Gość Faras77 Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Zauważyłem,że ostatni gorzej mi wchodzi 5 bieg w Almerce-zwłaszcza gdy jest zimny silnik/2,2 Di-2000 r./.Czym to jest spowodowane.Byłem zmuszony do wymiany oleju w skrzyni biegów-wlałem, nie najlepszy olej-tańszy.Zauważyłem,że firma w Siedlcach naprawia 5 bieg w Almerze i to z roczną gwarancja.Czy ten 5 bieg ma jakiś feler?Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Jaki olej wlałeś? Do Almery powinien być olej klasy GL4 lub GL4/5 syntetyk. Ja jeżdżę na Castrolu TAF-X, dobry jest też Shell Transaxle. Z własnego doświadczenia powiem że skrzynia w Almerze jest b czuła na niewłaściwy olej. Jeśli zmianę zauważyłeś po zmianie oleju to masz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Ł. Dmowski z Siedlec specjalizuje się w 5-tkach, ale w Primerach. Podejrzewam, że tutaj też to zrobi bez problemu. Ja sprawdziłbym stan tego oleju po zmianie, czy przypadkiem nie masz gdzieś rozsczelnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Faras77 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Właśnie miałem rozszczelienie i dlatego zmieniałem olej w skrzyni.Teraz jest spoko nic nie kapie..a miało by co kapać bo na wymianę trzeba ok 5,5 l oleju.Ta uciążliwość we wrzucaniu 5, narazie nie jest taka najgorsza, tylko obawiam się zimy i mrozów.Zobaczymy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Jeżeli to łożyska, a problemy z wrzucaniem biegu, mogą też na to wskazywać, jedź do Siedlec i w 4h będziesz miał zrobione. Obawiam się jedynie, że jeśli faktycznie tak jest, to olej może być ponownie do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Faras77 Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Zauważyłem,że gdy silnik już jest zimny to 5-tka lepiej wchodzi-gładko-jak po maśle.Majster użył Mobila HD-A SAE 85W-90, GL-5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.