Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Krzyżak :))

Gość Bartek-Ania
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość szczureczek
Witam!

Navarke mam od kilku tygodni i ostatnio zauwazylem ze jak dodaje gaz i autko przyspiesza to cos tyrkocze z przodu pod podwoziem. Odejmuje gaz i cisza. Czy to oslawiony krzyzak? Czy jest jakis domowy sposob na 100% sprawdzenie ze to to? Autko nie jest juz na gwarancji wiec serwis to ostatecznosc, i czy wymiana to skomplikowana sprawa? Za wszelkie info dziekuje.

u mnie dzieje się to samo kolego... czy już doszedłeś co to może być?

• 2 tygodnie później...
Gość cytryn_

Właśnie kiedyś krzyżaki były z kalamitką w tej chwili produkuje sie w większości bez możliwości smarowania. Przytocze mój przypadek ,usłyczałem pukanie i dziwny hałas w mojej nvarce tak się skład że pracuje w serwisie maszyn budowlanych jako diagnosta wię zaglądam pod spód dotykam wał i okazje się że krzyżak jest wybity jak cholera . Więc do serwisu KMJ Gdańsk dodam że prawie napedu na przód nie używam (to był na przednm wale +) a oni na mnie że jeżdżę cały czas z załączonym napędem i żle użytkuje auto że krzyżaki sie w navarach nie psują dosłownie tragedia (podpytałem mechanika odpowiedział że codziennie wymienają bo są kiepskie) ale wkońcu wymienili i dopiero zaczęły się problemy co dalej napisze w innych tematach .

Myślę, że te krzyżaki są za słabe w stosunku do mocy. Poprostu konstruktor dał ciała, a my musimy za to płacić :/ To w takim np. Żuku są masywniejsze... Niech japońce Żuka obejrzą i niech się uczą! ;)

a ja dokladnie ogladnalem krzyzak bez kalamitki i mam wrazenie ze wystarczy go nawiercic, nagwintowac i kalamitke wkleic... pytanie czy go to nie oslabi...

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Gość osiemzero

Witam, piszę bo może ktoś z forumowiczów nakieruje mnie i serwis na dolegliwość w moim aucie. Przy ruszaniu, cofaniu, na biegu 1,2 a nawet 3 słychać stukanie, trochę jakby metaliczne. Robiłem ostatnio 1 przegląd i wykluczyli krzyżaki, ponoć żadnych luzów. Nakierowali mnie na jakieś luzy na zębatkach? w wale. Dziś podstawiłem samochód do serwisu z tym i właśnie otrzymałem telefon że nic nie mogą znaleźć. Te stuki są bardzo słyszalne na zewnątrz i dochodzą z tyłu z podwozia. Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Witam, piszę bo może ktoś z forumowiczów nakieruje mnie i serwis na dolegliwość w moim aucie. Przy ruszaniu, cofaniu, na biegu 1,2 a nawet 3 słychać stukanie, trochę jakby metaliczne. Robiłem ostatnio 1 przegląd i wykluczyli krzyżaki, ponoć żadnych luzów. Nakierowali mnie na jakieś luzy na zębatkach? w wale. Dziś podstawiłem samochód do serwisu z tym i właśnie otrzymałem telefon że nic nie mogą znaleźć. Te stuki są bardzo słyszalne na zewnątrz i dochodzą z tyłu z podwozia. Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Sprawdź poduszkę pod skrzynią - to pierwsze.

U mnie coś podobnego (ale to był stuk przy zmianie biegów) zdiagnozowano jako usterka tylnej półosi, która to została wymieniona (prawa). Coś tam pomogło.

Gość osiemzero

dzieki za odpowiedz, dziwne jest to ze nie ma powtarzalności w tych stukach, np. przez ostatnie pare dni prawie tego nie ma. Poza tym mam wrazenie ze te dźwięki występują z powodów jakichś naprężeń, takie uczucie jest.

