Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwne wskazania spalania?

Gość doge
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy możliwe jest że komputer źle oblicza ile pozostało do pustego baku bądź spalanie na 100km? zastanawia mnie to że jeżdżę tak jak zawsze, wcześniej komputer wskazywał że na pełnym baku można przejechać 530km teraz wskazuje niecałe 450! Czy może wina paliwa?

Witam moj pokazuje od 30000km od 11,2 do 11,6 a spala i tak mniej bo po calym zatankowaniu wychodzi mi 10,5 do 10,8 (zalezy gdzie i jak jade) A po zatankowaniu do pelna pokazuje 620 km. Mi sie wydaje ze to taka loteria i zalezy jak oni nastawili komputer a nie od tego ile auto pali. Pozdro chlopaki . Acha skad kupiliscie takie fajne grile ??? szukam caly czas tego bo to jest z tworzywa chyba a o takie mi chodzi.

Doge---- wszystko jest ok. Też tak mam . Jak jeżdzisz po mieście i częściej tankujesz to komp pokazuje CI średnio ile przejedziesz (wg. mnie średnia z kilku tankowań) Ale jak zrobisz dłuższą traskę (2-3 tankowania) z "normalną" prędkością to wszystko wróci

do normy i komp może Ci pokazać 600 i więcej

Pozdro........!

Witam moj pokazuje od 30000km od 11,2 do 11,6 a spala i tak mniej bo po calym zatankowaniu wychodzi mi 10,5 do 10,8 (zalezy gdzie i jak jade) A po zatankowaniu do pelna pokazuje 620 km. Mi sie wydaje ze to taka loteria i zalezy jak oni nastawili komputer a nie od tego ile auto pali. Pozdro chlopaki . Acha skad kupiliscie takie fajne grile ??? szukam caly czas tego bo to jest z tworzywa chyba a o takie mi chodzi.

hmm dziwne przejechane mam już prawie 7 tyś, od samego początku wskazywał że na pełnym baku mogę zrobić 530, spalanie było niższe a teraz wskazuje 14,5l.

Orurowanie kupowałem ze stronki http://www.pickup-polska.com/ Tylko jest jedno ale! na dole ta rzekomo aluminiowa płytka koło aluminium chyba nie leżała nawet, zawadziłem tym o skarpę piachu i popękała a teraz nie mogę tego nigdzie dostać!

Dokładnie, jak latałem po Francji to po tankowaniu pokazywał 570-600 do przejechania, wczoraj zatankowałem ( po kilku bakach zużytych w mieście ) i pokazał 500km do przejechania. Tak więc komp na pewno wylicza jakąś tam średnią.

Po dzisiejszym tankowaniu zgłupiałem. Komp pokazał 16,2l a po zatankowaniu wyszło że auto wzięło 14,2l, takiej różnicy to jeszcze nie miałem. ULGA, bo już myslałem że zaczął więcej palić . UFF...

• 3 tygodnie później...

Tak na marginesie to wymienili mi juz zaworek jakis w pompie i ponoc to byla wina paliwka!!! Wiec pojechalem na shella zatankowalem do pelna v-power i???? Juz tankuje 4 zbiornik i za kazdym razem komputer pokazuje mniejsze spalanie z 11.6 tak srednio po miescie teraz pokazuje juz 10.8 a jezdze tak samo. Dziwne nie ??? Ale kumple mi mowili ze sa mozliwe takie objawy i wniosek placisz wiecej jedziesz dalej. Takze nie radze koledzy lac LIPY tylko lepsze paliwko. Spokoj z serwisem przy okazji. Bo pompy padaja w zaleznosci od zlego paliwa. Pozdro z Bydzi :one:

• 3 tygodnie później...

Ja zrobiłem swoim dopiero 180 km i cały czas jezdżę po miescie i pokazuje mi zużycie w granicach 15,8 do 16,5 ! Mam nadzieje, że tyle nie pali albo ten wynik sie po czasie zmieni (czytajac wasze posty) tylko pytanie, w którą stronę ???

w każdym nowym samochodzie spalanie jest na początku wysokie....

musisz zrobić około 7.000-10.000 km aby zeszło do właściwego poziomu.

