Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144/W11.144] Nadal dziwne "szmery" w silniku

Gość pawel69k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadaczem Primerki P 11.144 z silnikiem 1,6 99 r. jestem od niedawna. Przejechałem tym autem dopiero niecałe 100 km :-)

Problemem są jakieś dziwne "szmery", dość głośny szum. Mechanik stwierdził że ten szmer dochodzi z łańcucha rozrządu. Powymieniał w silniku tylko wszystkie paski i olej, mówił zebym trochę pojeżdził na nowym oleju i powinno się uciszyć bo łańcuch hydraulicznie sie ustawia i że niby winą mogło być tylko to że było trochę za mało oleju albo olej już dawno nie był wymieniany. Olej wymieniłem na Lotos półsyntetyk 10/40.

W żadnym przypadku ten mechanik sie nie mylił jak inne auta u niego robiłem bądź moi znajomi u niego robili, ale dziwi mnie że po przejechaniu 100 km nadal ten szmer słychać.

Może jeszcz muszę trochę pojeżdzić ? Albo do serwisu sie udać ?

Jak wzrazstają obroty to i czestotliwosc tych dzwięków jest wieksza, pracuje to razem z silnikiem ;-) Nie jest to głośne ani uciażliwe, ale słyszalne i mnie drażni :-)

Poza tym autko bardzo ładnie, cicho i równo pracuje, aż miło sie jeżdzi :-)

Proszę o pomoc.

pawel69k, podnieś maskę, niech ktoś odpali auto a ty sprawdź czy słychać łańcuch przy rozruchu - jak wyciągniety to będzesz go słyszał przez ok. 2-3 sekundy i jak go będziesz dalej słyszał to na 100% będzie łańcuch.

pawel69k, poszukaj i poczytaj na forum - w zależności od rodzaju silnika - w ASO koszt ok. 2-3 tys.

Czasami wystarczy tylko wymienić łańcuch i napinacz, oringi, uszczelki i pewnie przy okazji pompę wody, płyn chłodniczy, olej - jeżeli masz to świeże to niech wleją ten sam.

też mi się wydaje że to może być wina łańcuszka

[ Dodano: Wto 16 Wrz, 2008 23:04 ]

takie szmery miałem też w Almerze

a poza ASO nie da się tego naprawić ?? U mnie siedzi silnik 1,6 l.
da się :) w zależności od modelu silnika, pewnie masz GA16DE/De.

Ja swoją wymianę w QG16DE szczegółowo opisałem już na forum.

Łańcuch + napinacz (oryginały) koszt. ok. 1500 zł - poszukaj na eBay'u lub allegro - może dorwiesz gdzieś taniej. Jeżeli to naprawdę łańcuszek to nie zwlekaj.

pojechałem do dość dobrego warsztatu w okolicy i gość nie potrafił stwierdzić czy to na pewno łańcuch. mówił że jak dla niego to bardziej jakby w alternatorze łożysko te dzwięki wydawało, ale nie miał czasu dłużej sie wsłuchiwać. Powiedział mi też, że nawet jeśli to łańcuch to nie powinienem się martwić bo to dzwonienie i szum jest tak ciche że wymiane to mogę planować, ale jak zrobię jeszcze 100 tyś km.

Teraz to już sam nie wiem co robić.

Może poszukam jakiegoś serwisu nissana w okolicy i podjadę tam. Najbliżej mam do Siedlec, tam kiedyś chyba był serwis ale nie wiem czy jeszcze jest.

[ Dodano: Sob 20 Wrz, 2008 15:16 ]

Dla pewności udałem się do serwisu w siedlcach... Mechanik powiedział że muszę zmienić lotos 10 W 40 który wlałem, na Shell 10 W 60, więc tak zrobiłem... Powiedział tez ze łańcuch pracuje normalnie, że musi troszkę hałasować.

Teraz mam inny drobny problem z tym autem ale to już w nowym temacie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...