Gość boliniak Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam mam małe, pewnie dla wielu z was proste pytanie, jak wymienić lusterko w D40 MR 2007, rozumiem, że trzeba zdjąć boczek drzwi, żeby wypiąć/wpiąć końcówkę elektryczną do niego (śruby lusterka są pod małą maskownicą plastikową więc to jest proste), jeżeli tak to może ktoś mi może powiedzieć jak bezboleśnie ten boczek się zdejmuje ?? Może jakieś screeny graficzne jak powinno się to zrobić ?? Pozdrowienia Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezusik Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam mam małe, pewnie dla wielu z was proste pytanie, jak wymienić lusterko w D40 MR 2007, rozumiem, że trzeba zdjąć boczek drzwi, żeby wypiąć/wpiąć końcówkę elektryczną do niego (śruby lusterka są pod małą maskownicą plastikową więc to jest proste), jeżeli tak to może ktoś mi może powiedzieć jak bezboleśnie ten boczek się zdejmuje ??Może jakieś screeny graficzne jak powinno się to zrobić ?? Pozdrowienia Adam[/quote widocznie nikt jeszcze tego nie robil .szkoda :mikolaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 hej, jestem tutaj nowy wiec witam serdecznie. mam pytanie jak rozmontować lusterko aby wymienić żarówkę podświetlającą okolice drzwi ??? Orientuje się ktoś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Najpier wyciągnij samo szkło lustra (razem z podgrzewaczem) jest na plastikowych zatrzaskach wpiete w gniazdo z silnikiem (do ustawiania pozycji). Ustaw sobie na maksa np w lewo i podważ lekko srubokrętem, wtedy powinno wyskoczyć. Ja już wyciagałem. Wtedy powinieneś widzieć jak dostać się do lampki. Sprawdź jeszcze czy do żarówki nie dostaniesz się od spodu lustra (może wystarczy podważyć plastik lampki żeby ją wyciagnąć z obudowy lustra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Najpier wyciągnij samo szkło lustra (razem z podgrzewaczem) jest na plastikowych zatrzaskach wpiete w gniazdo z silnikiem (do ustawiania pozycji). Ustaw sobie na maksa np w lewo i podważ lekko srubokrętem, wtedy powinno wyskoczyć. Ja już wyciagałem. Wtedy powinieneś widzieć jak dostać się do lampki. Sprawdź jeszcze czy do żarówki nie dostaniesz się od spodu lustra (może wystarczy podważyć plastik lampki żeby ją wyciagnąć z obudowy lustra). Witam serdecznie, chciałbym się podpiąć pod temat gdyż też mnie interesuje bezinwazyjna wymiana żarówki podświetlenia znajdującej się w lusterku. nie bardzo wiem jak sie za to zabrać. Wcześniej poradzono mi, że mam zdjąć chromowaną obudowę tylną, ale to nic nie daje, gdyż i tak nie ma dojścia do śrubek trzymających plastikowe szkiełko. Jak ustawię na maksa lustro w lewo to co mam podważyć śrubokrętem lustro czy jakiś plastik za nim ?? czy mógłbym prosić o pomoc w tej sprawie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Przepraszam, lustro na maksa w górę trzeba najpierw ustawić i podważać od dołu. Niżej screen z instrukcji serwisowej. Możesz kolego napisać jaka siedzi tam żarówka? Może wie ktoś z kolegów jakie żarówki są używane do podświetlania tablicy rejestracyjnej? Edytowane 26 Stycznia 2012 przez marcin_gru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jankbkak Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) witam Możesz kolego napisać jaka siedzi tam żarówka? Może wie ktoś z kolegów jakie żarówki są używane do podświetlania tablicy rejestracyjnej? żarówki w oprawce 5 wat Edytowane 26 Stycznia 2012 przez jankbkak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Ok. Ale są to żarówki typu W5W jak w postojówkach? Chodzi mi o gniazdo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Hej dzięki Marcin za screena bardzo pomocny. Ogólnie w nawarze D40 wszędzieco zauważyłem do podświetlenia wykorzystywane są żarówki całoszklane 5w. Wymieniłem wszystkie wewnątrz i na zaewnątrz na diody i bajka dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Właśnie za to samo się zabieram. Zamówiłem na razie 3 komplety żarówek diodowych, które mają iść na zewnątrz (pozycyjne, lusterka i tablica). Za środek wezmę się później. Możesz napisać jakie diody kupiłeś (może link z allegro?). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 hej, ja kupiłem te, które niby są do aut z komputerem (nie wyskakuje błąd spalonej żarówki), nie kupiłem ich dlatego, że nie wiedziałem że Navara nie ma kompa tylko wykonanie jest lepsze, ponieważ w przypadku np. oświetlenia tablicy obsunie się podczas drgań drucik w zwykłej żarówce to przestaje świecić tutaj nie ma takiej możliwości. Fakt żarówki są ciut droższe ale rozbierania i nerwów później mniej Ja kupiłem takie cuda (u jednego gościa przesyłka zadziwiająco szybko - bardzo zadowolony jestem): Tablica rejestracyjna: http://allegro.pl/postojowki-led-w5w-t10-5-smd-canbus-can-bus-dioda-i2047750750.html Lusterka, podświetlenie przy kierowcy i pod nogi: http://allegro.pl/zarowka-led-w5w-t10-5-smd-canbus-octavia-can-bus-i2047038959.html podświetlenie pasażerów z tyłu (tutaj wyjądkowo jest żarówka rurka 31mm): http://allegro.pl/zarowka-6-led-31-36-42-mm-rurkowa-rurka-6-smd-i2046093667.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eldritch Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Panowie,mam w temacie lusterek pewną zagwozdkę.Od momentu zakupu nie działa doświetlenie podłoża w lusterkach i elektryczna regulacja.Lusterka mają też diodowe kierunkowskazy i one działają.Jeśli chodzi o elektryczną regulację,to nie było przełącznika do regulacji w kabinie,ale wyprowadzenie fabryczne jest.Dokupiłem więć przełącznik,ale niestety nie zadziałało.rozebrałem lusterko,żeby sprawdzić,czy są tam w ogóle kable i żarówki, i okazało się,że wszystko jest.oczywiście bezpieczniki ,które są w schowku od strony pasażera sprawdziłem-wszystkie ok. Wiem,że najprościej do serwisu,ale wiadomo jak skasują...czy może komuś jakaś podpowiedź przychodzi w tym temacie do głowy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Koledzy mam pytanie, czy wie ktoś może jak wygląda lub jaki ma symbol żarówka, która podświetla miejsce po popielniczce (między fotelami przednimi, zaraz przy lewarku zmiany biegów - manual) - ja mam wersję niepalącą i nie mam zapalniczki i popielniczki tylko takie podświetlane miejsce. Jest mniejsze od tych na kubki. Wymieniłem całe oświetlenie kabiny na LEDy i tylko ta jedna żarówka wali na żółto. Albo może wie ktoś jak się do niej dostać (możliwie najmniej inwazyjnie). Koledzy mam pytanie, czy wie ktoś może jak wygląda lub jaki ma symbol żarówka, która podświetla miejsce po popielniczce (między fotelami przednimi, zaraz przy lewarku zmiany biegów - manual) - ja mam wersję niepalącą i nie mam zapalniczki i popielniczki tylko takie podświetlane miejsce. Jest mniejsze od tych na kubki. Wymieniłem całe oświetlenie kabiny na LEDy i tylko ta jedna żarówka wali na żółto. Albo może wie ktoś jak się do niej dostać (możliwie najmniej inwazyjnie). Żarówka podświetlająca miejsce po popielniczce to T5, poniżej zdjęcie. Wymienia się w prosty sposób - wystarczy wyciągnąć cały plastik z miejscami na kubki oraz wspomnianym wcześniej podświetlanym miejscem po popielniczce i mamy dostęp do żaróweczki. Może się komuś przydadzą te informacje. Edytowane 8 Marca 2012 przez marcin_gru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omariozi Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Mi siadły żaróweczki od klimy i ta w popiołce się nie paliła mimo że była ok. Dopiero jak wymieniłem 3 z klimy to zadziałała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi