Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujnik parkowania w QQ...

pixel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

kristo napisałbym Ci kilka przykładów których doznałem podczas serwisowania auta ale znów mi napiszesz,że to nie na temat...

napisałem ci że NIE MUSISZ serwisować samochodu w serwisie: twój samochód, twój wybór

jak do tego ma się to co mi odpisałeś?

ps bardzo chętnie poczytam jeśli napiszesz coś o QQ

a ja się zdecydowałem i zamontowali mi te czujniki cofania, gdy pogadałem z nimi (poza protokołem) to powiedzieli mi ze są aftermarketowe (* czyt kupują u producenta i walą 100% marży)

działają poprawnie (nie pamiętam nazwy modelu ale kosztowały 600) chociaż niezbyt precyzyjnie (szybsze zbliżanie do przeszkody powoduje brak reakcji) pozatym montaż mógłby być wykonany lepiej (sam poprawiałem wklejenie jednego bo się wysuwał) podsumowując po kilkumiesięcznym użytkowaniu doszedłem do wniosku że śmiało można brać jakieś inne tanie (200zł) bo dodatkowo będzie wyświetlało (u mnie tylko pikanie) gdzie jest przeszkoda a tak naprawdę na czujniki jest tylko roczna gwarancja co powoduje że przepłacanie (za niski model) jest nie do końca uzasadnione :mikolaj:

buba1996 swoim postem przekonał mnie ,że jednak nie chcę czujnika cofania... Może wypowie się ktoś kto nie ma czujnika odnośnie widoczności do tyłu .Dzięki

buba1996 swoim postem przekonał mnie ,że jednak nie chcę czujnika cofania... Może wypowie się ktoś kto nie ma czujnika odnośnie widoczności do tyłu .Dzięki

Kiedyś nie było czujników i jakoś kierowcy dawali radę, natomiast ja nie wyobrażam sobie już teraz parkowania bez :)

To chyba jest indywidualna decyzja każdego czy chce zapłacić za wygodę czy nie; jedni dopłacają do klimatyzacji inni do nawigacji, a jeszcze inni jeżdżą polonezami

Akurat czujnik parkowania to taki element że można go dołozyć zawsze- nie koniecznie w chwili zakupu - co np. w przypadku klimatyzacji nie jest juz takie proste.

Pojeździsz bez czujnika i bedzie ci go brakowało to udasz się do serwisu i zamontujesz

Nie posiadam czujnika i nigdy nie mialem wiec chyba nie moge byc obiektywny ale daje sobie rade dzieki -jak wiecie wielkim lusterka ktore dla mnie w zupelnosci wystarczaja

pozdrawiam

chciałem nieco sprostować rozumienie mojego postu :P

czujniki parkowania są baaardzo przydatne :diabel: sądzę jedynie że nie warto ich robić w ASO

a widoczność do tyłu w mojej ocenie bardzo słaba, ponadto auto jest wyższe i przysłowiowe najechanie na niską przeszkodę której nie widać przez szybę jest bardzo łatwe

:mikolaj:

zrozumiałem spoko...W ASO chcą 1200 ... To jak stwierdzę,że warto to kupie za 200 zł na allegro i kolega elektryk mi zainstaluje Przynajmniej będe przy tym...Z tego co wyczytałem u góry chyba się nie czepiaja potem...

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
czy ktoś już montował sam czujniki z przodu?

Ponawiam pytanie - czy ktoś zamontował czujniki z przodu a jeśli tak to za ile i jaką mają funkcjonalność ?

czy ktoś już montował sam czujniki z przodu?

Ponawiam pytanie - czy ktoś zamontował czujniki z przodu a jeśli tak to za ile i jaką mają funkcjonalność ?

nie montowałem ale funkcjonalność tych o których rozmawiałem z monterem była dla mnie niewystarczająca: czujniki z przodu działają tylko jak masz wrzucony wsteczny, czyli pomagają uniknąć zahaczenia obiektu obok przy wyjeżdżaniu tyłem; po wyłączeniu biegu wstecznego działają jeszcze przez 2-3 sekundy; jak parkujesz przodem to nie działają chyba że na chwile wrzucisz wsteczny. Jeśli koszt byłby nieduży lub samemu udałoby mi się je zamontować jakoś to może bym się skusił, ale w serwisie chcieli za to 400 zł więc odpuściłem na razie bo akurat w przodu widoczność jest dobra.

Witam,po co Wam czujniki z przodu z tyłu na dachu i po bokach?,przecież to mały samochód,a poza tym z elektroniką w samochodach może być problem.Wjedziecie w większą dziurę i elektroniki nie ma.Potrenujcie sobie na placu z pachołkami przyda Wam sie o wiele bardziej.Pozdr.

Witam,po co Wam czujniki z przodu z tyłu na dachu i po bokach?,przecież to mały samochód,a poza tym z elektroniką w samochodach może być problem.Wjedziecie w większą dziurę i elektroniki nie ma.Potrenujcie sobie na placu z pachołkami przyda Wam sie o wiele bardziej.Pozdr.

