Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klej na szybach

Gość rafal_79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W momencie kiedy auto zaparowuje mi od środka zauważyłem, że na bocznej szybie pojawiają się 3 kółka - prawdopodobnie po naklejkach - które robią się białe. Kiedy palcem przejeżdżam po nich znikają. Warstwa kleju jest tak cienka, że palcem czy paznokciem nie można wyczuć powierzchni kleju i tak przeźroczysta, że uwidacznia się dopiero gdy szyby zaparują. Potraktowałem je już środkiem do mycia szyb i rozcieńczalnikiem nitro ale nie pomogło. Zastanawiam się jaki środek użyć. Słyszałem opinię,

o skuteczności WD 40 albo żyletki ;). Może ktoś z Was miał podobny problem i skutecznie go rozwiązał. Dodam że żyletką szyby nie chcę pucować ;)

Pozdrawiam

Możesz spróbować na tłusto. Trochę kremu, pozostawić na chwilę i potem dobrze wytrzeć i mycie. Żyletka też jest dobra, tylko nowa i delikatnie. Ja tak likwidowałem naklejkę z rejestracją. Ostrożnie i nie ma śladu rys.

Cześć

Dzięki za pomoc, spróbuję wpierw poczyścić zmywaczem do paznokci, jak to nie pomoże to WD 40 a jak to nie da rady to może rozcieńczalnik ekstrakcyjny. Mam nadzieję, że mi szyba nie zmatowieje.

Pozdrawiam

Możesz spróbować na tłusto. Trochę kremu, pozostawić na chwilę i potem dobrze wytrzeć i mycie. Żyletka też jest dobra, tylko nowa i delikatnie. Ja tak likwidowałem naklejkę z rejestracją. Ostrożnie i nie ma śladu rys.

Jak masz w pobliżu kogoś kto zajmuje się profesjonalnie przyciemnianiem szyb to Ci to usunie za pare złotych profesjonalnie. Mają coś takiego jak żyletka z rączką tylko że ta żyletka jest bardzo cienka i zarazem podatna na kształt szyby. O rysach oczywiście nie ma mowy.

Możesz jeszcze spróbować acetonem (zmywacz do paznokci). Ja usuwałem nim dwie naklejki z szyb i nie ma po nich śladu.

Zgadzam się całkowicie co do acetonu ...

Słyszałam jeszcze ,że gumka-myszka też zdaje egzamin.,ale osobiście nie testowałam

• 3 tygodnie później...

Panie i Panowie totalna klęska :( spróbowałem już: płyn do mycia szyb, rozpuszczalnik, WD40, zmywacz do paznokci i nic - dalej klej jest. Istny koszmar. Pomału zaczynam rozglądać się za żyletką ;) Co tu zrobić czyżby gumka była rozwiązaniem :D

Pozdrawiam

Wygląda to na klej po naklejkach. Po zaparowaniu szyb miejsca gdzie on jest pojawiają się białe kółka. Paznokciem przejeżdżając po nich czuć że jest jakaś warstwa. Postaram się w najbliższym czasie zrobić zdjęcie tego zjawiska i je tu podrzucić to sami zobaczycie ;).

No nie wiem czy uda Ci się usunąc to jakąkolwiek chemią. Może ta żyletka pomoże ale nie liczyłbym. A dlaczego? Bo mam to samo tylko na tylnej szybie. Gdy kupiłem mojego Sunny miał od wewnątrz naklejone jakies hasło reklamowe po niemiecku, coś jakiś tam autohaus czy inne takie, nieważne. Postanowiłem to usunąc na gorąco suszarką i nożykliem podważając odklejałem litery. Po wszystkim dokłądnie wszysko umyłem benzyna ekstrakcyją potem jeszcze płynem do szyb i co? Przy pierwszym zaparowaniu szyby zonk, napis się pojawia tyak jakby był wytrawiony w szkle. Oczywiści normalnie go nie widać i nic nie czuć pod palcem. Próbowałem już z tym walczyuć, w końcu poddałem się bo nic nie chce tego ruszyć. mam teraz taki znikający napis reklamowy :P

Bywa tak, że poprostu składnik kleju wtapia się w powłokę szyby i niestety ślad pozostaje .... myślę, że z czasem będzie to coraz mniej widoczne

Mam podobny problem na szybie w akwarium ... wsczesniej miałem w środek wklejone tło - klej nietoksyczny - specjalistyczny akwariowy. Po wyjęciu tła - ślad został - próbowałem różnymi rzeczami to skrobać, zmywać i nic . ... Jak spuszę wodę z akwarium to tego nie widać... jak jest woda to widać piękną palmkę i co najgorsze w tym miejscu glony "wrastają" w szybę :029:

Mysle że można że to dobra okazja do wypróbowania pasty szlifującej szyby. Jeżeli glebokonie weszlo to powinno pomóc.