Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Krzyżak :))

Gość Bartek-Ania
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Musze w takim razie was powkurzać, bo moja paliła średnio 8,5 litra. A na trasie przy normalnej jeździe zeszłem do 7,4 litra :devil:

A wracająć do kwesti krzyżaków to 40 tys wymina, 60 tys. wymiana całego wału i 85 tys. krzyżak klasyfikuje się do wymiany, ale poszłem na żywioł i wymieniłem auto :rolleyes2: bo już z tym gównem nie chciałem mieć nic do czynienia, bo poza krzyżakiem padło sprzęgło alternatora, dostępne jedynie w ASO za jedyne 1600 zł :|

może to nie auto jest gówniane tylko serwis lub kierowca

Wypraszam sobie, nie jeździłem i nie spotkałem jeszcze samochodu tak kiepskiej jakości. Z serwisem nie miałem żadnych problemów, fakt, że awaria wału to była najprawdopodobniej ich wina, bo pewnie nie wyważyli wału po wymianie krzyżaka, a tak sie powinno robić, ale reszta awarii jakie miałem nigdy nie powinna się zdarzyć, a napewno nie w aucie typu pickup. Ale wszystko było robione na gwarancji (oczywiści przez 3 lata, potem to już z własnej kapsy) bez mrugniecia okiem. Jeździłem wieloma samochodami i nigdy tak awaryjnym, z żadnym nie jeździłem tak często do serwisu.

Więc nie mów mi, że kierowca gówniany, a serwis oceniam dobrze.

Edytowane przez Zeng

dziwi mnie tylko że moja się nie psuje tak jak większości ludzi na forum a może piszą tu tylko ci którzy mają ciągle awarie ? a ja jestem tu wyjątkiem mam 67tk i poza drobnostką którą opisałem gdzieś na forum nic

ale to nic się nie psuje a może to dla tego że zrezygnowałem z gwarancji i autko serwisuję sobie sam a autko naprawdę ciężko u mnie pracuje no ale jak zepsuje się krzyżak to na pewno napiszę bo 67tk na taki

element to naprawdę dużo w jeepie 5,2 v8 rzadko wytrzymuje 50tk więc uważam że niema się do czego czepiać

alkaspaw zazwyczaj pisze się jak się coś popsuje, a nie jak jest wszystko w porządku. Pewnie dlatego masz wrażenie, że wszystkim forumowiczom coś nawala. Moje zdanie jest podzielone, jak na razie nie jest najgorzej, ale wzorem bezawaryjności navara nie jest. W moim przypadku gdyby nie 3 letnia gwarancja to mógłbym mieć drugą navarę na części za kwotę, którą musiałbym wydać na naprawy :> (oczywiście wg cen nissana)

Może ;)

Moja przez 2 lata wogóle się nie psuła, podobnie jak ty czytałem forum i się dziwiłem co goście robią z tymi autami że się tak psują, a może mój egzemplarz to wyjątek, ale to trwało do czasu, potem z misiąca na miesiąc nowa poważna awaria :angry:

poczekamy zobaczymy serwisuję sam gwarancja skończyła by się we wrześniu a ja zamierzam jeździć aż rdza go zje bo lubię ten samochód

• 1 miesiąc temu...
Gość Wojtasnissan

Wykończony krzyzak= luzy na wale, najprosciej tak sprawdzic. Napewno tez bedzie trzęsło i nawet buczec przy szybkosci ok. 80-120km

Krzyzak w serwisie oryginał 556 zł, na necie tez oryg. 350 zł , zamiennik około 70 zł.

Wymiana max 1h

• 8 lat później...

Czy mogę jeździć jakiś czas bez przedniego wału? Zastanawiam się również czy zlecić wyważenie wału czy tylko wymienić krzyżak. Wskażcie mi proszę jakie są Wasze doświadczenia.

Możesz jeździć chwilowo bez przedniego wału. A co się stało że musisz wał wyważać ?

Wymienić krzyżak i zobaczyć czy wszystko ok.

Przed zdjęciem wału zaznacz sobie położenie wału względem flanszy na moście i reduktorze jakimś nacięciem lub rysą żeby po wymianie krzyżaka założyć go tak jak był. Przed wybiciem krzyżaka zrób to samo na wale i "łączniku" do falnszy (nazwa wyleciała mi z głowy) dzięki temu po wymianie krzyżaka nie będziesz musiał bawić się w wywarzanie.

Dziękuję za pomoc, przypadkowo zauważyłem luz na wale i go wyjąłem po zaznaczeniu. Dzwoniłem do regeneratorni, ale to zajmie kilka dni. Krzyżak mogę sobie wymienić sam, ale nie wiem jaki kupić (navara d40 2006). 27x76 będzie ok? jakiego polecacie producenta

Edytowane przez kissmy...

Jeśli masz luz na wieloklinie to raczej tanio nie będzie. Ja zawoziłem do regeneracji swój wał ale jak powiedzieli mi 650-750 to odpuściłem i kupiłem sobie używany w bardzo dobrym stanie za 120zł razem z krzyżakami i jeżdżę już tak ponad rok.

• 9 miesięcy temu...