model1 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Witam. Jestem nowym użytkownikiem nissana i jeszcze nigdy nie miałem auta tej marki Mam jedno pytanko, ponieważ w aucie jak jeżdżę jest strasznie głośno, nawet radio nie pomaga, może ktoś będzie wiedział i spotkał się z tym samym problemem i mi pomoże. Poniżej opisuje problem. Posiadam Nissana Primerę kombi 2.0 TD rocznik 1998. Podczas jazdy jak silnik się rozgrzeje jest strasznie głośno, tak od 3 biegu, mniej więcej od 1500 obr/min. Jak silnik jest chłodny to dźwięk jest cichszy. Podejrzewam że nie są to łożyska w kołach ponieważ, jak zrzucę na luz to dźwięk cichnie i już nie jest tak głośno w kabinie, jak wrzucę z powrotem bieg znowu zaczyna hałasować. Nie jest to też układ wydechowy, ponieważ byłem na sprawdzeniu u mechanika i jest szczelny. Niedawno wymieniłem też olej w silniku, bo myślałem że to to, ale nic to nie dało. Jak ktoś ma jakiś pomysł to piszcie, z góry wielkie DZIĘKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Mógł byś dokładniej opisać ten dźwięk. Czy są to szumy wiatru w kabinie, dźwięk silnika, jakieś buczenie czy może coś innego. Słowa dźwięk, hałas nic nie mówią. [ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 11:00 ] może być to np. padnięta skrzynia biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model1 Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Dźwięk jest podobny do buczenia, coś takiego jak uszkodzony tłumik, strasznie świdrujący i po dłuższej jeździe boli głowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pen Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 u mnie jest głośny przy 120 a późnej cichnie, więc jeżdżę albo do 119 albo już dużo więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADAM01 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Witam. Moim zdaniem raczej napewno nie są to łożyska ponieważ szumiące łożyska słyszałbyś na włączonym biegu jak również na luzie. Skoro mówisz, że hałasuje tylko przy włączonym biegu może to być łożysko oporowe sprzęgła lub skrzynia biegów. Ale to są tylko moje domysły. Łożysko możesz sprawdzić przy zapalonym silniku na postoju wciskaj sprzęgło i obserwuj czy hałas się zmienia czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Jak dla mnie to łożyska w skrzyni. Lepiej szybko zdiagnozuj bo im później tym gorzej. Skrzynie naprawiamy w Siedlcach. Fachowiec od Nissanów. Skrzynię wysyłasz kurierem i następnego lub za 2 dni jest spowrotem, zrobiona. Info szukaj na forum pod hasłem "skrzynia". pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model1 Opublikowano 29 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Byłem dziś w stacji zajmującej się naprawą nissana i mechanik po jeździe testowej moim autkiem i oględzinach komory silnika stwierdził, że tak głośno pracuje turbina i ten typ tak ma i żebym się nie przejmował, nic mi się na pewno nie popsuło. Jakoś nie jestem przekonany i podjadę jeszcze gdzie indziej żeby rozwiać swoje wątpliwości Jak się dowiem co to było to napiszę, na razie dzięki za wszystkie odpowiedzi i cenne wskazówki. Jak ktoś jeszcze ma jakieś wskazówki to proszę pisać Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurgenik Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Byłem dziś w stacji zajmującej się naprawą nissana i mechanik po jeździe testowej moim autkiem i oględzinach komory silnika stwierdził, że tak głośno pracuje turbina i ten typ tak ma i żebym się nie przejmował, nic mi się na pewno nie popsuło. No takiej głupoty to już dawno nie słyszałem. Nie jedź więcej do tego mechanika. Chyba pomyliła mu się turbosprężarka z turbiną okrętową. Z jednym mogę się zgodzić - że ten typ jest ogólnie głośny - ale na pewno nie jest to winą turbosprężarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 No niormalnie zajady pękają przy takim fachowcu Może masz poprostu nieszczelną pokrywę filtra powietrza i zasysające powietrze robi tyle szumu. Pęknięty zatrzask albo co innego. Może siedzi coś w dolocie do filtra. Niektórzy zakładają jakieś rurki termokurczliwe na dolot. Podobno pomaga, z tym że trzeba dobrać doświadczalmie odpowiednią długość. Turbo owszem gwiżdze, ale nie tak żeby radia nie było słychać. To nie bolid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.