Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Zarysowane plastiki

Gość Konstruktor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Konstruktor

Witam,

Czy jest jakiś sposób na pozbycie się bądź aby się tak nie rzucało w oczy rysy zadrapania na plastikach na drzwiach, w bagażniku?? Czy wogule ejst taki sposób oprócz wymiany ich :) Może ze szlifowanie?? :)

Tez sie nad tym zastanawialem, cos w rodzaju polerowania, szlifowania.

sam porysowalem a wrecz zadrapalem troche od wkladania wozka dzieciecego.

Miałem zabrac sie od jakiejs delikatnej tarczy (papierek 1000) osadzonej na wolnoobrotowej wiertarcem albo szlifierka oscylacyjna (typu delta) tez z papierkim bardzo drobnym.

Chetnie uslyszalbym jakies rady.

Sprawa byłaby prosta gdyby same elementy były wykonane "na gładko",a większość plastików ma fakturę i są chropowate, także szlifowanie doprowadzi do widocznych różnic i "plam" na kolorze.

Jakim papierem jaką wiertarką :zly: A co będzie jak ktoś znowu przytrze wam zderzak,to za dwa lata nic z niego nie zostanie. Proponuje spróbować wyczyścić pastą można spróbować Tempo i zobaczyć czy wogóle daje jakieś efekty.

Nie zrozumielismy sie.

Ja mam rłebokie rysy na plastikach wewnatrz bagaznika. Tak jakby ktos na sile srubokretem zrobil ryse. Na rogach rych rys widac jeszcze odstajace strzepy.

To trzeba jakjos wygladzic, byc moze nawet deliaktnie nozykiem zgradowac.

Gość WujekWłodek

Teraz są gotowe farby do plastików którymi idzie bardzo fajnie i czysto zrobić, sam to robiłem, dobrałem idealny kolor wyszło to dobrze jest tylko kwestia szlifowania najlepiej delikatnie żeby tak jak wcześniej powiedzieliście nie zdrapać za mocno wzoru. Po 1 malowaniu trochę było widać małe rysy ale kilka razy cienkie warstwy i zakryły to :diabel: . Jak już jest dość mocno porysowane to może warto by spróbować szpachlą (najlepiej białą) na drobne rzeczy jest dobra wiadomo jednak że będzie troche różnicy niż oryginał ;) ale bedzie estetycznie :one:

Na porysowane plastiki są dwa sposoby: 1 - nie przejmować się takimi duperelami, bo auto jest dla nas, a nie my dla auta. 2 - jak bardzo nam zależy i są tzw ostre zadziory, zarysowania, to nie należy ich polerować lub szlifować! Potrzebny jest palnik gazowy zasilany np. butanem i kawałek materiału, najlepiej lnu. Kierujemy płomień palnika na porysowane miejsce i natychmiast delikatnie przecieramy materiałem. Do powodzenia tej operacji, niezbędna jest rozwaga i wprawna ręką. Jeżeli tego nie mamy, polecam kilka razy przećwiczyć tę czynność na jakiś elementach plastikowych nie należących do auta.

Palnik gazowy??? Gro wypowiadających się tutaj, nie potrafi wymienić samodzielnie klocków ham. a Ty oczekujesz, że będą mieli palnik gazowy i dodatkowo będą potrafili się tym poslugiwać? :diabel: :diabel: :diabel:

W przypadku taki zarysowań i mając na uwadze co napisałeś, zwyczajnie zajrzalbym na szrot vel allegro i kupił używane....

Zabawy palikiem jakos nie widze (mimo ze taki sprzet mam), natomiast na poczatek sprobuje delikatnie recznie drobnym papierkiem sciernym zapolerowac.

Dzieki za te propozycje (faktycznie na naiektore bym nie wpadl np palinik, szpachla, farba do plastiku)

• 3 lata później...

Odświeżę temat bo własnie porysowałem sobie drzwi w okolicy klamki, a że boje się eksperymentować z palnikiem to zapytam czy ktoś znalazł inny sposób na usunięcie rys na plastiku? Przy okazji poszarpałem sobie tapicerkę wprzy szybie drzwi, wie ktoś może z czego to jest zrobione? Wygląda na jakąś cięką skórkę ale pewnie to coś sztucznego. Czym to naprawić?

• 7 miesięcy temu...