 lub 5W40 (choć jeśli znajdzie syntetyczny olej 15W40 to jak najbardziej może go zalać :P ).

Dzięki Domiss, za konstruktywną krytykę :one: , forum ma służyć nam wszystkim - wymieniamy się informacjami, chyba niesłusznie wyczułeś przemądrzalstwo w mojej odpowiedzi sądząc po błyskotliwych uwagach odnośnie lepkości oleju :D , ale sam przyznasz, że nasze cacka nowe już nie są i 15W40 nie powinno im zaszkodzić. Zmotywowałeś mnie jednak i przejrzałem "zalecenia producenta" : ..."olej silnikowy wielosezonowy o lepkości SAE 10W30, o klasie jakości wg API SG (...) ilość oleju z filtrem 3,1 litra, bez 2,9 litra, (...) częstość wymiany co 15 000 km" (wcześniej mi to umknęło), więc możesz napisać A JEDNAK :P

Nawiasem mówiąc nadal mam lotosa 10W40, choć minęło 10 tys.km, bo co tyle zwykle wymieniam

No i co, dzieje Ci się coś złego, że piszesz wcześniej "+ swoje doświadczenie :/"? Ja mam już czwarty raz zalany olej 10W40 (przy wymianie co 15 tys. = raz na rok, czyli ponad 45 tys. auto na nim zrobiło) i nie mam żadnych powodów do narzekania, podobnie zresztą wielu innych użytkowników na forum. Są nawet tacy, którzy przy przebiegu z jakim kupiłem auto lali by 5W40, ale ja aż taki odważny nie jestem. Oczywiście nie twierdzę przy tym, że do K11 tylko 10W40 ani nawet że nie może być 15W40 - twierdzę tylko, że

(1) nie można wlać oleju "rzadszego" niż był wcześniej oraz

(2) nie warto zmieniać bez potrzeby oleju na "gęstszy". Nie bez kozery przecież oleje w pełni syntetyczne uważane są za lepsze niż mineralne.

Należy również brać pod uwagę to, że olej mineralny eksploatowany w tych samych warunkach powinien być jednak wymieniany trochę częściej, niż syntetyczny.

Też wymieniałem teraz olej w 1.0 16V i pomyślałem że niezależnie od książki obsługi, zadzwonię do serwisu Nissana w Łodzi. Powiedziałem jaki silnik i przebieg (102 000) i zapytałem, jakim olejem zaleją mi i czy mogę go kupić we własnym zakresie itd. Odpowiedź brzmiała: "bezwzględnie olej 10W40 marki ELF".

No to taki zapodałem i jak na razie gitara. ;)

"bartek dg" jesli ten post coś Ci pomoże to skorzystaj. Jeśli nie...Cóż... To wolny kraj. Powiem szczerze, że opinia o szwajcarach jako o nadnarodzie jest tylko stereotypem i wolałbym żeby zajmowali się produkcją zegarków, serów i scyzoryków bo to im wychodzi najlepiej.

P.S. Nie zapomnij przy wymianie oleju o filtrze najlepiej MANN. ;)

to : " + moje doświadczenie" oznaczało wymianę rozrządu, który zaczął mi "dzwonić" po kilku tys. od wymiany oleju, czyli po intuicyjnym, logicznym i zgodnym z moimi przedmówcami sposobem myślenia, by nie lać minerała do silnika w dobrej formie, ale ... ale nie wiedziałem jaki olej lany był poprzednio, więc dałem się przekonać, że przyczyniłem się do swojego pasztetu (500zł) przez to, że prawdopodobnie zmieniłem na "rzadszy" a znam tę zasadę i podpisuję się pod Domiss, 'em

(1) nie można wlać oleju "rzadszego" niż był wcześniej oraz

(2) nie warto zmieniać bez potrzeby oleju na "gęstszy".

święta racja i to tyle, dzięki tej dyskusji zwątpiłem jednak w słuszność tezy "szwajcarskiej" :diabel: z pierwszego mojego posta w tym temacie i pozostanę jeszcze przy 10W40 (Ostatnich 3-4 postów można śmiało się trzymać :one: )

Gość majsterus
.... zadzwonię do serwisu Nissana w Łodzi. Powiedziałem jaki silnik i przebieg (102 000) i zapytałem, jakim olejem zaleją mi i czy mogę go kupić we własnym zakresie itd. Odpowiedź brzmiała: "bezwzględnie olej 10W40 marki ELF".

filtrze najlepiej MANN. ;)

- bezwzględnie kup u nas ...nie dodali???

d*pa, d*pa, d*pa...

serwis....kolego 3 razy jeździłem toyotą na reklamacje do serwisu (w poznaniu przy trasie katowickiej)

zrobiłem im całą liste usterek -same pierdołki - auto na gwarancji

zrobili 30% za każdym razem

teraz gwarancja sie skończyła w grudniu sam sobie wszystko zrobię bo serwis to zgromadzenie nieudaczników!!!którzy się ładnie uśmiechają a pojęcia o niczym...

powiem Ci coś leje olej castrol 15W40 z auchan z promocji 5l za 44zł:mikolaj: zakładam filtry FILTORNA :mikolaj: ZERO USTEREK NIC!!!

samochody; civic `97, micra 96, i kiedyś carina.

więc nie pisz mi o fachowcach z serwisu, bo nawet w książce nie wpisali jakiej klasy olej wlali, karta serwisowa to stek bazgroł żle wypełnionych!!!

a ja smigam na Midlandzie Avanza Półsyntetyk i jest gitara juz ponad 200k km. a niektorzy mowia ze midland to badziew :diabel:

• 2 miesiące temu...

a jeździ ktoś z Was na oleju Shella, Castrol lub mobil :?: który moglibyście polecić :?: u mnie (k11 2001) jak kupiłem to wlany mam 10W40 i póki co nie chce tego zmieniać bo jak dobrze rozumiem to jest to syntetyk :?: