Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Co to za czujnik??

Gość rav020

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem bardzo zadowolony ze swojej Primerki ale mam kilka zastrzezen...

Oczywiscie czytalem posty, z tym ze nie znalazlem odpowiedzi...

Niedawno polecialem autem w trase, po pewnym czasie jazdy obwodnica patrze a temperatura silnika spada do zera...zatrzymalem sie, auto mialo na luzie ok 2000 obr....

Mysle sobie ok jestem skazany na czujnik temperatury w kazdym juz aucie :> ...Jednak za chwile temperatura zaczyna rosnac a obroty malec...Patrze pod auto a tam wisi jakis przewod ze zlaczka...mysle sobie to jest czujnik TEMP.!...owiewa go i sie schladza...podwiesilem go jakos ale w czasie jazdy bylo to samo...

W domu wyczytalem ze czujnik jest gdzie indziej...kolo filtra oleju i faktycznie tam byl...przeczyscilem styki...narazie bez zmian w miescie temp ok, nie wiem jak bedzie znow na trasie...

Powiedzcie mi co to za przewod ze zlaczka??...jeden koniec idzie doslownie pod miske olejowa a drugi tak kolo lewego reklektora...no i czemu temperatura spada mi do zera jak szybko jade??...moim zdaniem ten przewod ma na to wplyw...

Jak za bardzo sie rozpisalem to sorki, ale chcialem dokladnie opisac problem :) ...

Bardzo prosze o pomoc...z gory dzieki

...jeden koniec idzie doslownie pod miske olejowa a drugi tak kolo lewego reklektora...

hmm, fakt, najlepiej załącz zdjęcia, ale może to kabel od wentylatora (skoro ma mieć wpływ na temperaturę)?. U mnie jedyny inny kabel koło lewego reflektora na dole idzie do halogenów :)

to troche skrót myślowy:

Przewód obok reflektora lewego jesli jest luźny to zapewne to kostka do osuszacza klimy.

Jesli go zewrzesz to uruchomią się wiatraki - jak bedziesz jechal w trasie z włączonymi wiatrakami to temperatura spadnie bardziej niz powinna.

Tyle ze to skrot myslowy bo nie wiemy czy masz klime czy nie, (jesli nie masz to tez masz ten przewód)

No i zostaje sprawa włącznika, przekaźnika itd, ale kto wie, może i coś w tym jest, Sprawdz prace wiatraków po odpaleniu silnika.

Najlepiej jakbym zobaczył fotkę ale ten przewód najprawdopodobniej to od sondy lambda bo on tamtędy idzie co do temp to sprawdż poziom płynu chłodniczego i zaobserwuj czy wentylator się wyłącza -pozdro

Dzieki Panowie za zainteresowanie, jutro bede robil przy aucie wiec wam zrobie kilka fotek...

[ Dodano: Czw 25 Wrz, 2008 00:03 ]

Witam, robilem dzis autko...co do czujnika to chyba sprawa zakonczona. Wszedlem pod auto i przewod ten wchodzi do rury wydechowej wiec pewnie jest to sonda...

Chcialem jako tako wyregulowac obroty wiec szukalem przyczyn...i teraz mam pytanie...

co to jest i gdzie podlaczyc...bo wisi luzem...

http://img217.imageshack.us/my.php?image=wezykxm0.jpg

I taki przewod...jest to masa...czy jest na to jakies miejsce??przewod ma jakies 30 cm...

http://img217.imageshack.us/my.php?image=masarn7.jpg

[ Dodano: Pią 26 Wrz, 2008 18:20 ]

Witam ponownie, dzis znalazlem jeszcze jeden waz ktory powinien gdzies siedziec...otoz wychodzi z takiej puszki kolo silniczka wycieraczek...przy przepustnicy byl jakis wolny krociec///tam go podpialem :) ...trudno okreslic czy cos sie zmienilo...

http://img89.imageshack.us/my.php?image=waztc2.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...