luin Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Witam wszystkich użytkowników forum, W ten weekend stałem się szczęśliwym posiadaczem Nissana Almery 1.8 beznyna, sedan z 2002 r. z przebiegiem 113 tyś km. Ponieważ jest to mój pierwszy Nissan oraz jestem laikiem w sprawach mechaniki samochodów chciałem dowiedzieć się kilku rzeczy: - wyczytałem, iż Almery zamiast paska rozrządu posiadają łańcuch - czy to prawda oraz czy w związku z tym należy po zakupie mojego autka robić cokolwiek wokół rozrządu? - jaki polecacie olej do mojego silnika? - jakie świece kupić? - czy wymienić płyn hamulcowy, jeżeli tak to jaki polecacie? - co jeszcze dodatkowo wymienić (zwrócić uwagę) w nowo zakupionej Almerze? - czy znacie jakiś dobry sklep z częściami do Almery w województwie śląskim (najlepiej okolice Katowic, Tychów) - czy znacie dobry warsztat samochodowy, gdzie znają się na Almerach (najlepiej okolice Katowic, Tychów) Za wszelkie udzielone informacje (wskazówki) z góry serdeczne dzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 1. Jeżeli nic się nie dzieje, nie słychac go ( a stwierdzi to tylko i wyłącznie mechanik, który ma pojęcie nie tylko o samych rozrządach, ale szczególnie o rozrządach na łańcuchu ) zostawic i nie myślec. 2. Valvoline, Liqui Moly, w zasadzie każde, które nie są rozlewane w Polsce i które nie pochodzą z beczki. Jeżeli masz syntetyk, zostań przy nim jak najdłużej, jeżeli nie wiesz co masz i nie masz możliwości tego sprawdzi, zalej już półsyntetykiem 3. NGK 4. Profilaktyka nie zaszkodzi, każdy z oznaczeniem DOT-4 5. Wszelkie filtry, oleju, powietrza i paliwa, jak również kabinowy ( jest za łatwo wyjmowalnym schowkiem pasażera - na stronie prodecenta filtrów FILTRON, jest instrukcja, demontażu schowka i montażu filtra, która jest także dołączona do każdego sprzedawanego, do danego modelu ) 6. Sklepu nie znam, poszukaj w sieci, na pewno znajdziesz. Może są jakieś polecany tutaj http://www.nissanklub.pl/forum/viewforum.php?f=34 7. Warsztaty te Polecane jak i te mniej, w dziale porady ekspoloatacyje w temacie http://www.nissanklub.pl/forum/viewforum.php?f=22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pumba Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Filtr paliwa w Almerze z silnikami QG jest bezobsługowy. Moja rada - na filtrach oleju i powietrza radzę nie oszczędzać i kupować oryginalne (Filtrona sobie darować, ta oszczędność może nas później drogo kosztować). Filtr ppyłkowy można śmiało kupić zamiennik np. ZAFFO z aktywnym węglem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADAM85 Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Witam i gratuluję nowej fury!!!! Co do filtrów to popieram przedmówcę. Kupować zamienniki, ale Japońskie! Olej - oryginalnie był lany shell i jak taki lał poprzedni właściciel to nie ma co zmieniać! Powodzenia i niezawodnej eksploatacji!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bosman73 Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 WITAM.....JAK JUZ KUPIłES TO NIE MA CO MANTYKOWAC....WYMIEń OLEJ FILTRY I CIESZ SIE Z JAZDY....RESZTA WYJDZIE W PRANIU....SZEROKIEJ DROGI ....POZDRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodek05 Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Witam ! Pumba a gdzie w Krakowie kupujesz filtry, części do Nissanak i ew. serwisujesz? też niedawno kupiłem tylko Tinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 polecam JappanCars na Zakopiańskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodek05 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 a przy Radzikowskiego to ta sama firma ? bo też piszą Japan Cars - czy to takie słowo "wytrych" Pytam bo mam znacznie bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.