Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] droga hamowania

Gość zbigniewk141

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbigniewk141

Witam klubowiczów!

Przeglądam, szukam i jakoś nie mogę znaleźć danych dotyczących długości drogi hamowania mojej Almerki z silnikiem benzynowym. Będę wdzięczny za pomoc.

Ile samochodów tyle dróg hamowania - poszukaj wątku z wycinkami prasowymi o almerach tam był test almery. Kokosów nie ma się co spodziewać bo hamulce to najsłabsza strona tego auta.

GTi - 40,9m

Sedan - 44,2m

HB - 42,5m

HB (inny test) - 47,5m

Jak napisał Ziutek rewelacji nie ma z hamulcami. Ja odczułem znaczną poprawę przy przejściu z opon 175/65/14 na 195/50/15. Szerszy kapeć, większa powierzchnia styku, większe tarcie.

a ja kiedyś robiłem testy postawiłem sobie pachołki i wychodziło mi ~41m hamulce tarczowe na wszystkich kołach, sedan, klocki bosch, tarcze przód sakura tył bosch. Układ hamulcowy w bdb kondycji tarcze bez wżerów itp ładnie powycierane, klocki poukładane.

Gość zbigniewk141

Dzięki za pomoc. Jeżeli to prawda - to 41 m wydaje się być całkiem przyzwoitym wynikiem bo w praktyce wydaje się wiecznością. Mam służbowego Focusa w którym hamulec jest super coś ok. 39m. Almerka ma pierwszą rejestrację zrobioną w 97 roku ale wyprodukowana została w 96 i oponki to 13" - zimówki też tak więc szkoda kasy na kolejny kpl. felg. Dziwię się, że Nissan nigdzie nie podaje długości drogi hamowania?

Pozdrawiam.

Moja hamuje tragicznie, mam ja od okolo miesiaca i juz miałem dwa razy awaryjne hamowanie ze 120-140km/h no i niestety popalily sie. Nie wiem co tam jest.

Ale mam zamiar kupić, tarcze brembo i jak sie uda klocki ebc green stuff, i myśle o tarczach z tyłu. Wie ktoś co potrzebuje do takiej przekładki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...