Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Coś huczy

Gość Łukal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dzisiaj zauważyłem dziwne huczenie w prawym przednim kole. O dziwo słychac je tylko podczas hamowania silnikiem lub jazdy na luzie. Podczas przyspieszania jest to nie zauważalne. Co najbardziej drażniące uszy to to że im szybciej się jedzie tym jest to głośniejsze. Wydaje mi się że nie jest to przegub z tego względu że nie słychac go przy skręcaniu. Może ktoś z kolegów spotkał się z taką sytuacją i wie co to może byc i jak to naprawic. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Co do tego łożyska to ostrożnie :D dwa lata temu szukałem już łożyska aby wymienić byłem pewny że to ono huczało jednak dla pewności zmieniłem koła - i okazało się że zaczęło huczeć z drugiej strony :D - opona wyglądała bardzo dobrze super bieżnik itp. ale jednak musiała mieć jakąś wadę po wymianie opon ( wymieniłem dwie ) jak ręką odjął.

Proponuje się upewnić czy to aby nie wina opony. Sprawdź tez jak się zachowuje samochód kiedy skręcasz kierownicą w prawo i lewo - jeżeli dźwięk na chwile ucicha może to być wina łożyska. Słyszałem opinie że zużyte łożyska potrafią na chwile cichnąc pod różnymi naprężeniami - czyli skręt kół.

Co do opon to wątpię że jest coś z nimi nie tak. Miałem zmienianą osłonę na przegubie teraz domyślam się że osoba która to robiła za mocno dokręciła łożysko. Cisza jest tylko jak trzyma sie nogę na gazie. Dzisiaj było coraz głośniej. Dźwięk nasilał się podczas hamowania i powoli zaczyna grzechotac. Więc odstawiłem samochód do garażu i jutro zamawiam łożysko. Dowiadywałem się w kilku miejscach o cenę no i nie powiem że należy do tanich. Najtańsze chinole kosztują ponad 100zł a japonia ok 180zł. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

No mamy pecha jeżeli chodzi o ceny części do Nissana sa dużo droższe-łożysko prawie dwu krotnie-ja płaciłem też ok 170 zł za łożykso do przedniego koła.Jeszcze gorzej jest z amorkami.Mam nadzieję,że to sie zmieni na lepsze dla uzytkowników Nissanów. Łukal czyli majster zdiagnozował, że to jest łożysko do kitu,czy Ty sam do tego doszedłeś?

Tak pomyślałem. Podniosłem samochód do góry, zakręciłem kołem i co nie co było słychac. Gdy zacząłem szarpac kołem zauważyłem że ma luz ( tak jakby było nie dokręcone). Przy hamowaniu słychac,że tak powiem, przeraźliwe odgłosy. Pojechałem do znajomego mechanika i on też to stwierdził. Łożysko udało mi się kupic za 100zł firmy Japan Line (żółto-szare opakowanie),podobno bardzo dobre. Dzisiaj właśnie wyruszam na wymianę. Miejmy nadzieje że to tylko łożysko :) Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 21:16 ]

Witam ponownie. Godzinka roboty i wymienione, lata jak ta lala. Cichutko tak jak powinno byc. To na 100% było łożysko. Dzięki za odpowiedzi. Zamykamy temat. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...