Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

automat

hordagoga78

Rekomendowane odpowiedzi

sie manko bracia

mam pytanie raczej nietrudne... posiadam almere 2005 automat.

jak jezdzic automatem?

pytanie niby blache ale mam pewne watpliwosci co do wyjasnien w instrukcji.

interesuje mnie jazda pod strome wzniesienie

wiadomo ze uzywam do tego biegu 1 lub 2 ale co sie dzieje pozniej?

czy musze zatrzymac auto na wzniesieniu by przerzucic manetke na tryb D?

w instrukcji wyraznie stoi ze przy kazdej zmianie polozenia wajchy musze wcisnac pedal hamulca - co oznacza stop auta.

troche to dla mnie bez sensu bo co sie dzieje z innymi autami ktore wjezdzaja na wzniesienie za mna? musza stanac bo ja zmieniam bieg ?

jak to sie odbywa? czy mozna zmieniac wajche z pozycji D na pozycje 2 i 1 ? ( oczywiscie pamietam by dostosowac predkosc do poszczegolnych trybow pracy automatu) podczas jazdy ? czy hamulec wciskam tylko podczas zmiany trybu P/R/N/D ?

prosze o wyjasnienie...

z gory dziekuje.

w czasie jazdy spokojnie możesz przerzucać między 1 2 a D. Wiadomo, że nie będziesz tego robił codziennie, więc nic się nie stanie.

hamulca musisz uzyc zrzucając z P lub zmieniajac kierunek jazdy

Jeśli obroty na to pozwalają (prędkość) spokojnie możesz zmienić z D na 2 lub 1. Jadąc pod górę możesz użyć over drive, też pomoże jeśli prędkość jest większa (nie pozwalająca na 2 lub 1)

Ostatnio zauważyłem, że niektórzy używają "N" stojąc na światłach, co nie jest też prawidłowe (widać to po włączającym się świetle cofania chwile po tym jak się zatrzymają lub przed tym jak ruszą)

Ogólnie warto przeczytać arty z:

automat.pl

Spokojnie możesz zmieniać na D podczas jazdy, de facto w każdej sytuacji. Tylko w drugą stronę musisz być ostrożniejszy, z D na 2 lub 1.

U mnie w automacie, gdy przerzucałem z D na 2, musiałem wcisnąć przycisk z boku drążka. Natomiast z 2 na D nie było blokady. I to chyba wszystko tłumaczy :)

Ostatnio zauważyłem, że niektórzy używają "N" stojąc na światłach, co nie jest też prawidłowe (widać to po włączającym się świetle cofania chwile po tym jak się zatrzymają lub przed tym jak ruszą)

Błąd. Oni używają P. N jest zaraz obok D :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...