Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dynomet - hamownia

Gość jarkk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EnDrIu WAWA
Dziś coś takiego oglądałem:

http://www.auto-swiat.pl/media,podglad/Dyn...walizce,Id-312/

co spece w tej dziedzinie o tym sądzą ?

Nie wiem co na to spece, ale wg mnie problemem sa dane, ktore nalezy wprowadzic do systemu w szczegolnosci waga...czesto ta z dowodu rozni sie od danych technicznych(a te najczesciej tez sa dostepne dla jakiegos wyposazenia samochodu a nie koniecznie naszego) nie wiemy ile waza rzeczy, ktore wlozylismy do samochodu, nie mowiac o jakis modach(np. inne fele, silnik etc) patrzac na wskaznik paliwa tez dokladnie nie ustalimy ile paliwa mamy w baku(chyba, ze na pelnym i pomiar od razu jest robiony po wyjechaniu ze stacji-ale to i tak z kazdym km zmniejsza sie ilosc plynu).

niby mozemy pojechac na zlom zeby zwazyli nam auto, ale zazwyczaj tam waga troche oszukuje.

To, ze uzyskali dane podobne jak sa w prospektach o niczym nie swiadczy. Wiadomo, ze silniki nie maja wszystkie idealnych parametrow jak w danych tech.

Pomiar robia przy III biegu...rozumiem, ze standardowo trzeba przeciagnac do konca...u mnie byloby to ok. 180km/h, ciezko znalezc kawalek asfaltu gdzie mozna calkowicie bezstresowo trzymac caly czas pedal gazu na maksa przy takich predkosciach.

IMHO nie warto sie bawic, pomiary mocy nie sa tak drogie i pojechalbym na zwykla hamownie.

• 1 miesiąc temu...

Jedynym minusem tej hamowni jest to że potrzebny jest kawałek prostej - im mocniejsze auto tym dłuższy odcinek....jak moja Octavie hamowałem(tylko 160/350) to nie raz mój nadworny tuner krzyczał trzymaj trzymaj - a zbliżalismy sie do zakretu :D

moim zdaniem te hamownie nie nadają się do określania pradziwej mocy i momentu no i wyniki są z nich bardzo mało powtarzalne np. po małych modach nie sposób jest ocenić czy coś się poprawiło bowiem jest taka duża stopa błędu pomiarowego...

Kolega ma taki sprzęcik i hamowałem moja nyskę wpisaliśmy wielkość i rodzaj ogumienia przed pomiarem auto było na wadze. Wyszło nam coś takiego

144,2HP/6634Rpm, 165,3Nm/5650Rpm na PB auto zważone 1330kg

Na ile to jest dokładne to ja nie wiem ale mały moment wyszedł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...