Ja wolę żeby każdy kto słabo jeździ miał czujniki niż żeby mi wjechał czy zarysował samochód przy parkowaniu :D

Jak ktoś umie jeździć i parkować to rzeczywiście z przodu tak jak pisałem nie są potrzebne, z tyłu się przydają choćby dlatego, że nie widać dziecka które akurat sobie kucnęło za cofającym na parkingu samochodem.

jeśli chodzi o ilość elektroniki to zgadzam się z Tobą ale akurat dołożenie czujników z przodu niewiele zwiększa ilość elektroniki bo chyba czujniki podpina się pod ten sam kontroler więc jak ktoś się czuje lepiej jak ma czujniki z każdej strony to niech sobie montuje :)

• 3 miesiące temu...
Gość pepe_aso_honda

montowalem przednie zarowno oryginal jak i dobry zamiennik i w kazdym przypadku powinien byc wlacznik auktywniajacy sonar przedni bo jezeli go nie ma to moze przeszkadzac przy normalnej jezdzie..oczywiscie jest mozliwosc zamontowania rowniez modulu czasowego ustawienie czasu dzialania sonaru do 30sek od zalaczenia wstecznego..

Edytowane przez pepe_aso_honda

• 2 lata później...
Gość ASDNISSAN

Witam ! chciałbym założyć tylnie czujniki parkowania do mojego nissana, będe to robił samodzielnie w związku z tym mam prośbę do kolegów którzy mają albo montowali czujniki, o wrzucenie kilku zdjęć tylniego zderzaka. Chciałbym zobaczyć na jakiej wysokośći i w jakich odstępach zamontować czujniki żeby najlepiej działały. Jeśli ktoś mogłby udzielić kilku wskazówek którędy najlepiej przeciągnąć kable i czy zdejmować tylny zderzak to byłbym bardzo wdzięczny.

Witam ! chciałbym założyć tylnie czujniki parkowania do mojego nissana, będe to robił samodzielnie w związku z tym mam prośbę do kolegów którzy mają albo montowali czujniki, o wrzucenie kilku zdjęć tylniego zderzaka. Chciałbym zobaczyć na jakiej wysokośći i w jakich odstępach zamontować czujniki żeby najlepiej działały. Jeśli ktoś mogłby udzielić kilku wskazówek którędy najlepiej przeciągnąć kable i czy zdejmować tylny zderzak to byłbym bardzo wdzięczny.

Coprawda nie montowałem samodzielnie czujników ale wysokośc jaką Aso ustaliło to jest mniej więcej na wysokości światła środkowego przeciwmgielnego- bardzo dokładny pomiar odległości od przeszkody czujników-jeszcze mnie nigdy nie zawiodły :devil:

ja tez mam na wysokości przeciwmgielnego, na zdjęciu widoczne choć nie najlepiej bo nie były cele :) a zaraz będę przy aucie to jak mi sie uda to zmierzę odległości a jak nie to jutro podam wymiary

mierzyłem wieczorem więc jutro sprawdzę jakoś przez dzień

post-37113-0-37969000-1336592834_thumb.jpg

post-37113-0-12601400-1336592864_thumb.jpg

post-37113-0-80117700-1336594622_thumb.jpg

Edytowane przez pavelsti

ja tez mam na wysokości przeciwmgielnego, na zdjęciu widoczne choć nie najlepiej bo nie były cele :) a zaraz będę przy aucie to jak mi sie uda to zmierzę odległości a jak nie to jutro podam wymiary

mierzyłem wieczorem więc jutro sprawdzę jakoś przez dzień

...czujniki orginalnie są zamontowane niżej (poniżej załamania zderzaka) i też bardziej rozrzucone na zderzaku (zewnętrzne poza światłami odblaskowymi ...

...czujniki orginalnie są zamontowane niżej (poniżej załamania zderzaka) i też bardziej rozrzucone na zderzaku (zewnętrzne poza światłami odblaskowymi ...

przy fabrycznych czujnikach kształt zderzaka się też różni tzn. maja wypustki odrazu zrobione na załamaniu, albo mi się porąbało z QQ+2 że zderzak bez fabrycznych czujek różnił się od tych z fabrycznymi

Edytowane przez pavelsti

Gość ASDNISSAN

Montowałem tylnią kamere w swoim nissanie, musisz mieć radio z wyświetlaczem, działa bardzo fajnie, tylko w lato jak świeci ostre słońce na monitorze nic nie widać i dla tego chce założyć czujniki dodatkowo.

Mam jeszcze pytanko do Pavelsti czy montowałęś te czujniki sam czy serwis ci to robił ?. I dzięki za wrzucenie fotek

Edytowane przez ASDNISSAN

Montowałem tylnią kamere w swoim nissanie, musisz mieć radio z wyświetlaczem, działa bardzo fajnie, tylko w lato jak świeci ostre słońce na monitorze nic nie widać i dla tego chce założyć czujniki dodatkowo.

Mam jeszcze pytanko do Pavelsti czy montowałęś te czujniki sam czy serwis ci to robił ?. I dzięki za wrzucenie fotek

montował serwis :/ więc nie pomogę w kwestii przeciągnięcia kabli ale mogę popatrzeć czy nie widać którędy idzie kabel.

• 4 miesiące temu...

Co do czujników są spoko. Lecz usypiają czujność kierowcy. Po kilku dniach jazdy QQ-łem przesiadłem się do firmowej fabii i podczas cofania zapomniałem, że to fabia i mało co brakowało, aby tylny zderzak zapiszczał o lampę uliczną.