Sprawdź poduszkę pod skrzynią - to pierwsze.

U mnie coś podobnego (ale to był stuk przy zmianie biegów) zdiagnozowano jako usterka tylnej półosi, która to została wymieniona (prawa). Coś tam pomogło.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Gość szczureczek

Krzyzaki w Navarze nie mają kalamitek - niestety...

A ja znalazłem coś takiego do swojego ( frontier ) i jest to ta kalamitka? - na 2 foto

Bo chyba mi krzyżaczek robi kwik, kwik, kwik :)

Jakby ktoś miał starą od navary można by porównać, mam wymiary z serwisówki swoich krzyży

A i najważniejsze produkt japoński i cena około 300 zł :) to dobrze czy żle?

post-24688-1257514738,4603_thumb.jpg

post-24688-1257514759,6225_thumb.jpg

Edytowane przez szczureczek

Gość szczureczek

A ja znalazłem coś takiego do swojego ( frontier ) i jest to ta kalamitka? - na 2 foto

Jakby ktoś miał starą od navary można by porównać, mam wymiary z serwisówki swoich krzyży

Piszę posta żeby ktoś tu zajrzał i sprawdził te wymiary a nie będzie płaczu że krzyżak nie ma smarowania :)

Sprawdź przy okazji krzyżaki na przednim wałku.

Ja nie zdecydowałem się na krzyżaki z kalamitkami. Trzeba je smarować co 15 tys albo czesciej, a w zwiazku z tym , że uszczelnienia łożysk muszą przepuszczać smar podczas nabijania są mniej szczelne.

Zdecydowałem się na bezobsługowe ale o parę klas lepsze niż te z ASO.

A tak BTW przy wymianie krzyżaków nie należy używać młotka tylko prasy i odpowiednio dobrać pierścienie. Nowy krzyżak potraktowany młotkiem przy zakładaniu długo nie pociągnie.

• 4 miesiące temu...

Kolego teraz to już można. Pewnie te od żuka przerabiają :shiftyninja:

no akurat nie przerabiany a normalny nowy

:)

ale wyzej ktoś widze kombinowal z nawiercaniem - ciekawe jak z wytrzymałoscią takiej czeci...

• 1 miesiąc temu...
Gość MaILosZ

U mnie przy 60 tys huczy przy gaśnięciu silnika, płyn z chłodnicy wpada do kabiny, no i siadł mi krzyżak w przednim wale. Co pech to pech. Mam pytanie. Potrzebuję namiary na sklep, gzie można nabyć krzyżak. We Wrocławiu, gzie nie zadzwonię, odsyłają mnie do serwisu:(

• 1 miesiąc temu...

Na alledrogo są krzyżaki.

Witam w mojej navarze krzyżak dał znać po 180tys przebiegu i teraz muszę go wymienić

4 lata nić nie robiłem tylko wymieniałam olej

pewnie bym jeszcze jeździł ale oddałem go do serwisu i zdjęli mi blokady i teraz już mi pali 14/100

a kiedyś 8/100

Witam.W temacie spalania,rekord mojej navki to w trasie 8,7 ltr/100 km średnio 9,2 ltr/100 km.

Ładne wyniki spalania uzyskałem dzięki stosowaniu ekodrivingu oraz po podniesieniu mocy silnika.Pozdrawiam

Musze w takim razie was powkurzać, bo moja paliła średnio 8,5 litra. A na trasie przy normalnej jeździe zeszłem do 7,4 litra :devil:

A wracająć do kwesti krzyżaków to 40 tys wymina, 60 tys. wymiana całego wału i 85 tys. krzyżak klasyfikuje się do wymiany, ale poszłem na żywioł i wymieniłem auto :rolleyes2: bo już z tym gównem nie chciałem mieć nic do czynienia, bo poza krzyżakiem padło sprzęgło alternatora, dostępne jedynie w ASO za jedyne 1600 zł :|