Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwne wskazania spalania?

Gość doge
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja generalnie na Statoilu, coś wiecie na temat ichniego paliwka ??

Od prawie 3 lat mają podpisaną umowę z Lotosem.

Paliwa zwykłe + ON Supreme brane są z naftobaz Lotosu na terenie kraju (dotyczy brend STATOIL) a tam dostarczane cysternemi kolejowymi.

Jeżeli chodzi o PB Supreme to cysternami kolejowymi dowożone są do naftobazy Lotosu w Koluszkach a z niej na terenie kraju autocysternami.

Niewielka ilość zwykłego paliwa zapewnia też Orlen... ale są to śladowe ilości.

Odnośnie taniej marki Statoil'a czyli...... 123 (paliwa przy supermarketach) to są to najtańsze paliwa dostępne na rynku(o wiadomej jakości) i brane tylko i wyłącznie z najbliższych i najtańszych naftobaz.

Wiadomo... Cena Czyni Cuda

Odnośnie taniej marki Statoil'a czyli...... 123 (paliwa przy supermarketach) to są to najtańsze paliwa dostępne na rynku(o wiadomej jakości) i brane tylko i wyłącznie z najbliższych i najtańszych naftobaz.

Wiadomo... Cena Czyni Cuda

No ale to wytłumacz mi, czemu na takim czymś z auchan, moje autko naprawdę dobrze jedzie? (zdaje się oni mają tam loga Orlenu, ale mogę się mylić).

Czy to jakieś kiepskie paliwo jakoś "poprawiane" czy po prostu miałem szczęście (dość regularne)?

BESEL_, posłuchaj ja mam 2,5 dci silnik. Ale powiem Ci, ze ten komputer glupieje z tymi wskazaniami zuzycia. Teraz juz unormowalo mi sie i mam wskazania na poziomie 11,3 l./100 km. Co ciekawe to sredni wynik po zrobieniu 400 km w trasie i 20 km w terenie oraz z 15 km w miescie. Zobaczymy jak bedzie sie zachowywal komputer dalej.

• 1 miesiąc temu...

Moją Navarą przejechałem od nowości 34.000 km w przeciągu 3.5 miesiąca.(90% z tego przebiegu bez większego obciążenia).Średnie spalanie (na wyświetlaczu 10,2l),realne 10,0l.Używane paliwo:ON Verva,BP Ultimate.Prędkość z jaką pomykam 130-150 km/h (oczywiście jak się da).Zawsze tankuję "pod korek".Jestem jedynym użytkownikiem autka.Myślę,że jest to wcale niezła średnia dla tej wielkości i klasy.

• 2 tygodnie później...
Gość don_martinez

U mnie komputer się nie myli. Przy jeździe po mieście pokazuje 10,6 i tyle dokładnie pali (tankuję zawsze tak samo - pod korek). W trasie (szosy, góry i teren - w sumie ok. 1000km) pokazał 9,4 i tak dokładnie było. Cały trik polega na tym, że po zatankowaniu pod korek resetuję komputer i liczy spalanie na bierząco. Nie wiem, jak wygląda algorytm obliczający średnie spalanie, ale jeżeli dużo pojeżdzimy po mieście i wyjedziemy w trasę, komp nie jest w stanie szybko wziąć pod uwagę niższego spalania i przeliczyć wskazania. Zaznaczam, że to tylko moje obserwacje - mogę się mylić...

• 3 tygodnie później...

Zużycie paliwa zależy przecież od kilku czynników jak zapewne wszyscy tu wiecie: od rodzaju tankowanego paliwa (ON), od tego czy mamy zabudowę skrzyni czy nie, od rodzaju skrzyni biegów a juz nie wspomnę od stylu jazdy i od tego czy jeździmy więcej w mieście (w korkach) czy też w trasie. Moj palił przy skrzyni AT w miescie na poczatku 15-16 l/100 km a teraz okolo 13 l/100 km (po 4 tys. przebiegu). A w trasie na tempomacie 8,4 l/100 km. Zaznaczam, że nie posiadam zabudowy paki. Tankuje w wiekszości na stacjach Statoil.

• 10 lat później...

Witam. Panowie mam takie pytanie czy wszystkie navary d40 pokazują spalanie chwilowe, dystans do pokonania na danym paliwie? U mnie jest tylko trip A i B. Może ktoś wie jak to jest.