..... no i lej paliwa odpowiednie jakościowo (np. Orlen Verva) a nie w przydrożnych czy supermarketowych stacjach.

Jeżeli chodzi o Orlen i ich paliwa to testowałem na Vivaro 1.9 DI (silnik Renault F9Q) paliwo Verva i zwykły ON.

Różnica w spalaniu około 1 litra w długiej trasie 950km. Silnik bardziej "klepie" i gorzej przyspiesza.

..... no i lej paliwa odpowiednie jakościowo (np. Orlen Verva) a nie w przydrożnych czy supermarketowych stacjach.

Nie do końca zgadzam się z Twoją opinią o marketowych stacjach. Nie chodzi mi tyle o cenę ale o fakt, że z reguły na ON z Auchan moje auto sprawuje się bardzo dobrze.

Też kiedyś omijałem te stacje, ale raz mnie pusty bak zmusił do odwiedzin i teraz jak mam okazję to tam leję (przy okazji taniej) i jest naprawdę OK.

A co do spalania, jak nastały chłody to u mnie spalanie zaraz spadło o niecały litr - klima nie musi już tyle doić. Kolejne pół litra zleci jak zmienię opony z 265 na 245 na zimę.

Spalanie już się unormowało, przejechałem po europie prawie 6000 tyś km komputer wskazywał że na zbiorniku mogę zrobić ok 600 km, przy stałych prędkościach 160 km/h navara paliła 13,1-13,5 l/100 po za tym auto mnie nie zawiodło, z tyłu podróżowały 3 dorosłe osoby i nie narzekały na brak miejsca czy wygodę a więc pora obalić ten mit że z tyłu nie wygodnie :D

trochę pracowałem w tej branży i wiem jak to się odbywa.

jest też tania marka STATOIL'a czyli stacje 123

uważasz, że skoro są to stacje STATOIL to jest tam takie samo paliwo ? nic bardziej mylnego. jest tam najtańsze paliwo z dostępnych w danym regionie, z najtańszych składów.... a tym samym i jakość jest "najtańsza".

cena spowodowana jest niską marżą w sobotę hurtowa cena paliwa była 3,80 brutto i im więcej odbierasz tym większy masz upust

skoro na STATOIL są paliwa droższe niż po Auchan'em to oznacza, że Auchan bierze więcej niż Statoil ?

[ Dodano: Sro 15 Paź, 2008 10:58 ]

z tyłu podróżowały 3 dorosłe osoby i nie narzekały na brak miejsca czy wygodę a więc pora obalić ten mit że z tyłu nie wygodnie :D

no tak. paka jest bardzo pojemna :diabel2:

Z tym paliwem to bywa różnie słuchajcie. Ja kiedyś tankowałem na dwóch stacjach BP w Warszawie i po tankowaniu na jednej z nich miałem wrażenie że auto chce samo jechac a po tankowaniu na drugiej - paliło znacznie więcej i sprawiało wrażenie jakby było pozbawione mocy. Także tak to jest, że stacja stacji czy tez dostawa dostawie równa nie jest nawet na stacji tej samej firmy.

Mikel, część stacji jest własnością BP a część jest tylko w barwach BP... a inne są we franczyzie.

same barwy to jeszcze nie gwarancja, że jakość paliwa będzie wysoka. do tego dochodzi wiek zbiorników na stacji.... itd itp

... że z reguły na ON z Auchan moje auto sprawuje się bardzo dobrze.

Też kiedyś omijałem te stacje, ale raz mnie pusty bak zmusił do odwiedzin i teraz jak mam okazję to tam leję (przy okazji taniej) i jest naprawdę OK...

Też tam tankowałem i jest OK.

Nie tankuję na Orlenie - na tym paliwie ( zwykły ON) spalanie wyższe jest u mnie o 1 l większe.

Tankuję głownie Shell - zwykły ON nie Vpower, Neste 24 i zdarza się Auchan.

Ostatnio najniższa cena z tych 3 stacji to.... Shell :D3,94 zł/l :one: