Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] konserwacja podwozia

Gość genas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Opłaca się to dla samochodu, dla kieszeni już mniej ;)

Samemu można wykonać tą czynność ale trzeba mieć kanał, bądź podnośnik.

W specjalistycznym zakładzie cennik zaczyna się od 350 zł, a czynność trzeba powtórzyć po jakimś czasie.

Pozdrawiam

W specjalistycznym zakładzie cennik zaczyna się od 350 zł,

To coś Cię chcięli chyba zrobić na kase bo mi typ powiedział 250-300 razem z założeniem na tył plastikowych błotników. Różnica w cenie zależy od stanu podwozia - jeżeli trzeba będzie gdzies zeszlifowac jakieś naloty z rudej to 300 :D

Ostatnio robilem u siebie w primerze. Mialem do dyspozycji kanal, pistolet + sprezarka. Najpierw mycie karcherem, potem troche odsuszenia, czyszczenie z rdzy (potem wydmuchalem sprezonym powietrzem) nastepnie podklad antykorozyjny. Pozniej jak to wyschlo boll na pistolet ogolnie na primerke poszlo ok 1,5kg. Czas pracy ok 5-6h. Ogolnie najwiecej czasu pochlania czyszczenie i usuwanie rdzy zaleznie ile tego jest u mnie nei bylo duzo to ok 2-3h.

Do profili zamknietrych (drzwi, klapa maska) uzyłem preparatu BLACHOGUM -wg mnie fajny wszędzie wejdzie pod cisnieniem i potem scieka przez dwa dni (najlepiej robic na sloncu) bo w obecnej pogodzie bedzie sciekac dopiero na wiosne

A wlasnie profile zamkniete tez robilem bollem i spokojnie 500ml w sprayu (cena ok 15zl) wystarcza na cale auto :)

Do profili zamknietrych (drzwi, klapa maska) uzyłem preparatu BLACHOGUM -wg mnie fajny wszędzie wejdzie pod cisnieniem i potem scieka przez dwa dni (najlepiej robic na sloncu) bo w obecnej pogodzie bedzie sciekac dopiero na wiosne :)

W specjalistycznym zakładzie cennik zaczyna się od 350 zł,

To coś Cię chcięli chyba zrobić na kase bo mi typ powiedział 250-300 razem z założeniem na tył plastikowych błotników. Różnica w cenie zależy od stanu podwozia - jeżeli trzeba będzie gdzies zeszlifowac jakieś naloty z rudej to 300 :D

A gdzie robiłeś??

W wawce jak się dowiadywałem to mniej niż 350 nie dało rady znaleźć. Za 250 zł to bym się sam nie bawił tylko dał specjalistom :]

Ja sam kupowałem środki i pamiętam że one kosztowały mnie ok. 250zł.

BLACHOGUM 5 puszek po ok 20zł.

BITGUM (Chyba) 4 puszki po ok 25zł.

5l benzyny ekstrakcyjnej (do mycia podwozia przed nałożeniem podkłądówki i zmywania potem syfów ok 50zł

podkładówka 20zł

reszte to robocizna -wg mnie dobrze zrobione podwozie wraz z profilami zakmnieteymi (odrywanei tapicerki itp) nikt nie zrobi za mniej niz 200zł (to min 1 calutki dzień) -u mnie trwalo to 2 dni. Po myciu podwozia autko musi przeschnac, potem zeskrobac co trza, potem zmyc pod cisnieniem beznzyna ekstrakcyjna, odczekac, nałozyc minie, odczekac, nakłądać środek itp.

Rozbieranie tapicerki tez troche trwa, bo napryskać przez jakąc g..nią dziure -to żadna sztuka.