Gość bobiczek Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Witam wszystkich przy okazji pierwszego posta na tym forum. I od razu przedstawie swoj problem Ostatnio samochod odmowil posluszenstwa, tzn nie chcial odpalic. Dzialo sie tak wczesniej ale wystarczylo sprobowac kilka razy i odpalal. Umarl. Myslalem ze to immo albo rozrusznik bo kontrolki swieca na zaplonie ale po przekreceniu rozrusznik nie ruszal. Az przyszedl kolego, przekrecil kluczyk, spial dwa styki kolo rozrusznika i uruchomil samochod. Co moze byc tego przyczyna? W jednym sklepie poradzili mi zebym dorobil kluczyk bo ten mam strasznie zjechany, prawie bez zabkow, i sprobowal wtedy. Czy to moze cos pomoc? Co innego moge zrobic oprocz doprowadzenia kabli do kabiny i spinania 'na krotko' (taka rade tez dostalem ). Prosze o pomoc i z gory dziekuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Robert1508 Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 Jeżeli przekrecasz kluczyk i kontrolki sie zapalają, to może nie wina kluczyka. A masz drugi kluczyk żeby od niego dorobić nowy? Bo jeśli nie to może trzeba by było wymienić stacyjke. Najłatwiej by było, żeby ktoś kto ma Almere podjechał do Ciebie i przełożyć na chwile stacyjki, wyeliminujesz przenajmniej ten błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 24 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2008 kolego - kluczyk jesli sie przekręca to nie jego wina. Pod stacyjką jest kostka, ona zwiera połączenia elektryczne. Kwestia wyjechanego kluczyka to kwestia zapadek w stacyjce. Gdyby cos było nie tak z kluczykiem to byś go nie przekręcił. 1. Wyjmujesz kostke stacyjki i czyścisz, sprawdzasz stan. 2. Przekaźnik do włącznika na rozruszniku powinien byc (z tego co pamiętam, ale moge sie mylic to pod kierownicą nad bezpiecznikami) Zajrzyj do serwisówki i prześledz instalacje od stacyjki do włącznika. Jeśli zwarcie śrubokrętem włącznika powoduje że zapala to musi byc cos po stronie instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bobiczek Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Dziękuje za odpowiedzi, jestem zupełnie zielony w tych sprawach. Wiecie może gdzie mogą to solidnie obejrzeć w Warszawie? Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GP Jumbo Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Stawiałbym na automat rozrusznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Mialem chyba to samo. Przekrecalem kluczyk i zero reakcji. Faktycznie spiecie na krotko rozrusznika pomagalo. Okazalo sie, ze w rozruszniku tylko wiatr hulal. Nie bylo w ogole szczotek i cos jeszcze bylo maksymalnie zuzyte... W kazdym razie musialem kupic nowy rozrusznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mifal Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Hmm a ja wam powiem, że miałem bardziej trywialny problem ... rozładowany akumulator. Po przekręceniu kluczyka zapalały się wszystkie kontrolki, wszystko normalnie działało tylko był za słaby prąd by zakręcić rozrusznikiem. Aku miał już 8 lat więc kupiłem nowy i auto odrzyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Tez na poczatku winilem akumlator, nawet go wymienilem, ale jak sie okazalo, to nie byla jego wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miazio Opublikowano 26 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 jeżeli przekręcam kluczyk zapalają sie wskaźniki (olej,akumularoch,check engin ) przekręcam zapłon to wszystko gaśnie czasami 1 dioda a rozrusznik nie pracuje ? Dodam ze to nie akumulator bo kupiłem nowy i klapa nadal to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GP Jumbo Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 99% ze to 'sprawka' rozrusznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Jedz do elektryka, niech wyjmie rozrusznik. Moze tylko szczotki sa do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gotrek Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Weź młotek, uderz kilka razy w obudowę rozrusznika i spróbuj odpalić silnik. Jak się uda, tzn. że szczotki Tylko nie za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość martinezx1 Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Szczotki się skończyły w rozruszniku przerabiałem to 2 razy w almerze. Wymiana jest prosta a cały szczotkotrzymacz kosztuje chyba 80 pln, dostaniesz go bez problemu tu http://www.autostarter.com.pl/ Powodzenia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi